Nowe zasady dotyczące cookies

Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o Polityce Cookies. i odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl.

Trattoria Toscana

gdzie jesteś? województwo: pomorskie miejscowość: Sopot , dzielnica: Centrum
3.7
liczba opinii: 31 oceny szczegółowe

to ulubiony lokal 7 gastronautów

do tego lokalu wybiera się 7 gastronautów

ul. Grunwaldzka 27 81-722 Sopot (tam gdzie niegdyś Baola II)
tel: (58) 341-86-65
typ lokalu: restauracja, winiarnia typ kuchni: włoska cena dania głównego: 20 - 40 zł
godziny otwarcia

opinie gastronautów (31)

  • jaten 9 recenzji

    11.07.2014, 18:12 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Najczęściej wyśmienita, ale kuchnia bywa nierówna

    Byliśmy w Trattorii Toscana już wiele razy. Najlepiej przychodzić tam od czwartku do soboty, bo wówczas są świeże ryby i owoce morza a to specjalność restauracji. Na przystawkę zjedliśmy mule. Świeże, wielkie i wyśmienite w smaku. Polecam. Drugie danie to filet z dorsza dla żony i smażone śledzie dla mnie. Tu, niestety kilka uwag. Dorsz był smaczny, ale porcja zdecydowanie zbyt mała. Śledzie powinny być chrupiące, a nie były. Do smaku jednakże nie miałem zastrzeżeń. Niezrozumiałe trochę, że były podane na sałacie co moim zdaniem nie pasuje i bardzo utrudnia jedzenie.

    Data wizyty w lokalu: 10 lipca 2014

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • iceberg9 45 recenzji

    21.09.2013, 23:16 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Następca Rozmarynu - a to wielkie wyróżnienie

    Będę do końca życia wspominał legendarną już restaurację Rozmaryn (przed przeprowadzką), gdzie jedlismy dotychczas najlepiej w Polsce. Rozmaryn zniknął z mapy Sopotu wiele lat temu, ale jest Toscana. Jest naprawdę super. Zapytacie, dlaczego tylko 4 gwiazdki? Bo kuchnia włoska ma tyle cudownych potraw, a wybraliście te najbardziej pospolite (carpaccio, vitello tonnato etc.) i naprawdę wyśmienicie je przyrządzacie, ale zabrakło mi czegoś bardziej wysublimowanego. Jest potencjał, jest superlokal. Są wszystkie atuty, aby Być nowym Rozmarynem. Obiecuję, będąc w Sopocie, często sprawdzać :).

    2 z 3 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • Alexandra2409 5 recenzji

    27.08.2013, 20:52 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Polecam!

    Zabierałam się do napisania opinii o Toscanie od grudnia, kiedy to byłam tam pierwszy raz i byłam zachwycona miejscem i kuchnią. Niewielki lokal ze świetną obsługą i fantastyczną kuchnią. Suflet czekoladowy i pierożki z orzechami i ricottą w sosie truflowym absolutne hity, ale próbowaliśmy też pewnie z 8 innych pozycji do tej pory i nigdy się nie zawiedliśmy, co jakiś czas z radością tam wracamy, bo naprawdę warto. Jeśli chodzi o ceny,to nie uważam, żeby były nieprzyzwoicie wysokie, szczególnie, że wiem, za co płacę. Tak trzymać!

    Data wizyty w lokalu: 11 lipca 2013

    2 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • Moniquala 2 recenzje

    07.10.2013, 12:17 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Wykwitnie i smacznie

    Jeszcze jako obywatelka Sopotu miałam okazję spróbować makaronu z krabem śródziemnomorskim i szczerze byłam zaskoczona ilością krabiego mięsa, wcale niemało, ze znakomitym sosem pomidorowym na ostro. Obsługa przemiła, a atmosfera fantastyczna, wliczając w to włoską muzykę, aczkolwiek ciut za głośną (grzech wielu lokali). Mimo, że się przeprowadziłam, na pewno wrócę spróbować następnych specjałów.

    Data wizyty w lokalu: 30 sierpnia 2013

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • Giguniu 5 recenzji

    12.07.2013, 16:49 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Na rodzinny obiad z nastolatkami, chyba nie...

