Nowe zasady dotyczące cookies

Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o Polityce Cookies. i odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl.

Restauracja Varna

where are you? voivodeship: mazowieckie city: Warszawa , en, partials, restaurants, districts, district Śródmieście

Menu

 PRZYSTAWKI / APPETIZERS

1. BANICA : 8,-
(nadziewane ciasto wielowarstwowe, podawane z jogurtem naturalnym)
(stuffed delicate multilayered dough, served with natural yoghurt)
V - sirene / Bulgarian cheese
V - szpinak / spinach
V - sirene i szpinak / Bulgarian cheese and spinach
V - por i sirene / leek and Bulgarian cheese
- mięso z kurczaka i por / chicken and leek
V 2. BALKANSKI SHNICEL Z SIRENE 11,-
(panierowane sirene, podawane z sosem czosnkowo-koperkowym, plastrami pomidora i szczypiorkiem)
(breaded Bulgarian cheese, served with garlic-dill sauce, slice of tomatoes and chive)
V 3. PATLADJAN BIUREK 10,-
(panierowany grillowany bakłażan faszerowany pomidorami i sirene, podawany z jogurtem naturalnym i koperek)
(breaded gilled eggplant stuffed with tomatoes and Bulgarian cheese, served with natural yoghurt and dill)
V 4. CHUSHKA BIUREK 10,-
(panierowana marynowana papryka faszerowana sirene, podawana z jogurtem naturalnym i koperkiem)
(breaded marinated peppers stuffed with Bulgarian cheese, served with natural yoghurt and dill)
V 5. SIRENE DOBRICH 14,-
(sirene, szpinak, grillowany bakłażan, pomidor, jajko, pietruszka - zapiekane w glinianym garnuszku z serem żółtym)
(Bulgarian cheese, grilled eggplant, tomatoes, egg, parsley - baked in earthenware bowl with yellow cheese)
V 6. SIRENE PO SHOPSKI 12,-
(sirene, pomidor, jajko, pietruszka - zapiekane w glinianym garnuszku)
(Bulgarian cheese, tomatoes, egg, parsley - baked in earthenware bowl)
7. SIRENE PO KASABSKI 16,-
(sirene, bułgarskie wędliny, pomidor, boczek wędzony, jajko, czosnek, pietruszka, papryka ostra - zapiekane w glinianym garnuszku z serem żółtym)
(Bulgarian cheese, Bulgarian beef-butcher's products, tomatoes, smoked beckon, egg, garlic, parsley, hot pepper - baked in earthenware bowl with yellow cheese)

V 8. SIRENE PO PERNISHKI 11,-
(sirene, pomidor, pietruszka - grillowane w folii)
(Bulgarian cheese, tomatoes, parsley - grilled in tinfoil)
9. PILESHKI SARCA PO SELSKI 12,-
(serduszka z kurczaka, boczek wędzony, pomidory, cebula, czosnek - zapiekane w glinianym garnuszku z serem żółtym)
(chicken hearts, smoked beckon, tomatoes, onion, garlic - baked in earthenware bowl with yellow cheese)
10. PILESHKI DROB PO SELSKI 12,-
(wątróbki z kurczaka, boczek wędzony, pomidory, cebula, czosnek - zapiekane w glinianym garnuszku z serem żółtym)
(chicken livers smoked beckon, tomatoes, onion, garlic - baked in earthenware bowl with yellow cheese)
V 11. PALACHINKI VITOSHA 13,-
(naleśniki nadziewane duszonym szpinakiem - podawane z sosem z sirene, pietruszką i szczypiorkiem)
(pancakes stuffed with braised spinach - served with Bulgarian cheese sauce, parsley and chive)
V 12. MISH-MASH 12,-
(sirene, papryka marynowana, papryka świeża, pomidor, jajka, przyprawy)
(Bulgarian cheese, marinated peppers, fresh peppers, tomatoes, eggs, spices)
V 13. SIRENE NATURE 10,-
(plaster sirene z bułgarskimi przyprawami)
(slice of Bulgarian cheese with spices)


