profil:
Gluwer
w serwisie od 12 Października, 2008
statystyki użytkownika:
liczba opinii: 17w tym 1 jako pierwszy recenzent obserwowany przez: 0 dodaj do obserwowanych
ulubione kuchnie:
brakprzyznane nagrody:
brakopinie Gluwer (17)
Restauracja i Winiarnia Borpince
miejscowość: Warszawa, dodana 22.11.2009, 13:00Smacznie, syto, miło
Lokal znajduje się w bardzo dużej piwnicy, w której panuje przyjemny, kameralny klimat - na chwilę można schronić się od zgiełku Warszawy. Do wyboru jest wiele ciekawych potraw węgierskich, nie mogliśmy się zdecydować, ale w końcu wybraliśmy:
- na przystawkę tatar rybny (bardzo smaczny, chociaż nieco mdły, oprócz kaparów przydałoby się jeszcze coś do smaku),
- polędwice wieprzowe z leczo (niezwykle syte, świetne, smaczne danie, szkoda jednak, że w leczo nie było kiełbasy, wtedy byłoby już niebo w gębie :)),
- gulasz z dziczyzny w winie (duża porcja doskonałego mięsa z wyraźnym posmakiem węgierskiego wina),
- a na deser płonące naleśniki (czekoladowa bomba :)).
Należy wspomnieć także o ciekawym "czekadełku" - smalec węgierski z bardzo ostrą papryką - na zaostrzenie apetytu doskonały. :)
Na minus na pewno należy zaliczyć okropną muzykę - węgierskie disco?! :/
Restauracja - wystrój, obsługa, i wreszcie same potrawy zasługują na wysokie oceny. Polecamy.Czy ta recenzja jest przydatna?
Restauracja Arka Noego
miejscowość: Kraków, dodana 25.10.2009, 12:35Urokliwie
Odwiedzając Kazimierz chcieliśmy spróbować żydowskiej kuchni. I spróbowaliśmy w tej spokojnej, miłej restauracji. Bardzo miła obsługa, ciekawy wystrój w postaci pajęczyn, starych obrusów :) (to są oczywiście plusy! gdyż buduje to fajny nastrój żydowskiej knajpy). Dania smaczne, ładne podane, dobrze przyrządzone. Czy tak wygląda kuchnia żydowska? Nie wiemy, ale bardzo nam się podobało. :)
Trattoria Mamma Mia
miejscowość: Kraków, dodana 25.10.2009, 12:29Bardzo smacznie i miło
Nie jesteśmy z Krakowa i do Mamma Mia trafiliśmy zupełnie przypadkiem, ale mieliśmy szczęście, bo akurat był wolny stolik, a wygląda na to, że w tej restauracji nie jest łatwo na takowy trafić jeśli nie ma się rezerwacji. Bardzo fajny wystrój knajpki, miła obsługa, duży wybór dań. Spróbowaliśmy sałatki z kurczakiem, łososia zapiekanego w makaronie oraz na deser tarty. Wszystko było bardzo smaczne, świetnie przyrządzone i porcje były duże. A ceny, jak na tak dobre jedzenie, były niskie. Podczas następnej wizyty w Krakowie na pewno odwiedzimy tą restaurację.
C.K. Oberża
miejscowość: Warszawa, dodana 25.10.2009, 12:23Do pełna :)
W Oberży można najeść się do pełna. :) Bardzo duże porcje smacznych dań w przystępnych cenach. Potrawy nie są jakoś szczególnie wyszukane, ale są dobrze przyrządzone i sycące. Byłem tam w różnym towarzystwie wielokrotnie i zawsze jest tak samo dobrze. Polecamy sznycel, żeberka, na deser strudel. I obowiązkowo do wszystkiego piwo.
0 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.
