Nowe zasady dotyczące cookies

Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o Polityce Cookies. i odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl.

Bazylia & Oregano

gdzie jesteś? województwo: wielkopolskie miejscowość: Poznań , dzielnice: Stare Miasto, Jeżyce
3.5
liczba opinii: 45 oceny szczegółowe

to ulubiony lokal 5 gastronautów

do tego lokalu wybiera się 9 gastronautów

ul. Wysoka 12 61-803 Poznań (przy Placu Wiosny Ludów nieopodal Kupca Poznańskiego) Stoliczku.pl
tel: 502-381-556
typ lokalu: kawiarnia, restauracja typ kuchni: pizza, włoska, sałatki, przekąski cena dania głównego: 20 - 40 zł
godziny otwarcia
menu

opinie gastronautów (45)

  • habibi25 34 recenzje

    11.03.2014, 13:24 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Miła knajpka

    Lubię odwiedzać lokale po rewolucjach Pani Gessler, a odcinek z ''Bazylią i oregano" był jednym z moich ulubionych. Lokal w centrum Poznania, w bocznej uliczce, w pobliżu 2 centrów handlowych. Lokal mały, kilka stolików, ale przyjemny. Sufit i ściany w jednym kolorze, stoliki przykryte białymi obrusami, na nich oliwkowe serwety. Na każdym doniczka z bazylią i miseczka z oregano. Przy wejściu stolik z "bryłą" parmezanu. Obsługa bardzo sprawna, miła. W tle włoska muzyka- pieśni neapolitańskie i Drupi. Zamówiłam tagliatelle z borowikami i polędwiczką wieprzową oraz lampkę białego wina. Na początek czekadełko- chrupiące paluchy (z ciasta na pizzę?) fajnie przyprawione ziołami. Wino bardzo smaczne, o odpowiedniej temperaturze. Na danie nie czekałam długo, porcja jak dla mnie, wystarczająca, nawet za duża .Przepyszny sos grzybowy z kawałkami borowików, dobrze przyprawione kawałki polędwicy. Zapłaciłam 34 zł. Wyszłam najedzona i zadowolona, na pewno wrócę, aby skosztować pizzy, bo sądząc z reakcji gości przy sąsiednim stoliku, była pyszna.

    Data wizyty w lokalu: 07 marca 2014, godz. 16:30

    15 z 15 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • martinez1000 3 recenzje

    27.07.2014, 16:02 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Nic szczególnego

    Po nazwisku Gessler spodziewałem się na prawdę dobrego jedzenia. Wydaliśmy 100 zł i żaden szał tak naprawdę, pizza jak w przeciętnej pizzerii, risotto miało być bombą lokalu, a jednak jedliśmy lepsze. Generalnie klimatyzacja chodzi, lokal jest tak mały, że bałem się odezwać, bo stoliki są blisko siebie. Klimatyzacja nie wyrabia, szyby parują, dla mnie nie było tam Włoch, naszym zdaniem przeciętna pizzeria z bardzo wysokimi cenami. Właściciel zrobił sobie reklamę moim zdaniem kosztem rewolucji i dziwie się Pani Magdzie Gessler, że poleca ją swoim nazwiskiem. Zamówiłem pizzę capriciosa, ciasto bardzo przeciętne jak w niskobudżetowej pizzerii, oraz risotto z borowikami, które okazało się kompletną porażką, i to wszystko co mam do opinii na temat Bazylia i Oregano.

    Data wizyty w lokalu: 26 lipca 2014

    0 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • Hahn 5 recenzji

    04.05.2014, 10:15 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Mój ulubiony lokal w Poznaniu.

    Ilekroć jesteśmy z żoną w Poznaniu, jemy wieczorem w "Bazylii i Oregano". Zazwyczaj zaczynamy od crostini tonno a potem najczęściej pora na risotto z borowikami. Jedno i drugie bardzo smaczne, a zresztą, ja po prostu lubię tam przychodzić. Sama atmosfera jest przyjemna i sprawia, że z przyjemnością spłukuje się czerwonym winem (tym domowym w karafce) męczący osad dnia. Czasem braliśmy coś innego niż risotto, na przykład steki z polędwicy w sosie z zielonego pieprzu. Też były bardzo smaczne i delikatne. Obsługa pracuje szybko i nie trzeba czekać, aż się zostanie zauważonym.

    Skoro trzeba a przynajmniej należy pisać o konkretach... W moim risotto zawsze jest dobry ryż, wiele grzybów i doskonały parmezan. Osobiście polecam.

    Wieczorami (jesteśmy w piątki lub soboty) większość stolików jest zwykle zajętych. To dobra rekomendacja.

