Nowe zasady dotyczące cookies

Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o Polityce Cookies. i odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl.

Karczma Zadyma

gdzie jesteś? województwo: małopolskie miejscowość: Szaflary
4.1
liczba opinii: 11 oceny szczegółowe

to ulubiony lokal 0 gastronautów

do tego lokalu wybiera się 1 gastronauta

ul. Zakopiańska 1E 05-140 Szaflary (Przy głównej trasie 47 Zakopane - Nowy Targ)
tel: (18) 521-11-11, 608-536-536
typ lokalu: karczma, mikrobrowar typ kuchni: pizza, polska, staropolska, góralska cena dania głównego: 20 - 40 zł
godziny otwarcia

opinie gastronautów (11)

  • chjena 305 recenzji

    04.01.2014, 14:02 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Można przystanąć

    Zadyma ze względu na swoją wielkość, jak i położenie (trasa do Zakopanego) kojarzy mi się z przydrożnym zajazdem, a jak wiadomo wśród tych znajdują się przybytki trujące, jak i niespodziewane bramy do niebios kulinarnych. Z pewnością mocnym atutem knajpy jest to, że pędzi własny browar, którego to kilka rodzajów można spróbować na miejscu.

    Wnętrze jest ogromne, a równie duże stoły z pewnością pomieszczą wszystkich wędrowców. Wszędzie drewno, ludowe stroje kelnerek i firanki związane czerwonymi gorsetami nadają folkloru w bądź co bądź, dosyć surowym wnętrzu. Pośrodku sali jakaś scena z możliwością wyświetlenia filmu, co okazuje się błogosławieństwem gdy połowę klientów stanowią dzieci poniżej dziesiątego roku życia.

    W karcie, oczywiście, przewaga kuchni lokalnej. Genialny pomysł na promowanie własnego browaru: możliwość zamówienia porcji degustacyjnej (125 ml) za 2 zł, by spróbować więcej rodzajów piwa. Jak dla mnie porcje mogłyby być nawet mniejsze, niemniej jednak chylę czoła przed pomysłodawcą.

    Pieczony pstrąg podany w całości rewelacyjny, choć tytułowego masła czosnkowego mogłoby być więcej. Opiekane ziemniaki niestety mrożone - czuć, że nie własnej roboty, a szkoda, jednak z dodatkiem chrzanu smakują wciąż nieźle. Właśnie, co do dodatków węglowodanowych - jest ich na tyle dużo, że spokojnie można wziąć jedną porcję na dwie, jeśli nie trzy osoby. Świetna kwaśnica, ale świetna ze względu na tarty oscypek na wierzchu, połączenie idealne! Marchewka do pstrąga niestety słodzona nie jabłkiem, a cukrem.
    Co do browaru - sezonowe marcowe bardzo gorzkie, więc polecam koneserom. Miodowe ciekawe, z nutą goryczy. Pszeniczne najlepsze z całości, a ciemne bardzo delikatne jak na ten kolor.

    Ceny dań głównych przeciętne, jednak niektóre pozycje wyróżniają się na plus: cały pstrąg za 18 zł, zupy za około 10, 0,5l piwa za 8 zł. Ogromne porcje dodatków, zwłaszcza jeśli się je dzieli pomiędzy wszystkich biesiadników, nie nabijają sztucznie kosztów.

    Kelnerki sprawnie ogarniają całą dużą powierzchnię, już nie miałam serca gonić za nią i awanturować się, że chcieliśmy mix surówek, a nie dodatkową marchewkę. Zwłaszcza, że pani uśmiechnięta i miła.

    Dobry przystanek na trasie, jak również alternatywa dla domowego obiadu jeśli ktoś mieszka w okolicach.

    Data wizyty w lokalu: 02 stycznia 2014, godz. 16:00

    3 z 4 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • sserwer 3 recenzje

    16.10.2014, 13:51 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Smacznie, dużo i dobra cena

    Zamówione placek po zbójnicku oraz polędwiczki zadyma.
    Placka trzeba było zamówić połowę bo całego (800 g) nie dało się zjeść ;). Placek smaczny choć jadłem lepsze, natomiast cena 9.00 za połowę porcji - rewelacja. Do tego talerz surówek - znów jeden talerz wystarczy na dwoje.
    Polędwiczki zadyma bardzo smaczne i do tego zapiekane ćwiartki ziemniaczane.
    Bardzo fajny posiłek za rozsądną cenę.
    Do tego miła obsługa i ładny, czysty lokal.
    Godny polecenia dla powracających z Zakopanego.