Restauracja Orchidea
miejscowość: Warszawa, dodana 25.10.2009, 12:20Smacznie i ciekawie
Przyjemna restauracja z bardzo miłą obsługą. Wybór dań nie jest zbyt duży, ale są one różnorodne i ciekawe. Wszystkie zamówione przez nas potrawy, a byliśmy w grupie 4 osób, spełniły nasze oczekiwania i były bardzo smaczne. Polecamy kaczkę oraz pierś z indyka w sosie wasabi, a także na deser zapiekane banany. Bardzo dobry stosunek ceny do jakości. Aha, jeśli ktoś nie lubi trawy cytrynowej to lepiej się zapytać przed zamówieniem, bo można się potem zdziwić... Do picia polecamy Ginger Fizzy.
Restauracja Portucale
miejscowość: Warszawa, dodana 25.10.2009, 12:11Super!
Miła kameralna restauracja. Doskonała, bardzo miła obsługa. Wszystkie zamówione przez nas dania były wyśmienite! Przystawki i desery pierwsza klasa. Bardzo drogo, zostawiliśmy dość dużo kasy, ale było naprawdę warto. Polecamy potrawy z owocami morza i ryby.
Bez rewelacji
Dziki Ryż jest restauracją, o której można powiedzieć, że jest w porządku i w zasadzie to tyle. Wystrój w zasadzie nijaki, obsługa bez zastrzeżeń, bardzo duży wybór ciekawych dań z różnych kuchni świata - jest to bardzo duży plus. Jednym z zamówionych przez nas dań był japoński makaron z warzywami - bardzo ciekawa i smaczna potrawa. Drugą potrawą była panierowana kaczka w sosie orzechowym - bardzo słodkie i smaczne danie, szkoda tylko, że kaczka była tak kiepsko przyrządzona, gdyby nie to, byłoby naprawdę dobrze. Na przystawkę polecamy kimchi. Szkoda tylko, że potrawy są dość drogie, za drogie w stosunku cena/jakość. Lokal polecamy, ale nie należy nastawiać się na jakieś niezwykłe doznania kulinarne.
Restauracja Nesebar
miejscowość: Warszawa, dodana 25.10.2009, 11:59Rozczarowanie...
W "Nesebarze" byliśmy już jakiś czas temu, niedługo po tym, gdy lokal został bardzo wysoko oceniony w jednym z konkursów, bodajże Gazety Wyborczej. Do dziś zastanawiamy się skąd wzięła się ta wysoka nota? Po przybyciu weszliśmy do lokalu i oczekiwaliśmy na zainteresowanie ze strony obsługi... i czekaliśmy... długo... Po jakimś czasie wreszcie doczekaliśmy się wskazania stolika, ale nic to, gdyż bardzo szybko zostaliśmy z niego usunięci!!! Bo był potrzebny dla większej grupy osób... Przesadzono nas w trakcie konsumpcji... Następna porażka to pan kelner, który sprawiał wrażenie, będącego myślami gdzieś indziej. Nie było wiadomo czy dociera do niego to co mówimy w sprawie zamówienia. Czas oczekiwania na potrawy bardzo długi. Dania dobre, ale porcje bardzo skromne. Naprawdę nie polecamy tej restauracji.
Restauracja Thai Hut
miejscowość: Gdynia, dodana 12.10.2008, 16:07Bardzo smacznie
Miły i przyjemny lokal z bardzo dobrym jedzeniem. Potrawy ładnie podane, smaczne, duże i niedrogie.
Tak, ale nie dla sushi.
Odwiedziliśmy ten lokal z zamiarem zjedzenia dobrego sushi, jednakże karta jest tak uboga, że nie było z czego wybierać. Wobec powyższego zdecydowaliśmy się na inne potrawy, które okazały się bardzo dobre, szczególnie kurczak w sosie wasabi. Plusy za przyjemny wystrój i miłą obsługę. Warto się tam wybrać, ale nie na sushi. Bardzo wysokie ceny, za wysokie...
Kansai Sushi Bar
miejscowość: Gdańsk, dodana 12.10.2008, 16:02Najlepsze sushi w Polsce!
Odwiedziłem wiele restauracji sushi w Polsce i spokojnie stwierdzam, że jest to najlepsze w jakim jadłem. Warszawskie powinny brać z niego przykład!!! Wszystko jest świetne w smaku, doskonale przyrządzone przez utytułowanego mistrza sushi, podane zgodnie z tradycją sushi. Nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń co do tej restauracji. Miła i ładna obsługa, przyjemny wystrój, plus za toaletę. Ceny wysokie, ale za takie sushi naprawdę warto!