    Od kilku lat, raz w roku odwiedzamy Sopot. To jeden z naszych rodzinnych rytuałów. Przy tej okazji zaglądamy też do Tratorii Toscana. Tym razem przybyliśmy z dziećmi (14 i 17 lat).
    Włoska kuchnia jest chyba lubiana przez większość dzieciaków. Zamówiliśmy przystawki, dania główne i desery. Wszystko, co jedliśmy, było OK, dobra jakość, dobra kompozycja smaków. Jednak wielkość porcji w stosunku do cen pozostawia wiele do przemyślenia. Wszyscy wyszliśmy z kolacji z niedosytem, a już za rogiem dzieci pytały, to co teraz pójdziemy zjeść? Podam tylko przykład deseru - truskawki podawane na ciepło, pamiętajmy, że mamy właśnie sezon na te owoce, jeśli weźmiemy pod uwagę, że deser składał się może z czterech lub pięciu pokrojonych w plasterki truskawek i to za 19 zł, to mam poczucie, że z elegancją małych porcji nie ma to nic wspólnego.
    Obsługa bardzo miła i komunikatywna, szkoda tylko, że po zapłaceniu sporego rachunku (około 400 zł bez alkoholu) pozostaliśmy z jakimś niesmakiem.

    Data wizyty w lokalu: 05 lipca 2013

    2 z 4 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • wrzeciono 4 recenzje

    22.10.2013, 00:40 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Pysznie!

    Wybraliśmy się na rodzinny obiad do Toscany, gdyż wcześniej słyszeliśmy, że jest smacznie. I rzeczywiście tak było. Obsługa była znakomita, młoda kobieta znała doskonale kartę, umiała doradzić, mimo wielu wybrzydzeń z naszej strony. Zamówiliśmy dania ze świeżych ryb. Porcje wydawały się być niewielkie, jednak okazały się na tyle sycące, że wyszliśmy najedzeni. Dania perfekcyjnie przyrządzone, ze świeżych, bardzo dobrej jakości produktów! Ceny dość wysokie, jednak było warto!

    Data wizyty w lokalu: 20 października 2013

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • burmak 18 recenzji

    14.10.2012, 22:51 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Miejsce na romantyczną kolację z najlepszym jedzeniem

    Ten mały lokalik w miniaturowym domku zawsze witał mnie przyjemnymi zapachami płynącymi z kuchni. Kuchnia jest tu otwarta i zawsze lubię zajmować stolik blisko kucharzy aby obserwować ich pracę. Podoba mi się w Toscanie to iż zawsze można znaleźć dania spoza karty. Ostatnio świeże mule, albo jagnięcinę. Na szczególną uwagę zasługuje jednak ciastko czekoladowe (suflet) podawane na ciepło, z chrupiącą czekoladową otoczką i ciepłym wylewającym się czekoladowym wnętrzem – obowiązkowy zestaw deserowy. Do dań można sobie zaserwować bardzo przyzwoite vino della casa.

    Data wizyty w lokalu: 17 sierpnia 2012

    3 z 4 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

    Odpowiedź restauracji

    Witam,
    Uprzejmie informuje Państwa, ze powyższa opinia nie dotyczy restauracji TOSCANA w Sopocie.
    Nigdy nie serwowaliśmy pizzy. Salaty z rucola i gruszka tez nie :-/
    Kucharzy od Pana Domenico z Tesoro nigdy nie zatrudniliśmy.
    Serdecznie Państwa pozdrawiam.

    Maurycy Chodorowski - wlasciciel

    Witam,
    Uprzejmie informuje Państwa, ze powyższa opinia nie dotyczy restauracji TOSCANA w Sopocie.
    Nigdy nie serwowaliśmy pizzy. Salaty z rucola i gruszka tez nie :-/
    Kucharzy od Pana Domenico z Tesoro nigdy nie zatrudniliśmy.
    Serdecznie Państwa pozdrawiam.

    Maurycy Chodorowski - wlasciciel

    Data nadesłania odpowiedzi: 11.06.2013, 12:38
  • Ice---Men 12 recenzji

    09.09.2012, 18:31 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Było lepiej

    Przy kolejnej wizycie w Sopocie, postanowiliśmy wpaść na włoskie jedzonko.
    Z ostatniej wizyty (było to w zeszłym roku) zostały wspomnienia o pierożkach z ricotta i masłem truflowym - po prostu pycha.
    Wystrój bez zmian - skromy bez bajerów, kilka stolików, mi odpowiada, ponieważ liczy się to, co na talerzu.

