Nowe zasady dotyczące cookies

Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o Polityce Cookies. i odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl.

Szefa kuchni wędrówki po świecie - książka Kurta Schellera

dodany 19.06.2009 o 08:49 , dział: Gastroteka, lista artykułów

Kurt Scheller pracował jako kucharz w ponad piętnastu krajach, ale zwiedził wiele więcej. W swojej najnowszej książce opowiada czytelnikom o swoich pasjach - podróżach i oczywiście gotowaniu.

Swoją kulinarno-podróżniczą relację autor zaczyna od Szwajcarii, gdzie się urodził. W wieku 13 lat postanowił, że będzie kucharzem. Z dalszych stron książki dowiemy się jak wyglądały zawodowe początki Kurta Schellera, gdzie i pod czyim okiem zdobywał doświadczenie.

A to zaledwie początek pełnej anegdot i humoru opowieści o różnych zakątkach świata, w którą autor wplótł wiele receptur kulinarnych. Znajdziemy tu m.in. przepisy na serowe szwajcarskie fondue, arabski kebab, cielęcinę w plastrach po zurychsku, rosyjskiego sandacza w kapuście czy tosty serowe armii szwajcarskiej.


Kurt Scheller doświadczenie zawodowe zdobył m in.: w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. Pracował w restauracjach hoteli: SAS, Intercontinental, Hilton, Penta i Starwood Hotels.

Od 1991 roku mieszka w Polsce. W warszawskim hotelu Bristol objął stanowisko naczelnego szefa kuchni, później był dyrektorem pionu kulinarnego w hotelu Sheraton w Warszawie, a w latach 2003-2007 był dyrektorem kulinarnym w hotelu Rialto. Od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną.

Książkę można zamówić m.in. w sklepie Merlin.pl

 

MLR

 

 

najnowsze artykuły

Grand Prix Magazynu Wino 2014 już w weekend, zobacz kto wygrał zaproszenia!

dodany Środa, 22 Października, 15:39 Small_grand3002

Toruński przewodnik Korony Smakosza - wyniki głosowania (Toruń)

dodany Środa, 22 Października, 14:07 Small_torun300

Wigilijna oferta Restauracji Kuźnia Smaku - spotkania firmowe i potrawy do domu (Warszawa)

dodany Wtorek, 21 Października, 16:20 Small_kuz300

Slow Food, kolacja i Jesienna Noc Puzonu i Tuby w Fortecy (Warszawa)

dodany Piątek, 17 Października, 15:59 Small_forteca300

Zmiany w Cesarskim Pałacu - w jego podziemiach rusza ChiBar! (Warszawa)

dodany Piątek, 17 Października, 12:23 Small_chibar300
Ładowanie wyników...