Trzy wizyty...
Lokal opisuje na podstawie trzech wizyt. Za pierwszym razem jadłem doskonały naleśnik z fetą i szpinakiem. Na drugą wizytę w Bastylii zaprosiłem dziewczynę i o dziwo jedzenie nie było już tak dobre (przynajmniej dla mnie). Za trzecim razem moja dziewczyna odwiedziła lokal ze swoją mamą i było jej wstyd, że zabrała ją na takie ohydne jedzenie... Farsz w naleśniku był kwaśny, a obsługa nie zwracała na klientki uwagi!!!
Antalya Kebab
miejscowość: Warszawa, dodana 12.10.2008, 15:51Kebab
Doskonały sposób na zjedzenie dobrego kebaba, w centrum miasta, za nieduże pieniądze. Dla niewymagających - super!
Zaułek Smaków - Winiarnia Portius
miejscowość: Warszawa, dodana 12.10.2008, 15:43Bardzo dobra pizza
Zamówiliśmy jedynie trzy pizze, więc tylko na ich podstawie możemy ocenić kuchnię tego lokalu. Pizza była bardzo dobra, smaczne ciasto, dużo dodatków. Lokal bardzo przyjemny, miła obsługa. Minusem był długi czas oczekiwania na zamówienie. Na pewno się tam jeszcze kiedyś wybierzemy, szczególnie, że nie ma wielu takich miejsc na Żoliborzu.
Ten Sushi Restaurant
miejscowość: Warszawa, dodana 12.10.2008, 15:39Dobrze, ale mogłoby być lepiej...
Lokal jest bardzo trudny do odnalezienia. Nie spodziewaliśmy się restauracji sushi w takim miejscu (okropne targowisko, blaszane budy, itd)! Wygląd zewnętrzny i położenie nie zachęca, a wręcz przeciwnie... Jednakże samo sushi było bardzo dobre i jak na warszawskiego warunki niedrogie. Sushi z tej restauracji polecamy na wynos, gdyż sam lokal nie zachęca do odwiedzin. Obsługa jest miła i się stara. A szef kuchni niech popracuje nad odpowiednim klejeniem rolek sushi, gdyż niektóre się rozpadały.
Restauracja Meltemi
miejscowość: Warszawa, dodana 12.10.2008, 15:33Polecamy!
Do kolejnego lokalu należącego do Kręglickich poszliśmy po wizycie w El Popo. I jak zwykle kuchnia okazała się świetna! Do potraw, wystroju wnętrza i obsługi nie mamy żadnych zastrzeżeń. Jak to u Kręglickich, lokal przyjazny jest dzieciom (nie każdy lubi rozwrzeszczane i biegające między stolikami dzieci...). Przed odwiedzeniem restauracji należy zarezerwować miejsce, szczególnie w weekendy. Duży plus za toaletę.
Restauracja El Popo
miejscowość: Warszawa, dodana 12.10.2008, 15:27Porządna meksykańska restauracja
Bardzo dobre jedzenie. Polecamy Półmisek rozmaitości, którym spokojnie mogą się najeść spokojnie dwie osoby, a przy okazji jest to bardzo ciekawy różnorodny zestaw potraw. Doskonałe desery! Obsługa miła i przyjazna. Wnętrze to nic szczególnego, duży pozytyw za świetną toaletę. Lokal jest przyjazny dla dzieci (co nie każdemu się podoba...).
najlepsze lokalewedług Gluwer
- Restauracja Portucale Warszawa
- Restauracja i Winiarnia Borpince Warszawa
- Trattoria Mamma Mia Kraków
- Kansai Sushi Bar Gdańsk
- Restauracja Meltemi Warszawa
- Restauracja Orchidea Warszawa
- Restauracja Arka Noego Kraków
- Restauracja Thai Hut Gdynia
- Restauracja El Popo Warszawa