    Data wizyty w lokalu: 14 października 2014

    2 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • Becia1 3 recenzje

    12.08.2014, 17:56 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Szczerze polecam! Warto odwiedzić i posmakować :)

    Skusiła nas recenzja, z którą w zupełności zgadzam się. Przepyszne regionalne jedzenie. Wszystko świeże. Obsługa miła i bardzo dobrze zorganizowana. Nigdy długo się nie czeka. Szczerze polecam - korytko dla dwojga (myślę, że spokojnie mogłyby pojeść sobie nawet 4 osoby - karczek grillowany, kiełbaski baranie, kaszanka z cebulą, ziemniaki opiekane z sosem jogurtowo-koperkowym, dodatki, zestaw surówek - 47 zł), stek z indyka grillowany na sosie pieczarkowym posypany serem regionalnym (17 zł), pierogi ze szpinakiem i bryndzą (15 pierogów za 14 zł), kwaśnica na baraninie z oscypkiem (8 albo 10 zł, nie pamiętam dokładnie) i co najlepsze.... pstrąg (18 zł porcja 250-280 g)! W oczekiwaniu na danie główne podają chleb ze smalcem, oczywiście i jedno i drugie własnej roboty. Pyszne! Piwo (własne) też bardzo dobre. Naprawdę warto odwiedzić i posmakować! Aha! jedno, czego nie polecam i może ta opinia to zmieni, to rosół. Po tak dobrych pozostałych daniach, wydawałoby się tak prosta zupa, a jednak zawiodła mnie.

    Data wizyty w lokalu: 05 sierpnia 2014

    0 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • jessicafw 34 recenzje

    19.12.2013, 12:18 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Mięso jak najbardziej na tak... ale reszta bez rewelacji

    Zagościliśmy w tej karczmie już drugi raz. Za pierwszym razem byliśmy do niej przekonani, za drugim niestety biorąc do kupy wszystkie czynniki zniechęciła nas do siebie.

    JEDZENIE - na przystawkę zamówiliśmy tzw. "Zakąske piwną" (17 zł). Okopisty talerz panierowanych serków i krążków cebulowych. Smaczne i jako zakąska do piwa naprawdę dobre. Dania główne "Grillowany filet z kurczaka z oscypkiem i żurawiną"(17 zł) do tego kapustę zasmażaną (7 zł) i dufinki (7 zł) a także "polędwiczkę wieprzową w sosie pieczarkowym z serem żółtym" (17 zł) z sałatką mieszaną ze świeżych warzyw z sosem jogurtowym (7 zł) i ziemniaki opiekane (7 zł). Mięso jak najbardziej na tak, chrupiące, świeże, dobrze doprawione. Jedyne zastrzeżenie do "grillowanego fileta...", to był filet panierowany w jajku, czyli bardziej eskalopka... Dufinki jeszcze ok, ale ziemniaki opiekane z worka, niestety nie takich się spodziewałam. Kapusta zasmażana aż dziwne, bo bez smaku, a sałatka w miarę dobra. Piwo sami robią, więc skusiłam się na miodowe (0,5 l/9 zł) ponoć naturalne rzeczy się ceni... i wodę (4 zł).

    OBSŁUGA - bez szału... wszystkie dania dostaliśmy na raz, pomimo tego, że mówiliśmy co chcemy pierwsze...Kelnerka odpowiadała tylko na pytania bez żadnej inicjatywy i chęci wyjścia z pomocą do klienta. Na rachunek pewnie czekalibyśmy dość długą chwilę, jakbyśmy sami się nie upomnieli.

    WYSTRÓJ - nowy, ogromy, drewniany budynek przy zakopiance robi duże wrażenie. Plac zabaw dla dzieci przed karczmą to kolejny plus. W środku wszystko w drewnie, zasłonki w oknie z gorsetem, świetny i efektowny pomysł. Karty menu potężne, skórzane, z dużym wyborem dań, jak najbardziej na tak. Czysto i estetycznie, wydaje się jakby każda rzecz w lokalu nie trafiła tam przypadkowo, a była dobrze przemyślana.

    JAKOŚĆ/CENY - mięso jak najbardziej warte swojej ceny. Dodatki niestety nie. Piwo też mają drogie, a wydawałoby się, że powinno być tańsze, skoro są producentami. Cały rachunek wyniósł nas 93 zł... mieliśmy mieszane uczucia jeżeli chodzi o tę kwotę.

    Karczma: widzieliśmy, że posiada w swojej ofercie też pizzę, ale w karcie nie było wzmianki na jej temat... gdzie tego można szukać ;)?

    Data wizyty w lokalu: 15 grudnia 2013

    1 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • marcin.domalacny 2 recenzje

    24.08.2013, 21:29 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Rozczarowanie

    W czwartek po 4 wizycie w Zadymie jestem zawiedziony jakością składników w pizzy, która miała być z szynką była z kiepskiej jakości mielonką po której się strasznie odbija. Placek po węgiersku bez zarzutu był.
    Przy pierwszej wizycie był koszmar zamówienie było na schab z frytkami i kapustą zasmażaną. Kotlet żylasty u wszystkich kapusta to żywa sól i zimna. Frytki były dobre. Byliśmy w 4 osoby i nikomu nie smakowało.
    Odradzam zdecydowanie to miejsce.

