profil:

pierwszą dodał: 10.08.2008
  • Imbiss Istanbul Döner Kebap

miejscowość: Bydgoszcz, dodana 10.08.2008, 15:52

Jeden z lepszych w Bydzi

Jeśli nie najlepszy. Rodzinny dom mam niedaleko, więc jestem tam stałym bywalcem i jak dla mnie ten kebab jest idealny - jeszcze nigdy sie nie zawiodłem. Ale zaznaczam, ze jestem fanem kebabu z surówkami, a nie ze pokrojonymi warzywami jak np w Balbeku.
    Można usiąść przy stoliku na zewnątrz, ale lokal jest przy ulicy wiec może niekoniecznie.

• Restauracja Adagio

miejscowość: Bydgoszcz, dodana 10.08.2008, 15:43

Polecam

Zgadzam się z przedmówcą - moi dziadkowie robią tam imprezkę przy każdej okazji: rocznice ślubu, urodziny, chrzciny wnuka itp. Obsługa bardzo się stara, jedzenie smaczne, ale porcje mogłyby być większe. Zdecydowanie polecam pierogi.

• Restauracja Wook

miejscowość: Warszawa, dodana 04.04.2008, 16:26

Byłem i wrócę

Hmm mnie się tam bardzo podobało - wystrój ma klimat, a odkryta kuchnia to też fajna sprawa. Pomimo tego, iż usiadłem bardzo blisko kuchni nieprzyjemnych zapachów nie czułem... może kwestia tego, że było dość wcześnie i ruch raczej niewielki. Ceny tak jak napisali przedmówcy - 6zł/porcja, dodatki 4zł. Porcje są naprawdę maleńkie, ale przy tej cenie można zamówić więcej potraw, co mnie osobiście bardzo odpowiada. Szczególnie w pamięć zapadła mi wołowina z fasolką szparagową - danie ostre i bardzo aromatyczne - było po prostu pyszne. Z dodatków - nie polecam smażonych warzyw... jakieś takie bez smaku i rozmoczone (!), chociaż może po prostu miałem pecha i zazwyczaj wychodzą lepiej... ale wolę nie ryzykować. Tak czy inaczej - bankowo tam wrócę, choćby dlatego, iż jest to miejsce o najlepszym współczynniku cena/jakość w okolicach dworca centralnego (chyba, że o jakimś nie wiem).

• Pizzeria Reno

miejscowość: Bydgoszcz, dodana 29.03.2008, 12:58

Moja najulubieńsza :)

Reno to nie tylko pizzeria. Do wyboru mamy też szeroką (choć bez przesady) gamę dań włoskich - polecam lasagne oraz największy hit lokalu - ciabattę! Jak jestem w pobliżu i choć raz nie skosztuję ciabatty, to jestem autentycznie chory, sam już nie wiem ilu ludziom polecałem ten lokal i każdy tam wracał i przyprowadzał swoich znajomych. Ciabatta to taki powiedzmy kebab tylko, że w przepysznej bułce (włoskiej ciabatcie właśnie), którą sami pieką wraz z pysznym mięskiem (smażone kawałki, a nie "cięte" mielone jak kebab) do tego zawsze świeże warzywa - po prostu niebo w gębie. Ostatnio, choć nie przepadam, zdecydowałem się na ciabattę wegetariańską (z pieczarkami zamiast mięsa). I wiecie co? Nie żałuję. Polecam ten lokal wszystkim - pizza też dobra.

0 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• Restauracja Metropolis

miejscowość: Toruń, dodana 29.03.2008, 12:40
    • jakość / ceny

Smacznie, raczej niezbyt tanio jak dla studenta

Byłem kilka razy, za każdym razem wychodziłem zadowolony - czy jadłem pizzę czy też makaron. Ceny raczej mało studenckie, ale porcję naprawdę ogromniaste - zdziwiłem się jak podali moją carbonarę :) Do pizzy też nie można mieć żadnych zastrzeżeń. Gdyby tylko było troszkę taniej - pewnie bywałbym częściej.

• Pizzeria Colorado Pizza Express

miejscowość: Bydgoszcz, dodana 29.03.2008, 12:34

Pizza amerykańska

Oryginalna pizza amerykańska - jeśli znudziła Ci sie włoska to spróbuj koniecznie. Dla mnie nr 2 w Bydgoszczy (zaraz za Reno), choć dla osób odchudzających się ilość tłuszczu może być przeszkodą. Ja tam tłuszcz lubię i namiętnie zamawiam pizze The Hunter (z salami). Choć lokal nie jest może dobrze wyposażony i "wystrojony", to jednak polecam jeść na miejscu - niby mają torby termiczne, ale ja zawsze dostaję tę pizzę trochę zbyt letnią, choć mieszkam dwie ulice dalej.

