profil: jacekk
mężczyzna, Warszawa, mazowieckie, w serwisie od 28 Stycznia, 2009ulubione kuchnie:
- indyjska
- międzynarodowa
- włoska
- europejska
- polska
przyznane nagrody:
brakopinie jacekk (5)
Restauracja Roma
miejscowość: Warszawa, dodana 21.12.2009, 17:18Miłe wnętrze i rewelacyjne jedzenie
Jestem trochę zaskoczony dość niskimi ocenami, dlatego że od kilku lat Roma jest w ścisłej czołówce moich ulubionych miejsc na gastronomicznej mapie Warszawy.
Bardzo sympatyczne, przytulne wnętrze (niestety - w lecie w środku bywa cieplej niż na zewnątrz), ale to, co jest najważniejsze w Romie to jedzenie - mówiąc szczerze, trudno mi porównać doświadczenia stamtąd do jakiegokolwiek innego miejsca w Warszawie. Jadłem tam już wielokrotnie i wszystkie dania mieściły się w przedziale bardzo dobre - doskonałe. Szczególnie w pamięć zapadają wszelkie pozycje z truflami.
Roma nie jest miejscem tanim (o ile dobrze pamiętam, dania przede wszystkim w przedziale 40-60 złotych), ale ceny są zupełnie uzasadnione - za tę jakość naprawdę warto zapłacić.
Teraz minusy. Obsługa nie trzyma poziomu, czasem jest ok, czasem kiepska, tak czy inaczej, zdecydowanie odstaje od poziomu kuchni. Druga sprawa - w Warszawie jest kilka lokali o tej nazwie (zresztą chyba jednego właściciela), spodziewałem się podobnego poziomu, ale Roma na Jasnej jest bardzo kiepska - uważajcie więc, gdzie się wybieracie.
Romę na Grottgera jednak bardzo polecam.Czy ta recenzja jest przydatna?
Restauracja NeiFiori
miejscowość: Warszawa, dodana 21.12.2009, 15:42Średnia restauracja z dużymi aspiracjami i bardzo wysokimi cenami
Zanim zdecydowałem się wstąpić do NeiFiori, przechodziłem kilka razy obok i z zewnątrz miejsce wydawało mi się naprawdę sympatyczne i w miarę eleganckie.
Niestety, rozczarowanie zaczyna się od momentu przestąpienia progu - wnętrze jest naprawdę kiepskie (odnoszę wrażenie, że ktoś chciał, ale nie umiał). Jeśli chodzi o jedzenie, to jest przyzwoite (i, muszę przyznać, bardzo ładnie podane) - jedliśmy kurczaka w sosie migdałowym (bardzo delikatny i naprawdę dobry) i stek z ziemniakami (akceptowalny).
Tutaj dochodzimy do największych minusów: wielkość porcji jest zdecydowanie lunchowa (jedne z najmniejszych porcji jakie dostałem w restauracji), a nie obiadowa, co przy drugim głównym minusie, czyli bardzo wysokich cenach (35 - 50 zł za danie główne z dodatkami) sprawia, że lokalu nie da się polecić.
Podsumowując - NeiFiori ma spore aspiracje i z poziomu cen można wnioskować, że właścicielowi brakuje obiektywnego spojrzenia na to, co na razie udało się tam osiągnąć. A nie udało się zbyt wiele - w tym przedziale cenowym w Warszawie jest sporo naprawdę świetnych miejsc, które biją NeiFiori na głowę.Czy ta recenzja jest przydatna?
Dobre jedzenie, średnia obsługa
W Dzikim Ryżu byłem dwa razy - za każdym razem jedzenie było bardzo dobre (spory wybór, naprawdę niezła kuchnia indyjska), niestety, nie jestem w stanie powiedzieć tego samego o obsłudze. Za pierwszym razem (ponad pół roku temu) była poprawna, ale ostatnia wizyta to dramat - czekaliśmy bardzo długo na zainteresowanie szanownych państwa, tylko po to, żeby potem czekać jeszcze prawie 40 minut na jedzenie! Jednej gwiazdki za obsługę nie daję tylko z powodu akceptowalnych wspomnień z pierwszej wizyty.
Tak czy inaczej, jeśli nie jesteście bardzo głodni, warto się wybrać - choć ceny do najniższych nie należą.Czy ta recenzja jest przydatna?
Restauracja Nesebar
miejscowość: Warszawa, dodana 10.11.2009, 02:10Jedno z gorszych doświadczeń kulinarnych w ostatnim roku
Mój przekaz dla właścicieli/kucharza: nauczcie się gotować.
Zamówiliśmy rybę i mięso z grilla, dostaliśmy obie potrawy tak przypalone, że właściwie niejadalne (cebula na ziemniakach była dosłownie zwęglona). O ile ryba była zupełnie niedoprawiona (umiarkowany problem), to mięso było tak potwornie słone, że dobrnąłem do końca posiłku tylko z powodu dużego głodu.
Nie wiem, może kuchnia miała gorszy dzień, może nie potrafią przygotowywać dań z grilla, ale po tym traumatycznym doświadczeniu na pewno nie dam im szansy już nigdy więcej.1 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.
Czy ta recenzja jest przydatna?
LiTi Kuchnia Azjatycka
miejscowość: Warszawa, dodana 28.01.2009, 23:46Odradzam
Tak jak pisali poprzednicy - kuchnia z wietnamskich budek w ciut lepszej wersji. Kilkakrotnie zamawiałem jedzenie na dowóz z LiTi i było akceptowalne, ale dzisiaj zamówiony kurczak po tajsku był nie dość, że przesolony 4 razy bardziej niż kanapki w McDonald's, ale na dodatek wszędzie były chrząstki i kostki. Tragedia, już nigdy nie zjem nic z LiTi.
0 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.
Czy ta recenzja jest przydatna?