profil: yadou

• kebab

przyznane nagrody:

brak

ulubione dania:

kofta, sushi. pokaż wszystkie listy

opinie yadou (12)

pierwszą dodał: 16.11.2009
  • Mykonos

miejscowość: Poznań, dodana 16.11.2009, 14:14

Miniaturowa grecka wioska

Przeurokliwy wystrój - może momentami nawet kiczowaty, aczkolwiek jeden z ciekawszych tematycznych lokali w Poznaniu. Stoliki pooddzielane murowanymi ściankami zapewniają spokojny posiłek. Nigdy nie interesowała mnie kuchnia grecka - jedyne z czym mogłam powiązać owe określenie, to sałatka z fetą. Zaskoczyło mnie bogate, różnorodne menu. Odnoszę wrażenie, że cokolwiek by się zamówiło, byłoby wyśmienite i sycące. Wyjście do tego lokalu wiąże się raczej z wysokim wydatkiem. Jedynym minusem tak urokliwego miejsca była muzyka - być może te disco/techno rytmy grane są na greckich dyskotekach, ale wolałabym coś bardziej tradycyjnego (choć być może akurat na taką trafiliśmy). Bardzo mile zaskoczył mnie mały rogalik marciński przyniesiony razem z rachunkiem (było to akurat 11 listopada, na św. Marcina). Warto zarezerwować wcześniej stolik.

• Planet Sushi

miejscowość: Poznań, dodana 29.07.2009, 13:54

Sushi z widokiem na Maltę

Wystrój jest najlepszym atutem lokalu - ascetycznie japoński, subtelny, no i z widokiem na Maltę. Cichy i spokojny zakątek Galerii Handlowej. Ową ciszę i spokój zakłócić mogą jedynie przesadnie miłe kelnerki - po kolejnym "wszystko w porządku?" zastanawialiśmy się z towarzyszem kulinarnych odkryć, czy wyglądamy aż tak nieporadnie? Brak umilającej czekanie sałatki, z jaką dotychczas spotykaliśmy się w innych lokalach oraz talerza/płytki czy czegokolwiek odgradzającego jedzenie przed upadkiem na blat stołu (kelnerka chętnie zaproponuje państwu talerz, więc bez obaw). Smak sushi nie wyróżnia się od innych opisywanych przeze mnie. Następne sushi na pewno nie tutaj. Obsługa dla mnie zbyt nachalna, ale być może są klienci, którzy takiej właśnie poszukują.

1 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• Pizzeria Roma

miejscowość: Chodzież, dodana 08.05.2009, 14:11

Najlepsza w mieście

Bywam od dziecka. Próbowałam niejednej pizzy w Chodzieży, ale Roma wciąż pozostaje ulubioną ze względu na smakowite ciasto. Zaskoczeniem dla moich znajomych z większych miast były niezwykle atrakcyjne ceny. Przyjemny, cichy wystrój, którego jedynym "ale" może być psujący nastrój TV z relacjami piłkarskimi lub kanałem muzycznym.

• Bornholm

miejscowość: Poznań, dodana 08.05.2009, 14:01

Ryba jak nad Bałtykiem

Po pierwsze - zamknięte w poniedziałki. Niestety.
    Wnętrze to nie wyżyny designu i dobrego smaku, ale aspiracje ma. Lokal jak wyrwany znad polskiego morza, choć wciśnięty w piwnicę (ciemno). W tle dźwięki radia, papierowe talerzyki, morskie pejzażyki i najsmaczniejsze ryby w mieście. Za niewielką kwotę zjesz pyszny i bardzo sycący obiad "rybka + frytki". "Smakowało? To może jeszcze jakąś wędzoną, na kolację?" Polecam tęskniącym za polskimi smażalniami.

2 z 3 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• Restauracja Złota Rybka

miejscowość: Poznań, dodana 08.05.2009, 13:49

Rybka w sieci

"Złota Rybka" to lokal sieciowy starający się ukryć ten fakt restauracyjnym wystrojem. Ryba droga jak w sezonie w Międzyzdrojach, a smakuje jak z przyportowej knajpy z rzadko zmienianym olejem. Prawdziwym fanom ryb polecam Bornholm - nie jest to lokal tak przyjemny w wystroju jak niektóre restauracje "Złotej Rybki", ale na pewno tańszy i bardziej "nadmorski" w swym klimacie (czyż nad Bałtykiem nie jada się ryby na papierowych talerzach przy dźwiękach radia?).

• Naleśnikarnia Manekin

miejscowość: Bydgoszcz, dodana 08.05.2009, 13:40

Najlepszy obiad w mieście

Ze łzą w oku wspominam częste wizyty w Manekinie - przeprowadzka zmusiła mnie do rozstania się z apetycznymi naleśnikami i ukochanym sosem tysiąc wysp. Przystępne ceny są przyczyną strasznych kolejek i nieprzyjemnych momentów, szczególnie dla klientów siedzących blisko drzwi - lokal jest dosyć ciasny, a czekających na stolik wielu, radzę więc wybierać miejsca na antresoli lub unikać godzin szczytu (16-18, weekendy około 15). Niezwykłe menu - któż bowiem zdawał sobie sprawę jak wiele jest możliwości i sposobów serwowania naleśników? Nie polecam słodkich, strata czasu, gdy do wyboru mamy tak pyszne pozycje jak kebabowy, primavera czy zapiekane z serem? Porcje naprawdę sycące, więc to idealny wybór dla lubiących jeść. Gdy tylko mam okazję odwiedzić Manekina zawsze zamawiam Primavera z serem i oliwkami, choć dla fanów mięsa nie jest to najlepsza pozycja. Dużą popularnością cieszy się kebabowy i lasagne naleśnikowa. Zaskakują mnie opinie, że lepsze naleśniki są w Smoku. Już nie mogę się doczekać tych pysznych naleśników! Tymczasem kontynuuję poszukiwania takiego lokalu w Poznaniu.

