profil:

pierwszą dodał: 26.05.2010
  • Bastylia

miejscowość: Warszawa, dodana 26.05.2010, 14:09

Bastylia "Idylia"

Chodzę tam od wielu lat. To moje ulubione miejsce na kulinarnej mapie Warszawy.

Cudowna atmosfera spokoju, której nie zakłóca cicha obsługa.
    Naleśniki - dosłownie wszystkie - bardzo pyszne, ze świeżych produktów. One mi się chyba nigdy nie znudzą.
    Czasem nie dojadam całego - są mega wielgachne - szczególnie ten z kurczakiem lub włoski.

I jeszcze coś - kawa bombardini - rewelacyjna, choć kiedyś była troszkę słodsza (więcej likieru?) i wtedy bardziej mi smakowała :).

Można też skorzystać z internetu. Toaleta jest zawsze bardzo czysta - to tez duży plus. Największy plus jest taki, że można tam przyjść z psem, pograć w chińczyka, owinąć się kocem, gdy jest chłodniej i zwyczajnie, po ludzku - odpocząć od zgiełku miasta.

Polecam wszystkim!

• Czuły Barbarzyńca

miejscowość: Warszawa, dodana 26.05.2010, 14:02

Melanż, spokój i czytadełko

Oraz świetna herbatka.

Gdy się czeka na kogoś lub ma się chwilkę wolnego czasu - dlaczego by nie.
    Jest sympatycznie, ale pamiętajmy, że to jednak książka jest tam głównym bohaterem, a nie jedzenie czy nawet napoje.

• Co Tu

miejscowość: Warszawa, dodana 26.05.2010, 13:57
    • jakość / ceny

Tanio tłusto i jeszcze raz tłusto

Jak to u Chińczyka - wszystko smakuje tak samo.
    Tu dochodzą jeszcze nieodgadnione pokłady ciężkiego tłuszczu, dlatego nie polecam.
    Można zrobić tanie chińskie żarcie, które jest smaczne, ma jakiś charakter i jest lekkie. Znam takie miejsca.

• Blue Bar

miejscowość: Warszawa, dodana 26.05.2010, 11:45

Na lunch

Jak najbardziej, ale nie za często bo wszystkie dania smakują podobnie. Dużo w nich soli i miksów z poprzednich dni i poprzednich potraw. Trochę mi to przypomina stołówkę szkolną, w której dziś jest fasolowa, a jutro (gdyż zostało jej sporo) robimy z tego barszcz ukraiński.

Cena lunchu rekompensuje ten zaistniały fakt i czasem wyskoczę ze znajomymi z pracy, ale generalnie nie polecam na żadne tam randki, obiadki i inne te ta te.

Zjeść, wyjść, zapomnieć i nie przychodzić tam przez miesiąc :).

• Caffka

miejscowość: Warszawa, dodana 26.05.2010, 11:38

Spoko

Polecam, gdy jest się przypadkiem w okolicy.
    Taki eko-barek: papierowe talerzyki, świeżo wyciskane soczki, tarta z fetą i naleśniki. Wszystko w drewnie, ale przyjemnie urządzone.
    Gdy nie ma tam studentów z SWPS, którzy mają właśnie przerwę - jest cicho i można sobie poczytać w spokoju.

Bez rewelacji, ale ma potencjał na przyszłość, więc życzę im rozwoju i rozbudowy menu.

• Kafka

miejscowość: Warszawa, dodana 26.05.2010, 11:29
    • jakość / ceny

Atmosfera - tak, jedzenie - nie!

Bardzo miłe miejsce, szczególnie część na górce, na leżakach, w słońcu (jeśli akurat to słońce występuje).
    W środku rzeczywiście duży harmider, bałagan i hałas (byłam tam o różnych porach, w różnych dniach).

Ciastka, to wyrób czekoladopodobny, więc raczej nie zachwycają - są słodkie i nieco nudzące, ale można się chociaż w jednym rozsmakować.
    Dobra jest kolorowa oranżada. Polecam w upalne dni.

Natomiast kompletnie nie polecam tzw. dań głównych: naleśniki to jakiś śmieszny twór, który nawet nie smakuje jak naleśnik. To raczej placek z niekoniecznie podgrzanym środkiem.

