Nowe zasady dotyczące cookies

Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o Polityce Cookies. i odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl.

Restauracja Pizzeria Rucola

gdzie jesteś? województwo: śląskie miejscowość: Bielsko-Biała
3.2
liczba opinii: 6 oceny szczegółowe

to ulubiony lokal 1 gastronauty

do tego lokalu wybiera się 0 gastronautów

ul. Rynek 2 43-300 Bielsko-Biała (Stary Rynek ZWM) menu
tel:
typ lokalu: restauracja typ kuchni: pizza, ryby i owoce morza, wegetariańska, desery, włoska cena dania głównego: 20 - 40 zł
godziny otwarcia
Korona_button_kw3

opinie gastronautów (6)

  • vanilia88 97 recenzji

    13.09.2014, 16:45 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Dla chudej Włoszki

    Przystankiem dziewiątym na naszej kulinarnej, beskidzkiej drodze została Rukola. Zasiedliśmy na ogródku - balkonie przy stole z kwiecistym obrusem. Dookoła dużo ciemnej zieleni, przyjemnie.
    Prócz standardowej karty otrzymaliśmy także „wkładkę” z propozycjami dań dnia.
    Wybraliśmy ravioli z mulami w maśle szałwiowym i cannelloni z mięsem w sosie pomidorowym.
    Do tego dobrej jakości herbata jaśminowa Richmond i kawa.
    Ravioli z ciastem robionym na miejscu, nadzienie bardzo ziołowe, owocomorzowe, całość polana masełkiem i posypana parmezanem. Smakowite aczkolwiek chciałoby się więcej.
    Cannelloni dobre, ale bez szału, makaron robiony ręcznie, mięso chude, delikatnie przyprawione, aczkolwiek całość mało wyrazista. Porcja w sam raz na podjedzenie sobie.
    Obsługa miła, doradzająca, bez zastrzeżeń.
    Obiad wyniósł nas 70 zł i jest to cena do przyjęcia dla faktu, że wyszliśmy tylko na pół najedzeni.

    Data wizyty w lokalu: 13 września 2014

    1 z 3 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • woj34 5 recenzji

    03.10.2014, 14:26 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Przeciętny lokal z fatalną obsługą

    W restauracji Rucola byłem kilkakrotnie ze względu na usytuowanie i możliwość konsumpcji potraw z tarasu. Do tego widok na rynek.
    Co do wystroju to trochę niespójny i kiczowaty.
    Co do potraw to bardzo różny poziom. Ravioli nie do zjedzenia. Polędwica marynowana jako przystawka (30 zł) bardzo przeciętna. Dania z wkładki do menu też niczym szczególnym się nie wyróżniają (zupa dyniowa bez wyrazistości, gnocchi z rydzami: kilka kluseczek i jakieś mini kawałki "rydza" za 29 zł).
    Z tego wszystkiego najlepszy jest krem z pomidorów (14 zł). Jadłem trzykrotnie i zawsze trzymał poziom.
    Cappuccino - porażka, w dodatku podane... letnie.
    I obsługa - najgorsza z jaką miałem styczność. I nadzieja, że może kolejnym razem będzie lepiej... niestety!

    Data wizyty w lokalu: październik 2014

    3 z 5 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • kr1gruby 11 recenzji

    06.04.2014, 22:34 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Wykwintna kuchnia włoska

    W ostatni weekend wybraliśmy się do Restauracji Rucola na rodzinny obiad i już wiemy, że na pewno chcemy tam jeszcze nie jeden raz wrócić. Lokal mieści się w podcieniach odremontowanej kamienicy bielskiego Rynku. W środku jest niewiele miejsca - chyba około 10 stolików. Całe wnętrze urządzono gustownie i elegancko. Menu niezbyt rozbudowane. Zamówiłem filet z dorady podanego z pokrojonymi w drobną kosteczkę pieczonymi ziemniakami i do tego jako osobno płatny dodatek szpinak. Samo podanie dorady w formie fileta było dla mnie zaskoczeniem, do tej pory spotkałem się tylko z podawaniem tej ryby w całości. Muszę przyznać, że forma fileta bardzo mi odpowiada. Można skupić się na smaku tej pysznej ryby bez obawy połknięcia ości. Ogółem rewelacja. Moim bliskim też bardzo smakowały zamówione przez nich dania: risotto z kurczakiem i groszkiem (bardzo duża jak na risotto porcja), pierś z kurczaka zapiekana z mozzarellą i szynką parmeńską oraz smażony łosoś podany z rewelacyjnie sporządzonymi duszonymi jarzynami pokrojonymi w paski przypominające makaron papardelle. Na uwagę zasługuje niesamowita dbałość o atrakcyjną prezentację dania na talerzu - aż żal było napoczynać takie prawdziwe dzieła sztuki. Żeby nie było jednak do końca samych pochwał niestety muszę napisać o jednym negatywnym aspekcie wizyty w Rucoli, czyli o obsłudze. Zajmowała się nami bardzo młoda kelnerka, która w naszej zgodnej opinii nie pasuje do tak dobrego lokalu. Nie potrafiła wypowiedzieć jednego pełnego zdania - tylko krótkie pytania typu: już? co podać? karta czy gotówka? Oczywiście zero uśmiechu. Styl pasujący może do wojskowej kantyny, a nie do eleganckiej restauracji. Gwoli sprawiedliwości muszę napisać, że podczas mojej pierwszej wizyty w Rucoli ze znajomymi kilka dni wcześniej byliśmy obsługiwani przez inną kelnerkę i obsługa była w porządku. Na koniec jeszcze jeden mały minus - tj. ceny. Niestety raczej za wysokie. O ile w pierwszym momencie wydają się atrakcyjne, to po chwili przeciera się oczy ze zdumienia widząc ceny dodatków do dań typu ziemniaki za 8 zł lub jarzyny - np. szpinak za 12 zł itp. Chodzi jednak o to, aby te minusy nie przesłoniły nam ważniejszych plusów, którymi są naprawdę pyszne dania.

