profil:
ulubione kuchnie:
brakprzyznane nagrody:
brakopinie Luciano (5)
Domowo
Muszę przyznać, że mam dwie lewe ręce do gotowania (albo raczej dwie prawe, bo jestem leworęczny). Dlatego każda okazja, żeby zjeść coś domowego jest dla mnie miłym doświadczeniem.
W Przegryziu jestem średnio dwa razy w tygodniu. Nie dlatego, że jest to wyjątkowe miejsce, nie dlatego, że wnętrze jest powalające i nie dlatego, że oferowane w lokalu dania dostarczają niezwykłych wrażeń podniebieniu.
Polecam zupę pomidorową, mielone z buraczkami, kurczaka marynowanego w winie... do tego litewskie piwo.
Nie tylko jedzenie jest domowe, domowa jest też atmosfera. Oczekiwanie na posiłek można sobie skrócić czytając prasę, ale nie naczytamy się zbytnio - kuchnia nie każe nam długo czekać. Przyznam jednak, że pewnego razu buraczki były zimne.
Ciekawe jest to, że Przegryź nie uderza niczym wyjątkowym, nie zjemy w nim wyszukanych dań, nie ujrzymy świeżych kwiatów, ale jest w nim aura, która powoduje, że czas płynie w nim powoli, a swoboda udziela się nie tylko gościom, ale też obsłudze i chyba właśnie dlatego Przegryź ma tak liczny fanklub.
Planet Sushi
miejscowość: Wrocław, dodana 23.01.2010, 22:22Szczęśliwi czasu nie liczą
Bardzo lubię Wrocław. Zwłaszcza latem. Lubię to miasto nie tylko dla tego, że jest ładne, ale również z powodu niepowtarzalnej aury.
Jak pisałem w którejś recenzji lokale serwujące sushi posiadają z reguły zbliżoną ofertę, a dania smakują w nich podobnie. Z reguły jedzenie jest smaczne, a obsługa sympatyczna. Regułą jest też, że kelnerki mają ciemne włosy i że noszą japońskie stroje. Tego oczekiwałem w Planet Sushi nie spodziewając się nic ponad to co znam z Warszawy, ale zestaw podany w tym lokalu zaskoczył mnie nie tylko walorem smakowym, ale też proporcjami. Nieco grubiej niż w innych miejscach pokrojona ryba była soczysta, przepyszna i rozpłynęła się w ustach.
Pomimo, że na zestaw czekaliśmy ponadprzeciętnie długo podczas naszej wizyty we Wrocku codziennie odwiedzaliśmy Planet Sushi.
Miły wystrój, kelnerki są przygotowane na to, że nie wszyscy umieją jeść pałeczkami. Osobiście zachęcam do nauki - to nie jest trudne...
Nie spróbowałem deserów, ale następnym razem chyba się skuszę.
Polecam wszystkim tym, którzy się nie spieszą i tym którzy lubią znakomite sushi.
Luciano1 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.
Czy ta recenzja jest przydatna?
Oto! Sushi
miejscowość: Warszawa, dodana 23.01.2010, 21:59Tak oto
Miłe miejsce w prestiżowej lokalizacji. Należy przyznać, że lokale, w których podaje się sushi posiadają z reguły porównywalną ofertę. Różnica polega na kombinacjach w ramach zestawów.
Czas oczekiwania nie wymaga sięgnięcia po laptopa. Smacznie przygotowane zestawy, miła obsługa i niewygórowane ceny.
Kameralnie i smacznie
Mar y sol znam od dawna. Kameralne miejsce ze znakomitą kuchnią. Polecam kaczkę po katalońsku, paellę z owocami morza...
Kelnerki nie zmieniają się w tym lokalu jak w kalejdoskopie dzięki czemu znają przyzwyczajenia stałych gości.
Któregoś razu zaprosiłem tam koleżankę na obiad. Zamówiłem kaczkę po katalońsku - zamawiałem ją wcześniej i była wspaniała - jak się okazało dania tego nie było już w karcie. Nie stanowiło to jednak kłopotu dla obsługi i niebawem kaczka zjawiła się na stole.
Lokal ma miły wystrój, z jednej strony elegancki, z drugiej zaś nie wprawia w zakłopotanie sztywnością. Ciepła atmosfera i zawsze świeże kwiaty sprawiają, że miejsce to przyciąga nie tylko ofertą kulinarną.
Namaste India Club & Restaurant
miejscowość: Warszawa, dodana 22.01.2010, 19:43Restauracja bez kuchni
Warto byłoby poprzedzić uwagi dotyczące tego lokalu wprowadzeniem. Warto, ale muszę przyznać, że brak mi słów, kiedy pogrążam się w retrospekcjach.
Przyjmując zamówienie kelnerka poinformowała nas - bo zjawiliśmy się tam w kilka osób - że restauracja ma wiele zamówień "na wynos" i realizacja naszego potrwa nieco czasu. Było to dla mnie zaskakujące, bo do tej pory miałem wrażenie, że priorytetem dla restauracji są goście obsługiwani w lokalu, ale to nie był koniec odstępstw od reguły, które jak widać nie mają charakteru bezwzględnego. Oczekiwanie na nasz obiad trwało i trwało. Duża wskazówka zrobiła co najmniej jeden pełny obrót. Kelnerki robiły dobrą minę do złej gry, chociaż nie można im odmówić uprzejmości. Po pewnym czasie zjawił się dostawca i zorientowaliśmy się, że posiłki nie są przyrządzane na miejscu, lecz przywożone z innego lokalu. W przeciwieństwie do Cocou (autora pierwszej recenzji) odczułem zaskoczenie tym faktem. Zaskoczeniu temu towarzyszyła konfuzja, ponieważ znajomi, których zaprosiłem na obiad też nie zetknęli się wcześniej z tego rodzaju praktyką.
Pewnie powinienem się cieszyć, że w odróżnieniu od autora innej recenzji otrzymałem ciepłe danie, ale przyzwyczajenie każe mi mieć nieco większe oczekiwania.
Wystrój lokalu jest przyjemny, nie brak w nim motywów nawiązujących do kultury indyjskiej. Za to brak w nim ludzi rozkoszujących się przy stolikach smakiem indyjskich dań, a przyczyną nie jest - jak się zdaje - fakt, że to stosunkowo nowe miejsce nie zdążyło jeszcze zdobyć popularności.