    Jednak wizyta w sobotę okazała się porażką, lokal pusty wszystkie stoliki wolne, mimo tego zamawiamy: ja wybrałem zupę rybną i pierożki w sosie truflowym, żona wybrała zupke z cukini i również pierożki.
    Zupa rybna za gęsta, przypominała krem z pomidorów z dodakiem kilku owoców morza, zupa z cukinii super.
    Przez pomyłkę otrzymaliśmy pierożki ze szpinakiem (mam zasadę, że nie zwracam jedzenia do kuchni z obawy o dodatki od kucharza).
    Pierożki okazały się smaczne, ale bez szału, no i były odgrzewane.

    Prawdopodobnie zmienił się kucharz, a w menu dla zmyłki zostały potrawy ze starej karty.

    Data wizyty w lokalu: 08 września 2012

    2 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • intoxicated 11 recenzji

    12.07.2012, 11:09 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Smacznie i przyjemnie

    Do Trattoria Toscana wybrałem się z rodziną, mając dobre wspomnienia sprzed roku. Lokal jest przytulnie wykończony, kuchnia w połowie otwarta na lokal. Widok kuchni jest ciekawy, jednak lokal nie jest przygotowany do otwarcia kuchni pod względem wentylacji – jest za ciepło w środku. Jedzenie bardzo smaczne – frutti di mare z pieca, jagnięcina, tortellini – wszystko było ładnie podane i smakowite. Nie obeszło się bez pomyłek w zamówieniu (podane tortellini inne niż zamówione), podobnie jak przed rokiem. Ale ogólne wrażenie mam dobre i chętnie wrócę do Tratorria Toscana, pewnie jeszcze podczas tegorocznego urlopu.

    Data wizyty w lokalu: 08 lipca 2012, godz. 14:00

    1 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • miya_ke 8 recenzji

    20.07.2012, 22:38 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Obowiązkowy punkt programu w Sopocie

    W Trójmieście bywam corocznym gościem i od paru lat, za każdym razem odwiedzam Toscanę. Po tym, jak za pierwszym razem spróbowałam sakiewek z gorgonzolą ze Speckiem, poezja smaku (niestety, nie ma już ich w karcie.)
    Lokal jest mały, mieści 6 stolików. Wystrój jasny i skromny, dobrze oświetlony.
    Gdy przyszliśmy, byliśmy jedynymi gośćmi, w międzyczasie pojawili się inni ludzie. Na sali dwie kelnerki, miłe, sprawne, nienachalne, dobrze znające kartę i stan ilościowy na kuchni.
    Jedzonko, jak zawsze genialne. Tym razem zdecydowałam się na zupę cukiniową (14 zł), mój konkubent na krem z pomidorów (15 zł). Zupa cukiniowa przepyszna, przeplatające się smaki słodkie (cukinia), ostre (papryczka chili) oraz wyrazisty czosnek, wszystko w aromatycznym bulionie, podane z grzanką z parmezanem. Krem z pomidorów, aksamitny, wyrazisty, dosyć kwaskowaty, jednak nie powodujący kwaśnej miny. Podany z niewielką ilością parmezanu i grzanką. Na drugie wydanie wybrałam gnocchi z grzybami i polędwiczką wieprzową (28 zł), towarzysz flądrę z pieca (39 zł). Czas oczekiwania nie był zbyt długi, jakieś 10 min po zjedzeniu zup. Porcja gnocchi ogromna, dla mnie samej nie do zjedzenia. Gnocchi zapewne ręcznie robione, niegąbczaste, bardzo dobre. Polane sosem śmietanowo-grzybowym, z wyczuwalnymi kawałkami grzybów, podane z kawałkami polędwiczki. Całość posypana parmezanem. Danie przepyszne. Flądra dosyć małych rozmiarów, jednak wg mojego partnera, można było się najeść, podana z pieczonymi ziemniakami i sałatą polaną winegretem. Wg zeznań bardzo dobre danie.
    Ceny, do zniesienia.
    Do zobaczenia, w przyszłym roku :).

    Data wizyty w lokalu: 16 lipca 2012

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

Gastronauci, którzy odwiedzili stronę tej restauracji, oglądali również:

Nowe w okolicy: Sopot

Ładowanie wyników...