Pasty? To dopiero jest tragedia. Kucharz chyba ich nie próbuje. Tego nie da się zjeść. Są bez jakiegokolwiek smaku. Bez ziół, przypraw itp. Gdy jadłam np.: carbonarę, to zauważyłam w nim 2 skrawki boczku, a sos miał smak wody rozcieńczonej ze śmietaną. To nawet nie leżało obok carbonary.
    Podobnie z pastą z łososiem. Ten sam porażkowy niesmak.
    Myślę, że należałoby również zainwestować w sam makaron bo ten, z którego tam robi się pasty smakuje i wygląda jak najtańszy z Tesco. Pakowany po 5 kg.

Puenta?
    Przychodzić tam najedzonym, z przyjaciółmi, na plotki i oranżadkę lub poczytać na leżaczku.

• Pizzeria Incanto

miejscowość: Warszawa, dodana 26.05.2010, 11:13

Znakomite miejsce

Polecam. Pyszne jedzenie. Przemiła obsługa.
    Ceny może dość wygórowane jak na taką lokalizację, ale potrawy na pewno warte, żeby tyle za nie zapłacić.

Byłam tam w niedzielne popołudnie. Czas komunii.
    Nie lubię zup-kremów, więc bez problemu zaproponowano mi pyszny rosołek (nie było go w karcie). Duży plus za elastyczność obsługującej nas kelnerki i umiejętność zarobienia dla lokalu :).

Potrawy:
    - krewetki w pikantnym sosie - niebo w gębie
    - pasta w śmietanowym sosie z borowikami - nie jadłam lepszej
    Wszystko pachnie ziołami, jest świeże i apetycznie wygląda. Porcje bardzo spore, więc można się najeść do syta.

Od września będę mieszkała w tej okolicy, więc na bank będę stałym klientem :).

• Opary Absurdu

miejscowość: Warszawa, dodana 07.04.2010, 15:32

Klimat mi wszystko tłumaczy

Polecam herbatki, muzykę na żywo, ploteczki, ciasteczka i w ogóle żeby tam pobyć. Miejsce z duszą i oryginalnością własną wewnętrzną.
    Ja czuję się tam bardzo swobodnie, za każdym razem gdy wpadnę tam przypadkiem. Polecam wszystkim!

• Pasta i Basta Cafe

miejscowość: Warszawa, dodana 07.04.2010, 15:11
    • jakość / ceny

No to teraz troszkę prawdy o lokalu

Kilka tygodni temu, sobota. Zarezerwowałam stolik. Przyszłam z przyjaciółką. Siadamy i się zaczyna totalna improwizacja.

Przychodzi kelnerka, która nie wie co jest w karcie dań. Nie ma cannelloni, więc proszę, żeby mi coś doradziła. Nic. Cisza i straszne zmieszanie. Pytam zatem: "co najczęściej zmawiają Wasi goście" i czuję, że kelnerka zaraz wybuchnie ze złości, gdyż zadałam za trudne pytanie. Trochę mnie to zaniepokoiło, ale myślę sobie: "dobra, polecają, mówią, że pyszne jedzenie więc coś tam sobie wybierzemy".

Wybieramy również przystawki: 3 grzanki i... teraz najlepsze: podchodzi do nas jakiś gość - najprawdopodobniej właściciel (starszy facet) i zadaje pytanie: "Czy Panie na coś czekają"? Ręce mi opadły. Pierwszy raz spotkałam się z czymś podobnym.

Prawda jest jednak taka, że pytanie było bardzo trafne, bo na przystawki czekałyśmy 37 minut! O zgrozo, a na danie główne 46 minut.

Nigdy więcej moja noga tam nie postanie!

A pasty? Nie warte czekania nawet 15 minut. Bez smaku, bez przypraw, a sos smakował jak puszka koncentratu pomidorowego.

Uwielbiam włoską kuchnię, ale tam na pewno nie ma ona nic wspólnego z włoskim smakiem.

ODPOWIEDŹ OD WŁAŚCICIELA RESTAURACJI Z DNIA 13.04.2010:

Czasem wszystko idzie nie tak. Tak było w tym wypadku. Przepraszamy ! Proszę dać nam jeszcze jedną szansę, a udowodnimy, że uwagi na temat naszego jedzenia wynikają wyłącznie ze, zrozumiałej w tym wypadku, irytacji.

