Nowe zasady dotyczące cookies

Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o Polityce Cookies. i odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl.

Restauracja Kardamon

gdzie jesteś? województwo: lubelskie miejscowość: Lublin
4.3
liczba opinii: 59 oceny szczegółowe

to ulubiony lokal 3 gastronautów

do tego lokalu wybiera się 13 gastronautów

ul. Krakowskie Przedmieście 41 20-076 Lublin
tel: (81) 448-02-57
typ lokalu: restauracja typ kuchni: międzynarodowa, ryby i owoce morza, regionalna, pierogi, dworska cena dania głównego: 20 - 40 zł
godziny otwarcia

opinie gastronautów (59)

  • koperek2012 77 recenzji

    15.11.2014, 20:58 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Świetny tatar

    W trzeci wieczór wybraliśmy się do Kardamonu na słynny tatar. Faktycznie został sprawnie posiekany na naszych oczach przez kucharza, który przy okazji opowiedział nam trochę o historii tego dania. Efekt był przepyszny.
    Zamówiłam kaczkę z ratatujem, smakowała mi, ale muszę przestrzec, że danie jest olbrzymie i dla przeciętnej kobiety niestety nie do zjedzenia - z drugiej strony może to być wskazówka dla tych, którzy chcą pójść do restauracji i naprawdę się najeść :).
    Obsługujący nas kelner był przemiły i sympatycznie nas zagajał, dawno obsługa w restauracji nie wywołała we mnie tak pozytywnego wrażenia. Na plus przemawia także fakt, że zjawiliśmy się bez rezerwacji i pomimo niemal pełnej restauracji i nadal nadchodzących gości, zdołano nam znaleźć miejsce.
    Polecam.

    Data wizyty w lokalu: 05 listopada 2014

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • RedHotChiliPepper 100 recenzji

    25.10.2014, 15:27 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Top 10

    W dalszym ciągu uważam Kardamon za Top 10 moich ulubionych restauracji w Lublinie.

    Jednak aby być w zgodzie z własnym sumieniem, kilku rzeczy przyczepię się.

    Jedzenie - świetne, tatar doskonały robiony przez przesympatycznych kucharzy (a wcale tak nie musi być, przecież siedzą w kuchni, a nie obcują z klientami), ładnie podany.
    Ostrygi bardzo dobre aczkolwiek to już nie jest zasługa kuchni, świeże.
    Kaczka bardzo dobra, mięciutka i soczysta, natomiast porcja bardzo duża, ale uprzedzano nas o tym.

    Pierwsza wpadka - łosoś, był po prostu suchy i to bardzo.
    Druga wpadka - nachalność obsługi, która co chwilę pytała czy smakuje itd. Po prostu nie cierpię tego, rozumiem raz czy 2 razy zapytać, ale nie co chwilę, chcę w spokoju w towarzystwie zjeść dobry posiłek.

    Nie zmienia to jednak faktu, że obsługa jest bardzo sympatyczna, mają jednak narzucony sposób zachowania przez swojego szefa.

    Poprawcie łososia i dajcie klientom trochę spokoju, a będzie doskonale.

    Data wizyty w lokalu: październik 2014

    4 z 4 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • Chrobry 40 recenzji

    17.09.2014, 10:26 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Kuchnia na światowym poziomie!

    Wnętrze restauracji jest eleganckie, urządzone nowocześnie i z klasą choć to kompletnie nie jest mój styl. Sam zdecydowanie wolę ciepłe, domowe klimaty albo elegancję w stylu XIX-wiecznym, ale zdaję sobie sprawę, że większość ludzi nie podziela mego zdania. Tyle na temat wyglądu bo do Kardamonu chadza się dla kulinarnych uniesień, a nie wystroju lokalu. Byłem tutaj kilka razy i gdy już wydawało mi się, że nie może być lepiej znów byłem pozytywnie zaskoczony przy następnej wizycie. Kucharz tego przybytku używa wyłącznie świeżych składników najlepszej jakości, a dbałość o każdy nawet najmniejszy szczegół pokazuje pasję pracujących tutaj ludzi. Nigdy nie zdarzyło mi się dostać w kardamonie dania bezpłciowego czy mdłego. Wszystko można powiedzieć o tutejszej kuchni, ale to co wydaje zawsze ma swój niepowtarzalny styl i charakter. Dania podawane w kardamonie komponowane i podawane są nowocześnie zgodnie, ale porcje odwrotnie do panujących w eleganckich restauracjach trendach są bardzo duże. Ciężko byłoby tutaj zjeść przystawkę, zupę, główne danie i deser. Z tego co tutaj jadłem szczególnie w pamięć zapadły mi niezwykle delikatne pierogi z cielęciną i kasztanami oraz niezwykłe przepiórki nadziewane cielęciną z kładzionymi kluseczkami w francuskim stylu i kurkowym sosie. Mógłbym się długo zachwycać przepiórkami, ale żeby nie męczyć czytelników moją kulinarną ekstazą napiszę tylko, że danie było wyborne i nie powstydziłaby się go żadna restauracja na Świecie. Na pochwałę i linijkę tekstu zasługuje również obsługa. Być może momentami gdy za każdym razem dopytuję się o smak potraw jest odrobinę męcząca, ale co jest w dzisiejszych czasach rzadkie (a jak bardzo pożądane!) potrafi obszernie opowiedzieć o każdym daniu. Kardamon usytuowany jest dość niepozornie, ale warto go odnaleźć bo to moim zdaniem najlepsza restauracja w mieście.

