Nowe zasady dotyczące cookies

Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o Polityce Cookies. i odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl.

Szefa kuchni wędrówki po świecie - książka Kurta Schellera

dodany 19.06.2009 o 08:49 , dział: Gastroteka, lista artykułów

Kurt Scheller pracował jako kucharz w ponad piętnastu krajach, ale zwiedził wiele więcej. W swojej najnowszej książce opowiada czytelnikom o swoich pasjach - podróżach i oczywiście gotowaniu.

Swoją kulinarno-podróżniczą relację autor zaczyna od Szwajcarii, gdzie się urodził. W wieku 13 lat postanowił, że będzie kucharzem. Z dalszych stron książki dowiemy się jak wyglądały zawodowe początki Kurta Schellera, gdzie i pod czyim okiem zdobywał doświadczenie.

A to zaledwie początek pełnej anegdot i humoru opowieści o różnych zakątkach świata, w którą autor wplótł wiele receptur kulinarnych. Znajdziemy tu m.in. przepisy na serowe szwajcarskie fondue, arabski kebab, cielęcinę w plastrach po zurychsku, rosyjskiego sandacza w kapuście czy tosty serowe armii szwajcarskiej.


Kurt Scheller doświadczenie zawodowe zdobył m in.: w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. Pracował w restauracjach hoteli: SAS, Intercontinental, Hilton, Penta i Starwood Hotels.

Od 1991 roku mieszka w Polsce. W warszawskim hotelu Bristol objął stanowisko naczelnego szefa kuchni, później był dyrektorem pionu kulinarnego w hotelu Sheraton w Warszawie, a w latach 2003-2007 był dyrektorem kulinarnym w hotelu Rialto. Od 2002 roku, prowadzi Akademię Kulinarną.

Książkę można zamówić m.in. w sklepie Merlin.pl

 

MLR

 

 

najnowsze artykuły

Domowe potrawy na święta z Gościńca Oycowizna (Lesznowola)

dodany Środa, 16 Kwietnia, 14:34 Small_oyco300

Blue Cactus - nowy grill i konkurs ze stekiem Nowy Jork (Warszawa)

dodany Wtorek, 15 Kwietnia, 15:57 Small_img_6730300

Menu Elżbiety Pendereckiej w Venti-tre (Warszawa)

dodany Poniedziałek, 14 Kwietnia, 15:43 Small_pen5300

Świąteczny żurek z wasabi w Piękna Jazz Zone Bistro (Warszawa)

dodany Poniedziałek, 14 Kwietnia, 14:15 Small_piekna1300

Wielkanoc w Nu Jazz Zone (Warszawa)

dodany Poniedziałek, 14 Kwietnia, 13:37 Small_nu300
Ładowanie wyników...