    Data wizyty w lokalu: 04 maja 2014

    6 z 6 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • enii 6 recenzji

    12.04.2014, 22:45 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Oj, smacznie ;)

    Wybraliśmy się na kolację z chłopakiem, już od wejścia przyjemne zapachy, lokal bardzo fajnie urządzony, zamówiliśmy rosół z kluseczkami z parmezanu - sam rosół głowy nie urwał, ale kluski warte grzechu - naprawdę rewelacja. Drugą zupą była zupa pomidorowa - był to raczej krem, zachwyceni byliśmy smakami. Na drugie zamówiliśmy makaron z łososiem i risotto z borowikami. Obydwa dania były wyśmienite, superdoprawione. Na pewno tam wrócimy.

    Data wizyty w lokalu: 03 kwietnia 2014

    4 z 4 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • lukas126l 42 recenzje

    08.08.2013, 18:51 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Warto

    Restauracja naprawiona przez Magdę Gessler przy morzu łez. Trzeba sprawdzić. Wybraliśmy się w 4 ze znajomymi. Bardzo mała sala, większość stolików zajęta. Dla nas jednak jakiś się znalazł.
    Pierwsze wrażenie negatywne. Obrusy na stole były pożółkłe a jeden wywalczony na 2 stronę. Czyżby nie starczyło na pranie?

    Na jedzenie nie czekaliśmy długo. Jakieś 25-30 minut. Zamówione 3x pasta oraz pizza. Spróbowałem tylko kawałeczek makaronu ze szpinakiem i był całkiem smaczna. Moja pizza, duża, gorąca i na cienkim cieście. Nie potrafię opisać pizzy. Ta mi po prostu smakowała. Do tego sos czosnkowy. Jeden z lepszych jakie jadłem.

    Znajomi na swoje jedzenie nie narzekali. Zamówiliśmy również dzbanku lemoniady. Ta niestety okazała się ciepła a dzień był bardzo gorący. Zanim poprosiliśmy o lód już ja wypiliśmy.
    Ogólnie całkiem udany wypad i polecam wszystkim zajrzeć i spróbować.

    28 z 36 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • jenny91 3 recenzje

    02.05.2014, 19:21 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Niby dobrze, ale... no właśnie jest "ale"

    Bazylię & Oregano odwiedziliśmy ze znajomymi żeby uczcić swój egzamin dyplomowy. Restauracja robi bardzo dobre wrażenie, kolorowe ściany, śnieżnobiałe obrusy na stołach oraz kwiaty i doniczki z ziołami robią tworzą bardzo przyjemny klimat. Przemiła była także obsługa. Jednakże jeśli chodzi o jedzenie... My zamówiliśmy spaghetti carbonara oraz kurczaka z makaronem. Spaghetti smaczne, ale bez szału, natomiast co do kurczaka trudno było ocenić gdyż na całe danie przypadały 3 malusieńkie kawałki (a raczej kawałeczki). Poza tym porcje dość małe i relatywanie większe ceny w porównaniu do innych tego typu restauracji w Poznaniu. Może odwiedzę raz jeszcze z uwagi na przyjemną atmosferę.

    Data wizyty w lokalu: maj 2014

    0 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • jansobierski 1 recenzja

    18.05.2014, 01:08 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Bardzo dobra kuchnia z gustownym wnętrzem

    Wraz z żoną lubimy od lat odwiedzać najróżniejsze miejsca, a od pewnego czasu przypadło nam do gustu odwiedzanie lokali, które słyną z dobrej kuchni, mają dobrą opinie - po prostu chcemy spróbować czegoś dobrego, bez eksperymentowania.
    Tak też trafiliśmy na ślad Bazylia & Oregano, która jako jedna z poznańskich restauracji brała udział w reformach Pani Gesler i prowadzi się nadal tymi samymi regułami jakie postawiła sama ,,mistrzyni" - chcieliśmy to sprawdzić.
    Jeśli chodzi o miejsce do zaparkowania nie było większego problemu, być może wynikało to z tego że była to środa, godziny późno popołudniowe. Samą restaurację było dość ciężko dostrzec.
    Na wejściu dostrzegliśmy świetne malunki na ścianach przedstawiające Włochy od jej wiejskiej strony, bardzo gustownie. Stolików w miarę dużo, także nie było problemu ze znalezieniem miejsca. Obrusy czyste, sztućce doczyszczone - do tych aspektów nie mieliśmy zastrzeżeń.
    Przyjęła nas kelnerka, na samym początku nie można było dostrzec sympatii płynącej od tej osoby, fałszywy uśmiech, potraktowani byliśmy bardzo bezosobowo na zasadzie: zjedz-zapłać-wyjdź. Hola hola - to chyba nie tego typu ,,knajpka" ? Szef z tego co widzieliśmy był obecny, aż dziw że tego nie dostrzega.
    Na start zamówiliśmy przystawki ze strony polecenia pani Gesler, Crostini Tono oraz Bruchetta. Choć nie sycące, to bardzo pyszne - zjedliśmy je ze smakiem, świetny początek!
    Na danie główne żona zamówiła faszerowanego kurczaka, dla mnie stek - stopień wysmażenia MEDIUM. Dania były świetnie podane, udekorowane jak w hotelowej restauracji, byliśmy zdumieni - oby smakowało tak jak wygląda! I tu niespodzianki nie było. Potrawy równie pyszne jak i te na starcie, można by się delektować mięsem godzinami. Oby tak dalej!
    Niestety na deser już nie mieliśmy miejsca, bardzo syta wizyta. Rachunek wyszedł ponad 100 zł wraz z napojami, myślę że cena adekwatna do posiłku, a nawet skłonny był bym rzucić coś więcej.
    Podsumowując :
    Restauracja na prawdę zrobiła na nas wrażenie, pysznie oraz gustownie! PERFECT!
    Co do obsługi - zastanowił bym się nad przemaglowaniem kadry na tym stanowisku. Kątem oka dostrzegliśmy kelnera pracującego razem z ową Panią na zmianie. Przykro nam było, że chłopak nas nie obsłużył, naprawdę za taką kuchnie należał się napiwek!
    Prócz jednego minusa, naprawdę polecam!