• Za Kulisami

miejscowość: Poznań, dodana 08.05.2009, 13:26
      nie oceniam
    • jakość / ceny

Czy to prawdziwe książki?

Powodem, dla którego zostałam towarzyszem ekspedycji badawczej tego niezwykłego pubu była ściana ze starych książek, wypatrzona przez przymglone okno. Przy piwie rozglądałam się namiętnie po dziwacznych pamiątkach i zdjęciach rozwieszonych w tym lokalu. Zapewne cały pub ma ciekawą historię, może Tobie starczy śmiałości, by wypytać barmankę. Pub pełen staroci, jednak nie brudu, jak to czasem zdarza się w postarzałych kamienicznych czeluściach. Jedynym mankamentem jest niespecjalna, monotonna muzyka - nasz pobyt umilała jedna płyta B. Adamsa, choć bardziej pasowałyby jakieś jazzujące brzmienia. Być może następnym razem zaskoczą nas czymś innym. Z chęcią sprawdzę czy mają coś innego w repertuarze.

• Behemot Cafe

miejscowość: Poznań, dodana 08.05.2009, 13:04
      nie oceniam

Wcale nie dla wielbicieli Behemota

Nazwa kusząca, prawda? Wielbiciele magicznego, niepokojącego nastroju "Mistrza i Małgorzaty" - to nie jest miejsce dla was. No, chyba że właśnie spodziewacie się mało gustownych, kolorowych, pokojowych foteli i krzywo wiszących kocich portretów. Behemot miał klasę, ten lokal nie bardzo. Na aranżację wnętrza właściciele mieli zapewne zbyt wiele pomysłów, skończyło się kolorowym "miszmaszem" bez smaku. Ceny jak w większości lokali, więc dlaczego nie wybrać się do innego?

• Czekolada

miejscowość: Poznań, dodana 08.05.2009, 12:57

Wystrój tak, wygoda hm

O wystroju już pisano - niezwykły, nowoczesny, ale nastrojowy, nagradzany. Jak najbardziej, oko cieszy, jednak nie jest tak łatwo o naprawdę wygodne miejsce, mogę polecić głębszą część lokalu, gdyż zaraz przy wejściu siedzenia są dość niskie i towarzyszom łatwiej siadać obok niż naprzeciw siebie. Czekolada gęsta i aż za spora - polecana tym, którzy od miesiąca nie skusili się na nic słodkiego, bo będzie przesłodko. Najlepszą w mieście nazwać więc nie sposób, tym bardziej, że czekolada z Republiki bije na głowę także cenowo.

• Cacao Republika

miejscowość: Poznań, dodana 08.05.2009, 12:46

Niezwykłe menu

Ciekawe i bogate menu sprawia, że przestajemy narzekać na niezbyt żwawą obsługę. Lokal cieszy się popularnością ze względu na przyjemny kawiarniany wystrój - pufy, maleńkie stoliczki (niezbyt wygodne), ciepłe kolory; popularność ta sprawia jednak, że często ciężko o wolne miejsce. Polecam usiąść na piętrze, bardziej kameralnie, choć pufy osadzone we wnękach przy oknach mogą budzić lekką klaustrofobię. O dziwo w menu znajdziemy również piwo, więc jeśli wolimy miejsca cichsze niż puby, to warto zajrzeć właśnie tutaj. Nie jest to miejsce dla osób "w biegu", bo jak wspomniano już w poprzednich recenzjach - kelnerki nie spieszą się z obsługą (po wejściu nieprędko zainteresują się klientem, dlatego warto od razu poprosić o kartę).

• Art Sushi

miejscowość: Poznań, dodana 08.05.2009, 12:35
    • jakość / ceny

Urokliwa restauracja w centrum handlowym

Maleńka, klimatyczna restauracja, której jedynym mankamentem może być niewielka ilość miejsc (polecam rezerwację stolika) oraz dość wysokie ceny, które jednak rekompensuje wyciszający urok lokalu. Doskonała sałatka podawana przed daniem głównym z sosem na bazie wina oraz sezamem - niezapomniany smak. Przyjemny wystrój i miła obsługa. Idealne miejsce na spokojną kolację przy smakowitym sushi.

• Matii Restaurant - Vodka Bar - Sushi Bar

miejscowość: Poznań, dodana 08.05.2009, 11:55

Sushi dla początkujących

Polecam tym, którzy chcą skosztować sushi po raz pierwszy - zestaw maki w przystępnej cenie łączy subtelne smaki, bez kulinarnych japońskich ekscesów, w sam raz dla tych, którzy jeszcze nie zapoznali się z wyjątkowym smakiem sushi. Klimat przeciętny, na siłę "zjaponizowany" z czego tworzy się lekka parodia (kelnerki w pseudokimonach, małe ekraniki wyświetlające anime). Startowa sałatka bardzo słaba - jedyny wyczuwalny smak to pikantna papryka. Wspominam jednak całkiem przyjemnie, właśnie ze względu na cenę, smak sushi i kulturalną obsługę. Jeśli jednak ma być to wieczorowe wyjście bardziej dla przyjemności niż dla smaku, polecam udać się gdzie indziej.

1 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

Ładowanie wyników...