• Efes

miejscowość: Warszawa, dodana 05.01.2010, 15:45

Hummus wymiata!

Kebab pyszny, ale hummus - nigdzie nie ma takiego pysznego. Aż serce mnie boli, że nikt nie umie zrobić tak prostej pasty.
    Polecam wszystkim, którzy lubią turecką, arabska kuchnię.

• Frida

miejscowość: Warszawa, dodana 05.01.2010, 15:38
    • jakość / ceny

Rzeczywiście - jedzenie kiepskie!

W smaku przypomina raczej amerykańskie podboje z grillem, który się popsuł, więc postanowiono odsmażyć porcję na patelni :)

Jedzenia nie polecam, ale za to wino domowe w dzbankach - PYSZNE i cena przystępna bardzo. Obsługa bardzo miła, wystrój urokliwy, oryginalny i ciekawy dla tego gatunku.
    Wszystko jednak psuje jedzenie, a to przecież najważniejsze z najważniejszych.

2 z 3 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• Restauracja Street

miejscowość: Warszawa, dodana 05.01.2010, 15:30
    • jakość / ceny

Stała klientka i bardzo zadowolona

Obsługa od lat ta sama, co mówi mi wiele o tym lokalu.
    Jedzenie niezmiennie pyszne a porcje duże i powtarzalnie smaczne.
    Jedyny minus - ciągły tłok. Może warto byłoby troszeczkę podnieść ceny... hmmm...?

Ogólnie - jadałam tam, jadam i jeśli jakość się nie zmieni - będę jadała!
    Ale NIE POLECAM, bo tłok będzie jeszcze większy :)

• Restauracja U Babci Maliny

miejscowość: Kraków, dodana 05.01.2010, 15:01

Babcia miażdży!

Za każdym razem, gdy jestem w Krakowie, wpadam tam na obiad i wypaść od Babci Maliny nie mogę po tej porcji pyszności. Raczej trzeba się wytoczyć :)
    Jadłam tam zupy, placek węgierski, pierogi etc. ale jak dla mnie, najlepszy jest domowy kotlet (wielkości dużego talerza), ziemniaczki i polska kapucha.

Obsługa czasem nieporadna, bo chyba zbyt często się zmieniają (winić pewnie należałoby szefa lokalu, że nie umie w takim miejscu utrzymać zaufanej załogi), ale dziewczyny się starają (z tego co widziałam), choć 2 kelnerki na taki duży lokal to (moim zdaniem) zdecydowanie za mało!
    Założę się, że ostro nadrabia ekipa z kuchni - pracują tam pewnie na pełnych obrotach, bo dania wychodzą z kuchni szybko, mają odpowiednią temp. Porcje są ogromne (każdy będzie zadowolony) oraz od zawsze - TAK SAMO SMACZNE, czyli powtarzalność 100%, a to duży plus.

Jedzenie jest pyszne i rewanżuje wszystkie niedoskonałości, które mogą się po drodze pojawić. Osobiście polecam wszystkim, którzy znają się na dobrej polskiej kuchni, bo Babcia Malina wymiata w tej kwestii :)

• Kawiarnia Kolory - Les Couleurs Cafe

miejscowość: Kraków, dodana 05.01.2010, 14:45
    • jakość / ceny

Przereklamowane. Mizernie i na odwal się!

Owszem, klimatyczny duch luzu, artyzmu i lansu tam jest, ale nic prócz tego. Obsługa większą uwagę zwraca na fakt, że pracuje w tym "wyjątkowym" miejscu niż na to, żeby zwrócić uwagę na klienta.
    Jedzenie też beznadziejne. Śniadanie drogie i bez smaku. Tosty nudne, a sałatka według nich to po prostu mix warzyw, również bez żadnego smaku. Kawa jak kawa, ale nie przepadam za lurą, którą głównym składnikiem jest mleko, pianka lub woda. W Kolorach tak niestety jest.

Kolory porównałabym nieco do warszawskiej Karmy, ale Karma bije ich na głowę ciepłą obsługą, świetnymi koktajlami i pyyysznie urozmaicona kawą.

Kolory są przereklamowane!

• Nova Restobar

miejscowość: Kraków, dodana 05.01.2010, 14:39

Bardzo przyjemnie!