    Data wizyty w lokalu: 14 maja 2014

    2 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • pantoufle 29 recenzji

    15.07.2013, 13:06 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Aż chce się wracać, żeby spróbować coś jeszcze

    Od dawna się tam wybierałam i wreszcie nadszedł ten dzień. Nie byłam bardzo głodna, zamówiłam tylko przystawkę i sałatę. Na początek grzanki z pastą tuńczykową z kaparami, niebo w gębie! Sałata Caprese z wielkim kawałkiem mozzarelli, z bazyliowym pesto, orzechami piniowymi, pomidorkami koktajlowymi, na musie z pomidorów, przepyszna. Jednak zmniejszyłabym ilość mozzarelli (no kurcze taaaki wielki kawał, nie żałują!), a póki jest sezon na pomidory, dodałabym więcej świeżych pomidorów, które ożywiają smak. Koniecznie dodałabym też pieczywko do przygryzania. Białe wytrawne wino podane w odpowiedniej temperaturze. Włoska muzyka.
    Lokal o bardzo przyjemnej atmosferze. Kelnerzy elegancko ubrani, uprzejmi, uśmiechnięci. Może brakuje im takiego otrzaskania, ale to młodzi ludzie, którym pewne rzeczy można wybaczyć. Ogólnie, dawno nie jadłam rzeczy tak świeżych, tak czystych w formie, nieprzegadanych i dobrych. Na pewno wrócę w większym gronie i będę polecać!

    Data wizyty w lokalu: 12 lipca 2013

    19 z 20 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • Kajko_i_Kokosz 2 recenzje

    04.05.2014, 09:28 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Warto zajrzeć

    Do knajpki poszliśmy w ramach obiadu po pracy. Zjedliśmy tagliatelle z kurczakiem w pesto z rukoli oraz pizzę Capricciosa. Oba dania były bardzo smaczne, pizza bardzo delikatna z wyważoną ilością składników. Sos do tagliatelle miał bardzo przyjemną konsystencję oraz był świetnie doprawiony. Nie czekaliśmy na dania jakoś długo. Z pewnością na pochwałę zasługuje bardzo profesjonalny kelner. Po lokalu kręcił się także właściciel, który zwyczajnie wykonywał codzienne obowiązki, co było bardzo mile przez nas odebrane. Wystrój wydał nam się raczej dość standardowy, nic w nim szczególnie nas nie urzekło. Dość wąskie menu. Minusem na pewno jest forma menu zamieszczonego na stronie internetowej, które samo przewraca strony automatycznie bez możliwości regulowania sobie czasu, jaki chcę poświęcić na przejrzenie danej strony. Ale to chyba jedyna wada, jakiej się dopatrzyliśmy... :)

    Data wizyty w lokalu: 18 kwietnia 2014

    2 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • Diuna1982 2 recenzje

    05.04.2014, 19:41 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Miłe zaskoczenie

    Lokal odwiedziliśmy po Gesslerowskich rewolucjach, zaciekawieni innym spojrzeniem na kuchnię włoską. Przystawki do poprawy, bo bruschetta była trochę za zimna, a szparagi były zbyt twarde. Nie dało się ich ugryźć wraz z kanapką. Ale danie główne, czyli risotto i polędwiczki z grzybkami, były bardzo smaczne. Mistrzostwem okazał się deser zarówno tiramisu jak i panna cotta, rewelacja. Bardzo ładny wystrój pozwolił się przenieść myślami we włoskie krainy. Obsługa miła i nienachalna, choć kiedy skończyła mi się cola, nie zostałam zapytana, czy życzę sobie coś jeszcze do picia. Ogólne wrażenie bardzo OK, mamy zamiar wrócić na inne dania, ponieważ rachunek za dwie osoby oscylował w okolicy 120 zł, więc jak na trzy dania b. OK.

    Data wizyty w lokalu: 17 lutego 2014

    2 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

Gastronauci, którzy odwiedzili stronę tej restauracji, oglądali również:

Nowe w okolicy: Poznań

Ładowanie wyników...