Nowe zasady dotyczące cookies

Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o Polityce Cookies. i odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl.

Pod Czaplą Restauracja Pizzeria

gdzie jesteś? województwo: śląskie miejscowość: Bytom
3.7
liczba opinii: 23 oceny szczegółowe

to ulubiony lokal 5 gastronautów

do tego lokalu wybiera się 2 gastronautów

ul. Moniuszki 8 41-902 Bytom
tel: (32) 281-18-53
typ lokalu: pizzeria, restauracja typ kuchni: pizza, śląska, europejska, polska cena dania głównego: poniżej 20 zł
godziny otwarcia

opinie gastronautów (23)

  • dorota_bytom 11 recenzji

    18.04.2014, 12:07 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Z tym lokalem dzieje się coś niedobrego

    Ile razy tam jestem i są panie kelnerki jest super: kompetentna, miła obsługa. Natomiast gdy są panowie kelnerzy, nagle robi się z tego całkiem inna, niezbyt miła bajka. Dwukrotnie próbowaliśmy odebrać zrobioną z odpowiednim wyprzedzeniem rezerwację i dwukrotnie obsługa panów kelnerów kompletnie zawiodła. Tłumaczenie się, że ktoś usiadł na naszej rezerwacji i co oni mieli zrobić (oczywiście nikt nie wpadł na to, aby wystawić tabliczkę z napisem "rezerwacja" i uprzedzić zajmujące stolik osoby, że muszą go zwolnić do określonej godziny?). Słowa przepraszam nie usłyszeliśmy, chciano nas bez pytania usadzić przy niezbyt fajnie usytuowanym stoliku. Jedzenie nadal dobre, "nieoszukane". Szczególnie ulubiliśmy sobie Strefę Przyjaznych Cen - bardzo dobre sałatki, mięso (kotlety, polędwiczki) na przyzwoitym poziomie, porcje duże, "od serca". Doskonałym daniem jest również łosoś z pieca - warto wydać prawie 40 zł, bo porcja ryby jest duża, a całość smakuje po prostu świetnie. Innym charakterystycznym dla Pod Czaplą "daniem" jest zupa serowa - dobrej jakości ser, mocny serowy aromat, do tego grzanki. Ceny drugich dań troszkę skoczyły do góry (ale rozumiem, bo wielkość porcji słuszna), za to przez ostatnie lata dramatycznie zmniejszyła się wielkość porcji zup: porcje są już nawet nie małe, ale czasami wręcz miniaturowe (chyba na zasadzie "jak się obsłudze naleje"), jak dla dziecka. Wiem, że ileś tam procent klientów nie zwróci może uwagi, ale ja powoli się zniechęcam do kolejnych prób zjedzenia tam obiadu. Także mały apel do menadżera / właścicielki (jeżeli czyta): przeszkolić panów kelnerów i dbać bardziej o klientów robiących rezerwacje. Bo takie "niech pani przyjdzie, bo może będzie miejsce" to wiecie - chyba nie ten poziom, prawa?

    Data wizyty w lokalu: 12 kwietnia 2014, godz. 18:00

    6 z 9 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • loscartmanos 8 recenzji

    29.03.2013, 07:12 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Wybornie!

    Podczas kolejnej wizycie Pod Czaplą znów zostaliśmy oszołomieni smakiem! Świeżutkie małże w otoczeniu pomidorów i ziół od razu wywołały wspomnienia wakacyjne, więc dalej mogło być już tylko super. Ryzykowna w naszym klimacie musaka była strzałem w dziesiątkę. To delikatne danie, żeby go nie zepsuć, trzeba doprawiać właśnie tak, jak robi to kucharz Pod Czaplą. Caçarola z polędwicą wołową to po prostu majstersztyk zestawiania smaków. No i nieśmiertelna panna cotta - dobry finisz, oczywiście w połączeniu z espresso (choć jak udowodnili inni, ten prosty deser też można zepsuć). Jedyna wpadka na wszystkie wizyty to T-Bone, który zamiast medium rare był raczej rare ze wskazaniem na blue rare przy kostce (za to mięso świeże i dobrej jakości). Ogólnie polecam, choć budżetowych smakoszy raczej odstraszą ceny w karcie. Ale Szanowni Państwo - za jakość trzeba płacić...

