profil:

• jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

Restauracja Buddha, gdzie jedzenie mówi :)

Zawsze lubiłam kuchnię indyjską. Kiedy znalazłam informacje o tym, że w dniach 5-8 marca w Restauracji Indyjskiej Buddha odbędzie się impreza Kolory Smaków postanowiłam spróbować tamtejszych specjałów.

Na przystawkę zamówiłam samosy, które były takie, jak powinny: chrupiące, ciepłe i smażone na ghee, a nie tanim oleju. Kucharzowi świetnie udało się zachować groszek: był jędrny i soczyście zielony. Oprócz samosów podano nam kruche i cienkie placuszki z trzema chutneyami: czosnkowym, ze świeżej mięty z kolendrą oraz śliwkowym.

Jeśli chodzi o dania mięsne... Tu należą się szefowi kuchni wielkie brawa! Zarówno mój kurczak, jaki i mielona jagnięcina z pieca tandoori, którą zamówił mój mąż, wprawiła nas zachwyt. Największe wrażenie zrobiło na nas to, że potrawy, które podawał nam kelner, wciąż apetycznie skwierczały na półmiskach. Do tego zdecydowaliśmy się zamówić naan - łatwiej oderwać nim kawałek gorącego mięsa, bo jedzenie indyjskie najlepiej smakuje, gdy jesz je palcami.

Posiłek zakończyliśmy pseudo-deserem - piszę pseudo, bo mango lassi to napój, ale po przystawkach i daniu głównym, żadne z nas nie zaryzykowało zamówienia deseru w obawie przed przejedzeniem. Lassi chyba było robione na bazie musu z mango, bo miało bardzo ciemny kolor i było dosyć słodkie.

Jeśli idzie o wystrój – jest on miły oku. W powietrzu czuć zapach kadzidełek, które nie przyprawiają o ból głowy, z głośnika słychać bollywoodzkie hity. Między stolikami jest jednak mało miejsca i chcąc - nie chcąc, czasami stajemy się świadkami rozmowy ludzi siedzących obok. Poza tym, jeśli się dobrze przyjrzeć, to zobaczymy, że nad kominkiem ozdobne kafle mają cokolwiek egipski charakter.

Ogólna ocena lokalu to bardzo dobry. Pyszne jedzenie, miła obsługa i ciekawa aranżacja wnętrza sprawiają, że Restauracja Indyjska Buddha w Katowicach to miejsce, do którego wrócę.

2 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

Czy ta recenzja jest przydatna?

Ładowanie wyników...