• Pizzeria Da Grasso

miejscowość: Bydgoszcz, dodana 29.03.2008, 12:26

Za drogo

Jak dla mnie to wszystkie pizze poza Margeritą są zdecydowanie za drogie - lepiej już przejść się 3 minuty i podejść do Colorado. Zaletą są jednak przepyszne sosy - chyba gdzie indziej takich nie ma - tak dobrych i w takiej ilości jak w Da Grasso.

• Pizzeria Capri

miejscowość: Bydgoszcz, dodana 29.03.2008, 12:22

Jedna z lepszych

Pizza bardzo dobra - moim zdaniem jedna z lepszych w Bydgoszczy, choć jednocześnie drożej niż u konkurencji. Ogromnym plusem są godziny otwarcia :) - to najdłużej czynna pizzeria w Bydgoszczy, ale trudno dodzwonić się tam w sobotnią noc. A nawet jak się uda, to czas oczekiwania nieraz przekracza sporo ponad godzinę.

• Restauracja Sigaro

miejscowość: Bydgoszcz, dodana 29.03.2008, 12:11
    • jakość / ceny

Bardzo romantyczne miejsce/jedzenie średnie.

To chyba jedna z bardziej urokliwych restauracji, w jakich byłem. Z widokiem na Wyspę Młyńską (szklana ściana) i mieszcząca się w przepięknie odrestaurowanej zabytkowej kamienicy - naprawdę cieszy oko. Niestety z jedzeniem to nie jest już tak dobrze - pierogi bez rewelacji, ale dużo boczku i cebulki, no może schab ze śliwką i sałatki trzymały jako taki poziom, ale za te pieniądze powinno być zdecydowanie lepiej. Polecam tylko ze względu na wystrój - na romantyczną kolację jak znalazł, choć ja mam bardziej romantyczny nastrój jak dobrze zjem, wiec więcej raczej tam nie zawitam.

• Drożdżowa Chata

miejscowość: Bydgoszcz, dodana 29.03.2008, 12:01

Pyszne drożdżówki

Byłem w lokalu przy ul. Dworcowej i jadłem chyba ich wszystkie możliwe wyroby i każdy smakował mi super. Drożdżówki wymiatają, która najlepsza to kwestia indywidualna. Ja najbardziej lubię jagodziankę i drożdżówkę z serem. Nie należy lekceważyć też bułek - polecam zwłaszcza jeśli dopiero wyjmą je z pieca! Co na minus? Lokal baaardzo mały, zawsze tłoczno i zazwyczaj kolejka, no i dziwne godziny otwarcia. Nie wiem jak teraz, ale jak byłem ostatnim razem to otwierali bodajże o 10! Po co mi ciepłe bułki o tej godzinie kiedy już dawno po śniadaniu jestem? Ale i tak polecam :)

• Stary Port

miejscowość: Bydgoszcz, dodana 29.03.2008, 11:56
    • jakość / ceny

Nie przypadł mi do gustu

Wystrój super, ale ja czułem się tam jakoś nieswojo - raczej sztywno bym powiedział... Dobre miejsce na kolacje biznesową, ale niekoniecznie na wypad z rodziną czy z dziewczyną. Porcję duże, zamówiłem jakąś michę różnych mięs z grilla (te dominują w menu) - jak dla mnie bez rewelacji i drogo. Rodzice lubią ten lokal, wiec może to kwestia wieku - sam nie wiem.

• Naleśnikarnia Manekin

miejscowość: Bydgoszcz, dodana 29.03.2008, 11:49

Dla każdego coś miłego

W Manekinie bywam dość często, bo zawsze znajduję tam coś dla siebie w zależności od stopnia głodu i nastroju - jak jestem mniej głodny to wegetariańska "1" z beszamelem, jak bardziej - naleśnik kepeb (naprawdę duży) lub curry (super!). Polecam również zapiekane warzywa. Naleśników na słodko nie próbowałem, wiec może kto inny się wypowie... W porze obiadowej - bardzo tłoczno i trochę trzeba czekać...

• Sowa - kawiarnia

miejscowość: Bydgoszcz, dodana 29.03.2008, 11:43

Sowa to Sowa

Do kawiarni często nie chodzę, ale jeśli już to tylko do Sowy. Ostatnio zdecydowałem się na deser lodowy Ferrari (lody, truskawki, bita śmietana, sos, rurka), a moja towarzyszka na klasycznego Dolomita (deser czekoladowo-orzechowy bodajże). Do tego kawa i herbata (woda podawana w małym czajniczku). Koszt - 35zł. Ja uważam, że to drogo, no ale cóż... godnej konkurencji Sowa nie ma.