    Data wizyty w lokalu: lipiec 2014

    2 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • norbi76 46 recenzji

    01.09.2014, 23:04 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Wrócimy z ochotą

    Przejeżdżając przez Lublin naprawdę warto zajrzeć do tego lokalu. Lokal niepozorny jak na swoją renomę. Bo kto teraz prowadzi restaurację w suterenie, czy przyziemiu jak wolą inni. Zwłaszcza lokal, który trzyma wysoki poziom od lat. A lubelski „Kardamon” pokazuje wszystkim, co jest najważniejsze w gastronomicznej branży. Nie wielki przestronny lokal na parterze w prestiżowej lokalizacji, nie wystrój wnętrz za kilkaset tysięcy złotych, nie reklama i marketing zamówiony w profesjonalnej agencji, czy pieniądze wydane na opłacenie internetowych klikaczy. Odpowiedź łatwo znaleźć w "Kardamonie" nawet nie zamawiając obiadu, czy kolacji.
    Najważniejsi bowiem są ludzie, którzy w takim lokalu pracują. W Lublinie spotkaliśmy ludzi, dzięki którym nawet z sutereny można wyjść z uśmiechem na ustach. Wpadliśmy do „Kardamonu” na chwilę, wczesnym popołudniem, żeby zobaczyć ten chwalony przez mieszkańców lokal. Zamówiliśmy tylko kawę, napoje i desery. Ale już wiemy, że wrócimy tam w czasie następnej wyprawy.
    Obsługa jest wspaniała. Kelnerki uśmiechające się do gości, choć wiedzą, że nie będą miały jakichś wielkich rachunków i napiwków z tym związanych. Rozmawiają z dzieckiem jak przyjaciółki. Opowiadają o Lublinie, co trzeba koniecznie zwiedzić, kiedy przyjechać za rok w wakacje, bo szykują się fajne imprezy itp. Kucharz wyszukuje desery spoza karty dla naszego dzieciaka. Choć lodów nie ma, to się szybko znajdują. W lokalu panuje domowa atmosfera. Dlatego wszyscy wychodziliśmy stamtąd zadowoleni.
    Kawa bardzo dobra, bodajże włoska Manuel- espresso 6 zł, ciasto czekoladowe świeżutko wypieczone, z dodatkiem lodów 16 zł. Sernik z mascarpone i ricotty tyle samo. Desery ładnie podane i z dodatkami. Wystrój restauracji stonowany, spokojny, łazienki czyściutkie. Można napisać tylko „do zobaczenia”.

    Data wizyty w lokalu: 25 sierpnia 2014

    3 z 3 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • mlodyrs 130 recenzji

    19.06.2014, 15:39 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Z niecierpliwością czekam na powrót do Lublina

    Przed służbowym wyjazdem do Lublina przeprowadziłem rekonesans na gastronautach i tak trafiłem do Kardamonu.

    Wystrój elegancki, ale nie przytłaczający. Pomimo, że lokal jest położony w suterenie jest jasny. Ładnie zastawione stoły zachęcają, żeby usiąść i rozpocząć ucztę.

    Obsługa bardzo sympatyczna, wita już w drzwiach lokalu i aż do wyjścia dba o gości. Kelnerki uśmiechnięte, sprawne, potrafią doradzić. Właścicielka (?) osobiście dogląda, czy wszystko w porządku. Z obserwacji wynika, że personel zna stałych gości i ich upodobania.

    Obowiązki pozwoliły mi jedynie na szybki lunch. Makaron Nero di Seppia z owocami morza (31 zł) okazał się dobrym wyborem. Makaron ugotowany w punkt, sos smaczny i we właściwej ilości, owoce morza świeże.

    Miłym akcentem na koniec posiłku był podany do rachunku kieliszeczek nalewki robionej w lokalu.

    Lokal zdecydowanie wart odwiedzenia. Nie mogę się doczekać kolejnego wyjazdu służbowego do Lublina.