    3 z 3 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • frogerka88 1 recenzja

    07.05.2014, 09:53 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Wspaniałe jedzenie i atmosfera!

    Polecam wszystkim smakoszom Restaurację Pizzerię Rucola! Szczególnie duży plus za jedzenie najlepsze w mieście i przyjemną muzykę, która towarzyszy konsumowaniu :) Więcej żywych roślinek we wnętrzu i będzie jeszcze piękniej. :) Zamówione zostały trzy różne dania dla trzech osób. Medaliony cielęce z sosem grzybowym rozpływały się w ustach i były dobrze doprawione. Wielki plus za smaczne pieczone ziemniaczki i sałatę, która była świeża i krucha. Spaghetti bolognese zachwyciło na tyle, że zostało skonsumowane w podwójnej porcji. Mogę polecić także pizzę - mają najlepszą w mieście. Jeśli ktoś lubi słodycze to niech spróbuje tiramisu. Nie dość, że ładnie podane to w smaku wyborne! Obsługa miła i sympatyczna, czekanie na obiad umilała włoska muzyka, więc czas ten był przyjemny. Jak na tej rangi lokal, ceny są bardzo przyzwoite. Chętnie wrócę ponownie.

    Data wizyty w lokalu: maj 2014

    3 z 3 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • francuskasuczka 1 recenzja

    20.04.2014, 17:06 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Bez rewelacji

    Wybraliśmy się do Ruccoli na popołudniową kawę, która była bardzo dobra: harmonia smaku i aromatu bezbłędna. Szeroki wybór herbat kusił, wiec zamówiłam jedną. Dzbanek 300 ml odpowiada większemu kubkowi, więc poprosiłam o dodatkową ilość gorącej wody. Spotkałam się z odmową, co było dla mnie niezrozumiałe. Kelner uprzejmie poinformował, że dolewanie wody jest zabronione przez właściciela. Drogi właścicielu: proponuje zmienić taktykę, czy w Bielsku brak wody?
    Na stół trafiła również pana cotta, która sama w sobie była bez zarzutu (plus za naturalną wanilię). Niestety kandyzowana skórka wokół niej zabiła cały smak i delikatność deseru. Śmietana jakby w sprayu wbiła gwóźdź do trumny.
    Dziękuje, było przyjemnie, ale nigdy ponownie nie pojawię się w tym lokalu.

    Data wizyty w lokalu: 20 kwietnia 2014

    2 z 5 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • annakrak 4 recenzje

    07.01.2014, 19:43 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Bardzo miłe doświadczenie

    Byliśmy w tej restauracji dwukrotnie w czasie pobytu w Bielsku w okresie świąteczno- noworocznym. Wszystkie dania bardzo smaczne; zwłaszcza makarony i pizze. Szczególnie przypadł nam do gustu makaron z serkiem ricotta i szpinakiem. Ciekawa jest też pasta z pikantnym śmietanowym sosem z kurczakiem. Bardzo dobra zupa krem pomidorowy. Smaczne mule w sosach. Poprawny łosoś, ale nic porywającego. Niestety nie za bardzo przypadło nam do gustu risotto; ryż był zbyt rozgotowany. Rewelacyjny deser z serka mascarpone. Obsługa bardzo miła. Uratowała nas 1 stycznia, kiedy okazało się, że inna włoska restauracja w Bielsku, w której zamówiliśmy stolik powitała nas zamkniętym drzwiami.

    Data wizyty w lokalu: 01 stycznia 2014

    3 z 3 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

Gastronauci, którzy odwiedzili stronę tej restauracji, oglądali również:

Nowe w okolicy: Bielsko-Biała

Ładowanie wyników...