• Restauracja Kresowa

miejscowość: Gdańsk, dodana 29.03.2008, 10:40
    • jakość / ceny

Najlepsze miejsce, w jakim byłem

Do Kresowej trafiłem absolutnym przypadkiem i teraz wiem, że anioły nade mną czuwały. Zaczynając od właścicielki - to naprawdę tak przemiła osoba, że drugiej takiej ze świecą szukać. Gdy czekaliśmy z babcią na stolik przysiadła się i zaczęła z nami rozmowę, podczas której zapytała się na co mamy ochotę, a następnie zaproponowała nam dania. Na stolik na szczęście nie czekaliśmy za długo, ale idąc do Kresowej lepiej jednak mieć rezerwację, bo ruch jest ogromny. Wystrój super, dodatkowo dziewczyny przebrane są w stroje ludowe - fajnie jest :) Co do jedzenia - to po prostu kulinarny orgazm. Po skosztowaniu kopytek zasmażanych wraz z pieczenią po huzarsku (chyba, bo już nie pamiętam :/ taki zielonkawy sos do tego był) babcia nie odezwała się słowem - a starsza pani ma nawyk narzekania zawsze i wszędzie i jeszcze nigdy nie była do końca zadowolona, a teraz rozpamiętuję tę restaurację niczym czasy PRL-u. Kto nie był w Kresowej, nie wie co to prawdziwa kulinarna rozkosz - dla mnie pozycja obowiązkowa podczas pobytów w Gdańsku. A, jeszcze jedno - ceny dość przystępne jak na gdańska starówkę... jednak porcje dość małe. Ale kto zwracałby uwagę na takie szczegóły, kiedy jest tak pysznie i po prostu bardzo miło.

• Restauracja Ogniem i Mieczem

miejscowość: Bydgoszcz, dodana 29.03.2008, 10:28

Trzeba mieć szczęście

Ech... Uczucia mam mieszane, tutaj naprawdę wszystko zależy od dnia i poziomu szczęścia. Byłem kilka razy i jeszcze nie zdarzyło mi się, aby to samo danie smakowało tak samo jak poprzednim razem, co czasami jest wadą, a czasami zaletą. Np. pół kaczuszki pieczonej "na dziko" raz było soczyste i smaczne, a innym razem zdecydowanie zbyt przypieczone i po prostu suche, podobnie jak gulasz z dziczyzny, który uważam za najlepszy wybór, ale zdarza się, iż kopytka są maksymalnie rozgotowane - coś takiego nie ma prawa zdarzyć się w dobrej restauracji. Obsługa też różnie - czasami przemiła i potrafiąca człowiekowi doradzić, a innym razem wręcz niemiła - zależy od człowieka - ja na miejscu właściciela przyjrzałbym się osobom, które przyjmuje do pracy. Wystrój "w klimacie" - jest przytulnie, miło i staropolsko. Podsumowując - potrawom dodaję jedną gwiazdkę na wyrost, bo generalnie lubię tę restaurację i częściej jest lepiej niż gorzej.

• Pierogarnia Bydgoska

miejscowość: Bydgoszcz, dodana 29.03.2008, 10:15
    • jakość / ceny

Super pozytywne zaskoczenie :)

Pierogarnia mieści się w centrum Bydgoszczy przy ul. Dworcowej, jednak jest trochę na uboczu, we wnęce, więc niełatwo tam trafić, ale zdecydowanie warto! Lokal maleńki - zaledwie 5 albo 6 stolików z wiklinowymi fotelami - wbrew pozorom całkiem wygodnie. Do lokalu szedłem bardzo sceptycznie nastawiony, no bo czy mogą zaskoczyć mnie pierogi? A jednak byłem w błędzie. W pierogarni pojawiłem się w 7-osobowej grupie, więc każdy wziął inne pierogi i mogliśmy się powymieniać zarówno pierogami, jak i wrażeniami. Najbardziej w pamięć zapadły mi pierogi litewskie - zrobione na ostro z ziemniaczanym farszem (podobno zdobyły jakąś nagrodę na targach - certyfikat wisi na ścianie) oraz koszerne (tylko mięso wołowe), które są absolutną rewelacją! Ciasto cieńkie i naprawdę niezłe. Ceny bardzo przystępne - 7,5 - 11 zł za porcję (5-8 sztuk), a w jednej porcji mogą być dwa rodzaje pierogów. Postanowiłem spróbować również barszczu i choć początkowo jego smak wydał mi się dziwny (jakby zbyt kwaśny), to w miarę jedzenia smakował mi coraz bardziej, wiec może to kwestia oswojenia się z nowym smakiem... W każdym razie następnym razem barszcz biorę obowiązkowo. Polecam zdecydowanie - ja na pewno tam wrócę.

Ładowanie wyników...