    1 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • saab00 1 recenzja

    03.10.2013, 09:41 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Niby ok, ale...

    Czaplę odwiedzamy z mężem średnio raz na dwa tygodnie. Przykro powiedzieć, ale wg. naszych obserwacji i obserwacji znajomych poziom knajpy idzie systematycznie w dół. Najtańsza gouda na pizzy jest nie do przełknięcia. W pozostałych potrawach króluje sos czosnkowy, dodawany praktycznie do wszystkiego. Zupy (notabene całkiem niezłe) podawane są w znikomych ilościach, 1/4 półlitrowej miski, tj. niecałe 150 ml i kosztuje 8 -10 zł! To trochę za dużo jak za "degustację" potrawy. Poza tym trzeba też płacić za tzw. "dog bag", czyli resztę dania, jaką chce się wziąć do domu. W każdej innej restauracji takie rzeczy bezpłatne.
    Inną sprawą jest poziom jakości obsługi. Często mamy to "szczęście" być obsługiwanymi przez jednego pana, który ewidentnie nie lubi swojej pracy. Wieczny foch i mówienie coś pod nosem, zupełnie nie pasuje do stylu restauracji, odbiera całą radość z jedzenia.
    Plusem jest wystrój i ogródek letni, ciekawa rzecz, dopóki ktoś nie zapali papierosa...
    Do niedawna byliśmy stałymi klientami tego lokalu, podobał nam się wystrój, muzyka. Ostatnio coś się popsuło. Oby nie trzeba było zmieniać nazwy nad "pod pikującą czaplą".

    Data wizyty w lokalu: 27 września 2013, godz. 15:00

    9 z 10 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • kruzz 13 recenzji

    14.02.2013, 07:16 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Średniawka

    Lokal ok, obsługa miła i fachowa, jedzonko dobre, ale niestety bardzo mało i cholernie drogo... Za przeciętny obiad trzeba zapłacić około 40 zł.

    0 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • Seamair 5 recenzji

    09.04.2013, 11:34 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Całkie, całkiem...

    W restauracji Pod Czaplą byłem dwukrotnie. Wystrój nie przemawia do mnie. W środku jak w muzeum. Jakaś galeria, stare świeczniki i okropne obrusy na stołach. Co gorsze trudno postawić na nich szklankę bez obawy o jej wywrócenie. Nie przykładam zbytniej wagi do wystroju, ale tutaj jakoś drażniła mnie ta pseudomuzealna aura. Na początek zamówiłem zupę serową, która chwilę później pojawiła się na stole. Naprawdę dobra, szczerze polecam! 10zł i co ciekawe za pierwszym razem było jej więcej niż za drugim. Do tego kurczak po parmeńsku naprawdę niezły. Za drugim razem zamówiłem "szpadę" coś w rodzaju szaszłyka podane na specjalnym stojaku. Całkiem całkiem, ale sosy już nie najlepsze. Podsumowując, wystrój średniawy obsługa miła i szybka, dania całkiem niezłe, ale porcje nieduże (ja za tą cenę). Ogólnie jednak polecam.

    2 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • pyjte 7 recenzji

    17.02.2013, 08:49 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Stały, dobry poziom

    Knajpa w samym centrum Bytomia - trudności z parkowaniem i to dodatkowo płatnym.

    Wystrój Pod Czaplą bardzo ładny, ciepły, jedna z lepiej wyglądających knajpek. Aż chce się wracać. Latem ogródek - do dzisiaj się dziwię jak w obskurnym centrum Bytomia można wygospodarować tak ładną, zieloną enklawę. Niestety, ogródek to też mekka palaczy, czasem zdarza się, że ktoś dmucha dymem prosto w talerz z sąsiedniego stolika, co do przyjemnych nie należy.