Byłam tam na śniadaniu tuż po świętach. Ku mojemu zaskoczeniu (bałam się, że o 13 nie zjem już nigdzie śniadania) w Nova Restobar serwują je do 20:00!!!! Po prostu rewelacja. Bo w czym problem przygotować jajko, serki, wędlinę etc. w innych godzinach niż do 12. Duży plus u mnie za takie podejście do klienta.
    Samo śniadanie również wyśmienite, urozmaicone opcje: angielskie, polskie, jakieś tam jeszcze, ale wszystko bardzo smaczne, świeże i tylko 13 pln.
    Ogródek tez bardzo przyjemny, cieplutki, wygodne fotele. Obsługa bez zastrzeżeń.
    Ogólnie polecam :)

• Restauracja Del Papa

miejscowość: Kraków, dodana 22.12.2009, 14:33
    • jakość / ceny

Zdecydowanie przerost formy nad treścią!

Mizernie i niesmacznie. Nic dodać, nic ująć.
    Jedynie obsługa bardzo przyzwoita.

• Sketch

miejscowość: Warszawa, dodana 22.12.2009, 11:07

Średnio

Jak dla mnie Sketch ma oczekiwania zbyt duże do formuły i jedzenia, które proponuje. Niby chce być miejscem lansu i bansu (i może jest, bo często widzę tam celebrytów), ale jedzenie słabe i nie powala. Zupa węgierska to jakby zwykłe leczo z mrożonki z odrobiną mięsa. Sałaty bardzo dobre, świeże, kurczak grillowany bardzo smaczny, ale porcja jak dla lalki Barbie. I nie wiem skąd ten szał nad belgijskimi frytkami??? Przecież to zwykłe wiejskie frytki, które robiło się w akademiku po nocnych imprezkach. Nie wiem w czym tkwi ich belgijskość. Chyba tylko w nazwie.

Obsługa też nijaka. Bardzo długo czekałam na jedzenie. A byłam tam wiele razy. Za każdym razem tak samo długo czeka się na jedzenie, na rachunek, a potem na to aż ktoś przyjdzie bym mogła wreszcie zapłacić.

Szczerze, nie kumam polityki lokalu.
    A może po prostu nie wiedzą, że jestem VIP? :)

Uzupełnienie:

Poprawa!

A wczoraj jak tam byłam to zjadłam pastę carbonara i była bardzo smaczna i obsługa bardzo dobrze się mną zajęła.Tiramisu pyszne, soki wyciskane z dobrych owoców.

Mam nadzieję, że to wpływ mojej poprzedniej recenzji tego miejsca :P

W każdym razie - po wczorajszej wizycie - polecam z największa rozkoszą!

• Fabryka Pizzy

miejscowość: Kraków, dodana 22.12.2009, 10:58

Spoko

Byłam kilka lat temu i przyzwoicie się najadłam. Pizza bardzo fajna, makarony to nie jest ich specjalność, więc...
    Nie wiem czy nadal podają parmezan "do woli", ale to miła opcja dla tych, którym zawsze mało sera w paście lub w pizzy.

Generalnie, można skosztować. Polecam!

• Galeria Bali & Buddha Club

miejscowość: Warszawa, dodana 22.12.2009, 10:51

Bardzo na tak :)

Żółte curry wyśmienite - dobrze podane, smaczne, esencja smaku wydobyta niebanalnie za pomocą prostych przecież przypraw. Kaffir i imbir w dużej ilości, kurczaka sporo, do tego groszek zielony. Pycha.
    Żółty smażony ryż - bardzo smaczny.
    Ryba papuga - REWELACYJNA!!! niezapomniane przeżycie.

Porcje mega wypaśne. Nie do przejedzenia, ale ceny do odchorowania.
    Jednakże polecam! Ja się zaraziłam :)

• Dziki Ryż

miejscowość: Warszawa, dodana 22.12.2009, 10:46
      nie oceniam

Zawiedziona

W Dzikim Ryżu byłam 2 raz i drugi raz wyszłam rozczarowana.
    Jadłam tam już i zupę i kurczaka oraz chlebki z pieca tandoori (chlebki pyszne), ale wczorajsza wołowina była twarda i żylasta.

A przecież do restauracji nie będę chodziła dla przystawek - pieczywa, chyba że ktoś lubi...

Ja zdecydowanie odradzam ten lokal.

Ładowanie wyników...