    Data wizyty w lokalu: czerwiec 2014

    3 z 3 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • rregina7 10 recenzji

    13.09.2014, 11:45 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Rewelacyjnie :)

    W Kardamonie byłam po raz trzeci i zdania o lokalu nie zmieniłam:
    przepyszna kuchnia, ceny przystępne (biorąc pod uwagę wielkość porcji),
    elegancki wystrój , ładnie zastawione i udekorowane stoły, bardzo miła
    oraz kulturalna obsługa.
    Już w drzwiach lokalu przywitał nas bardzo miły Pan kelner, który zaprowadził
    naszą czwórkę do zarezerwowanego stolika.
    Podczas posiłku obsługiwała nas bardzo sympatyczna Pani kelnerka.
    Wybór menu nie trwał długo z uwagi na to, że przyszliśmy do restauracji z nastawieniem na konkretne potrawy.
    Jako tzw „czekadełko” podano nam pyszny chlebek z masłem czosnkowym.
    Na podanie posiłku nie czekaliśmy zbyt długo.
    Jedna z osób, ze względu na dietę, zamówiła delikatny rosół z przepióre ,
    który według niej był rewelacyjny.
    Pozostałe osoby jadły kaczkę z żurawinami i pomarańczą.
    Porcje kaczki były bardzo duże - każdemu z nas podano połówkę kaczki.
    Kaczka była miękka, wspaniale doprawiona, jednym słowem „doskonała”.
    Pani kelnerka doradziła jakie wino wybrać do zamówionego dania.
    Deser w postaci sernika z serka mascarpone i ciasta Brownie to „niebo w gębie”.
    Na zakończenie posiłku podano nam gratis nalewkę produkowaną w lokalu.
    Z pewnością tutaj wrócę.
    Polecam ten lokal.

    Data wizyty w lokalu: 07 września 2014

    0 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • jajnick 914 recenzji

    22.05.2013, 09:01 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Są konkurencyjni w organizacji bankietów

    Nadspodziewanie dobrze wypadł Kardamon w organizacji "imprezy masowej". Nie będę wymieniał poszczególnym dań, bo nie jestem pewien, jak się nazywały, jednakże od przystawki do deseru - wszystko było bardzo smaczne. Największym jednak zaskoczeniem były dla mnie ceny. Uważałem Kardamon, za jedną z najdroższych lubelskich restauracji, a tymczasem okazuje się, że przy organizacji bankietów propozycje cenowe kształtowane są bardzo rozsądnie i to przy dość wymyślnym menu.

    Data wizyty w lokalu: 21 maja 2013

    13 z 18 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • Marbles17.10 49 recenzji

    22.11.2013, 23:15 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    W niedzielę niezbędna rezerwacja :)

    Nauczeni przykładem, zarezerwowaliśmy stolik na niedzielny obiad :). Halibut nadal zajmuje pierwsze miejsce, a gęsia szyja smakowała wybornie. Na przystawkę sławne pasztety Kardamonu, po których ma się wrażenie, że "niebo w gębie", to jest to :). Wino Syrah (ja niestety nie czuję szczegółów nazwy i pochodzenia :) wina) polecone przez właściciela, super pasowało do naszego obiadu. Pani kelnerka tak na wstępie trochę wydawała mi się "inna", ale kiedy podsłuchałam jej rozmowę z gośćmi przy sąsiednim stoliku, zmieniłam zdanie. Goście byli turystami, którzy interesowali się naszym miastem i tym, co się w nim dzieje. Pani kelnerka prezentowała im foldery, "trzepiąc z rękawa" informacje na temat miejsc godnych zwiedzania oraz imprez kulturalnych w naszym Lublinie. Ad rem: należy zarezerwować stolik w Kardamonie, zamówić deskę pasztetów, poprosić o dobre wino oraz wybrać danie główne z karty według uznania :).

    Data wizyty w lokalu: 10 listopada 2013

    4 z 10 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • arale 8 recenzji

    11.03.2014, 16:43 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    One of the places to go in Lublin

    Kardamon is one of those restaurants that has it all: great food, great staff, great location, great decor. It is a little bit more expensive than others in town but that it extra you pay is worth it. I always recommend it to everybody visiting Lublin for the first time and no one has ever been disappointed.

    They serve a mix of Polish and international food. If you want something traditional like żurek, you can have it here.if you prefer a rissotto, they serve that too. My favorite meal there is their steak tartar, chopped manually (and, except when they have some kind of special event, in front of you), but their pasta, pierogi, pork meat and desserts are also very good.

    Their service is fantastic, there is a group of servers talkative, polite, willing to help and to smile. They have had their menutranslate into a bunch of languages, so everybody can know what they offer.

    Decor is beautiful, elegant and cozy at the same time. The only thing whee there is room for improvement is that sometimes they use too much ambiance deodorizer (a restaurant should not smell like that).

    This is a great spot in Lublin, if it were in a bigger city you would pay twice the price for the same quality so enjoy!

    PS Make a reservation if you want to go dinner, they are often full

    2 z 4 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

  • dddd098 1 recenzja

    15.08.2014, 14:33 napisał:
    • jedzenie
    • wystrój
    • obsługa
    • jakość / ceny

    Smacznie

    Bardzo dobry makaron z owocami morza. Bardzo smaczny chłodnik i żurek.
    Polecamy. Restauracje odkryliśmy dzięki gastronautom. Będąc przekazem, chętnie zachodzimy na obiad. Nigdy nie jesteśmy rozczarowani.

    Data wizyty w lokalu: 15 sierpnia 2014

    Czy ta recenzja jest przydatna? Tak Nie

Gastronauci, którzy odwiedzili stronę tej restauracji, oglądali również:

Nowe w okolicy: Lublin

Ładowanie wyników...