    Jakość menu zależy od sezonu. Dobre było menu z kuchnią meksykańską, rewelacyjne na Euro 2012, teraz jest nijakie. Część pozycji jest stała. Jedzenie zawsze trzyma dobry poziom, niektóre potrawy bardzo dobry (np. bliny z kawiorem i łososiem - niestety zniknęły z menu). Polecam wszystkie zupy, są gęste, świeże i syte.

    Minusy to małe porcje, no i jedzenie jest dosyć drogie (około 40 zł na jedną osobę). Są też tanie pozycje, ale wtedy porcje są adekwatnie mniejsze. Na duży plus starter - pieczywo z masłem czosnkowym, zawsze pyszne. Niestety, czas oczekiwania jest bardzo długi, trzeba czekać na zupę z 15 minut, potem kolejne 15 minut na następne danie (jeśli jest sporo ludzi), a nie lubię jeść na raty.

    Obsługa dobrze sobie radzi z klientami, a jest ich czasami bardzo dużo (knajpa bywa czasami pełna).

    Ogólnie Pod Czaplą trzyma równy poziom - jeśli nie macie pomysłu, gdzie wyskoczyć z znajomymi i nie chcecie ryzykować, to to miejsce nadaje się idealnie.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • Yeshamarii 5 recenzji

    11.02.2013, 15:10 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Całkiem zwyczajnie

    Menu ogromne, duży wybór, obsługa szybka, bez klimatu, niczym niewyróżniająca się kuchnia.
    W porządku jeśli po prostu masz ochotę zjeść coś ciepłego.

    1 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • krecik345 1 recenzja

    13.04.2013, 22:29 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Bardzo przyjemny lokal

    Właśnie wróciliśmy z kolacji z restauracji "Pod Czaplą". Kelner, który nas obsługiwał, był bardzo miły, polecał dania, chętnie udzielał odpowiedzi. Potrawy wyśmienicie dobre oraz duże porcje. Szczególnie polecam Carpaccio, oraz Espatadę. Mieliśmy okazję spróbować tych dań i są naprawdę wyśmienite! Na pewno odwiedzimy ten lokal nie jeden raz. Bardzo polecam!

    Data wizyty w lokalu: 13 kwietnia 2013

    0 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • omademoiselle 4 recenzje

    05.11.2012, 15:31 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Podium bytomskich knajp

    PYSZNOŚCI. Właściwie wszystko, co miałam okazję tam jeść, a próbowałam sporo rzeczy, bardzo mi smakowało.
    Ceny zróżnicowane, niestety z przewagą dość wysokich.
    Ciepłe, ładnie urządzone, klimatyczne wnętrza.
    W samym centrum (a obok cukiernia - na potem!).

    Polecam.

    0 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • cafeaulait 3 recenzje

    29.11.2012, 11:05 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Pyszności przez duże P

    W lokalu miałam okazję niejednokrotnie gościć, za każdym razem wynosząc stamtąd pyszne doznania kulinarne. Szczególnie godne polecenia są piersi z pomidorami suszonymi owinięte szynką parmeńską. Restauracja ma przemiły ogródek na upalne dni, oraz wszelkie udogodnienia dla rodzin z dziećmi (miejsce do zabaw w ogródku) oraz przewijak w toalecie (wielki plus). W restauracji organizowaliśmy z mężem chrzciny, wszyscy członkowie rodziny byli pod dużym wrażeniem tamtejszej kuchni, a ja mogę jedynie dodać iż kontakt z panią menadżer, która służyła swoją radą był bardzo miły i profesjonalny. Miejsce z pewnością godne polecenia.

    Data wizyty w lokalu: 09 września 2012

    0 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

Gastronauci, którzy odwiedzili stronę tej restauracji, oglądali również:

Nowe w okolicy: Bytom

Ładowanie wyników...