    4 z 6 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • marti_joje 1 recenzja

    13.09.2013, 20:44 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Tatrzańska perełka

    Moją uwagę zwróciło jej nowoczesne a jednocześnie ludowe logo, które rzucało się w oczy z daleka. Budynek prezentował się doskonale. Po wejściu do karczmy możemy zobaczyć zabawne malowidła ścienne nawiązujące do działalności lokalu. Wystrój samej restauracji, rewelacyjny.
    Karta dań obita w skórę zawierała same pyszności. Pierogi z bryndzą i szpinakiem wyśmienite. Posiłki podawane w pięknej zastawie nie tylko kusiły wyglądem, ale i smakiem. A ceny dań były zaskakująco niskie. Karczma podaje również swojskie wyroby, własnej roboty piwa chleba czy smalcu. Miejsce naprawdę warte odwiedzenia przy każdej wizycie w Tatrach!!

    Data wizyty w lokalu: 11 września 2013

    0 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • Bogumil.Skowron 19 recenzji

    09.12.2012, 23:13 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Fajnie :)

    Fajny lokal jeden z lepszych w okolicy... Wystrój góralski od początku do końca, obsługa uśmiechnięta miła taka jak powinna być względem klienta wszystko podane czysto i schludnie. Polecam pomidorową! Prawdziwa zupa, a nie jakiś tam gorący kubek np... Polecam także dania drobiowe, które są bardzo treściwie doprawiane aby wydobyć jak najwięcej z mięsa aby stało się soczystym i aromatycznym... POLECAM WSZYSTKIM.

    3 z 5 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • smallpop 2 recenzje

    16.06.2013, 00:38 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Najlepsza karczma na Zakopiance

    Byłem dziś ze znajomymi przejazdem z Zakopanego. Karczma naprawdę robi wrażenie! Duża, styl góralski, obsługa na najwyższym poziomie.
    Zamówiliśmy rosół - naprawdę pyszny i domowy! Polędwiczki w sosie z borowików - przepyszna - bo była jedna, ale za to bardzo duża :). Filet z indyka z oscypkiem zapiekanym - też super. Jedynie nie przypadł do gustu ser kozi na grzance - ale to już kwestia gustu :).
    Piwo mają swoje - bardzo kusiło, ale byliśmy autami ;).
    Polecam każdemu!!!

    Data wizyty w lokalu: 15 czerwca 2013

    3 z 6 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • wdlrr 45 recenzji

    13.02.2012, 20:52 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Karczma z klasą

    Karczma usytuowana przy samej Zakopiance, przed którą właściwie codziennie przejeżdżaliśmy podczas naszego pobytu w górach. Niestety, postanowiliśmy do niej wstąpić dopiero ostatniego dnia. Z zewnątrz jest to okazały budynek utrzymany w stylu 'karczmianym', w środku praktycznie samo drewno, jest kilka sal. Bardzo ciekawe firanki, zrobione w kształcie sukni z gorsetem.
    Obsługa bardzo sprawna, chociaż ma dużo pracy. Kelnerki są miłe i potrafią doradzić w wyborze. A do wyboru jest bardzo dużo pozycji w menu. Będąc w cztery osoby wzięliśmy m.in. rosół, kwaśnicę z oscypkiem, zupę cebulową z jajkiem sadzonym w środku, placek po zbójnicku (15 zł), filet z kurczaka, kotlet 'Zadyma' - polędwiczki wieprzowe nadziewane pieczarkami (18 zł). Do mięs dodatkowo dokupuje się dodatki (ziemniaki, surówki). Wszystkie dania są bardzo ładnie podane, włącznie z przyozdobieniem talerza. Jeśli chodzi o smak, to tę wizytę wspominamy do tej pory. Świetnie wypieczone i doprawione mięsa, bardzo dobre zupy, świeże dodatki. Wszystko na plus.
    Jako, że jest to mikrobrowar, to do picia wzięliśmy dwa rodzaje piw - jasne oraz miodowe (z tego co pamiętam to do wyboru było jeszcze ciemne i pszeniczne). Jasne było wyśmienite, z miodowym był mały problem. Otóż na początku myśleliśmy, że przez pomyłkę podano nam inne. Aromat miodu był ledwo wyczuwalny, smakowało jak piwo pszeniczne. Do wybaczenia.
    W karczmie są też piece do wypiekania pizzy, zauważyliśmy, że cieszą się one sporą popularnością, lecz nie mieliśmy już niestety miejsca, żeby skosztować.
    Wizytę oceniam na bardzo dobrą. Chętnie będę tam wracał przy okazji wizyt w naszych górach.

    Opinia dnia z 15.02.2012 r.

    5 z 6 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • PinBack 3 recenzje

    29.08.2012, 17:10 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Rewelacja!

    Wystrój iście góralski, piękny. Wszystko z drewna, bardzo przyjemne dodatki i szczegóły.
    Toalety naprawdę eleganckie.
    Obsługa bardzo miła i ładna ;)
    Własny browar, może nie najtańszy, ale za to wyśmienity.
    Dania w normalnych cenach, bardzo obfite porcje. Żurek rewelacja, polecam każdemu!
    Obowiązkowa pozycja dla wszystkich jadących do / z Zakopanego!

    4 z 5 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

Gastronauci, którzy odwiedzili stronę tej restauracji, oglądali również:

Nowe w okolicy: Szaflary

Ładowanie wyników...