SAŁATKI / SALADS

V 1. SHOPSKA 12,-
(ogórek, pomidor, cebula, pieczona papryka, sirene, pietruszka)
(cucumber, tomatoes, onion, roasted peppers, Bulgarian cheese, parsley)
V 2. SNEZANKA 13,-
(ogórek, serek kremowy, koperek, czosnek, grzanki, orzechy włoskie)
(cucumber, cream cheese, parsley, garlic, croutons, walnuts)
V 3. DEVNIA 12,-
(papryka pieczona, pomidor, czosnek, kminek rzymski, papryka ostra, koperek, pietruszka, oliwki)
(roasted pepper, tomatoes, garlic, roman cumin, hot pepper, dill, parsley, olives)
V 4. HOMOS 14,-
(mus z cieciorki, czosnek, sok s cytryn, pieczony sezam, rukola, grzanki)
(chickpeas mousse, garlic, juice of lemon, roasted sesame, arugula, croutons)
V 5. RODOPSKA 14,-
(zielona gotowana soczewica, pomidory cherry, szczypiorek, pieczona papryka, grillowany bakłażan, oliwki, pietruszka)
(cooked green lentils, cherry tomatoes, chive, roasted peppers, grilled eggplant, olives, parsley)
V 6. SPANAK 16,-
(świeży szpinak, szczypiorek, kwaśne jabłko, cytryna, rukola, grzanki, jogurt naturalny)
(fresh spinach, chive, sour apple, lemon, arugula, croutons, natural yoghurt)
V 7. KIOPULU 14,-
(pasta bakłażanowo-paprykowa)
(eggplant - pepper mousse)
V 8. SHIPKA 12,-
(grillowane pikantne papryczki)
(grilled hot peppers)
V 9. TURSHIA 13,-
(warzywa w zalewie słono-kwaśniej)
(vegetables in salty-sour floods)
V 10. TROJANSKA 14,-
(pomidor, ogórek, grillowany bakłażan, czosnek, świeża papryka, sirene, koperek, czubryca)
(tomatoes, cucumber, grilled eggplant, garlic, fresh peppers, Bulgarian cheese, dill, Bulgarian spice - chubrica)
V 11. SALATA MIX
(sałata lodowa, kapusta biała, pomidor, papryka świeża - z sosem bazyliowym)
(iceberg lettuce, white cabbage, tomatoes, fresh peppers - with basil sauce)
V 12. VARNA /dla 2 lub więcej osób/ for 2 or more person 28,-
(mix marynowanych warzyw nadziewanych sirene - papryczki zielone i czerwone, oliwki zielone, ketmia jadalna, warzywne ruloniki)
(mix pickled vegetables stuffed with Bulgarian cheese - green and red peppers, green olives, edible hibiscus, vegetable rolls)





ZUPY / SOUPS

V 1. SPANACHENA 9,-
(szpinak, włoszczyzna, jajko gotowane, sirene, jogurt naturalny)
(spinach, soup vegetables, boiled egg, Bulgarian cheese, natural yoghurt)
V 2. LESHTA 9,-
(zielona soczewica, włoszczyzna, pietruszka)
(green lentils, soup vegetables, parsley)
V 3. BOB CHORBA 9,-
(fasola biała, włoszczyzna, pietruszka)
(white beans, soup vegetables, parsley)
V 4. TARATOR 8,-
(chłodnik ze świeżych ogórków, jogurtu naturalnego, koperku, czosnku i orzechów włoskich)
(cooler with fresh cucumber, natural yoghurt, dill, garlic and walnuts)
5. TOPCHETA 10,-
(klopsiki z mięsa mielonego, włoszczyzna, ziemniaki, pietruszka, plasterek cytryny - zabielana jajkiem i jogurtem naturalnym)
(meatballs with minced meat, soup vegetables, potatoes, parsley, lemon slice - whitened egg and natural yoghurt)
6. PILESHKA 10,-
(mięso z kurczaka, włoszczyzna, ziemniaki, pietruszka, plasterek cytryny - zabielana jajkiem i jogurtem naturalnym)
(chicken meat, soup vegetables, potatoes, parsley, lemon slice - whitened egg and natural yoghurt)
7. ZAESHKA 14,-
(mięso z królika, włoszczyzna, bakłażan, cukinia, ziemniaki, pietruszka, plasterek cytryny)
(rabbit meat, soup vegetables, eggplant, courgette, potatoes, parsley, lemon slice)
8. AGNESHKA 14,-
(mięso z jagnięciny, włoszczyzna, ziemniaki, pietruszka, plasterek cytryny)
(lamb meat, soup vegetables, potatoes, parsley, lemon slice)
9. SHKEMBE CHORBA 12,-
(flaki wołowe zabielane mlekiem, podawane z pikantną papryką i czosnkiem w zalewie octowej)
(beef tripe whitened milk, served with hot pepper and garlic in vinegar floods)


10. RIBENA 10,-
(mięso z łososia, pstrąga i makreli, włoszczyzna, ziemniaki, koperek, pietruszka, plasterek cytryny)
(Salomon, trout and mackerel meat, soup vegetables, potatoes, dill, parsley, lemon slice)


DANIA GŁÓWNE / MAIN COURSES

1. SLIVENSKI GIUVECH 25,-
(gulasz z mięsa wołowego, bakłażan, cukinia, fasola szparagowa, ziemniaki, groszek zielony, włoszczyzna, pietruszka, koperek, przyprawy bułgarskie)
(beef stew, eggplant, courgette, parsley, dill, Bulgarian spices)
2. SARMI OT KISELO ZELE 24,-
(gołąbki z liści kiszonej kapusty, faszerowane mięsem mielonym, ryżem i włoszczyzną - podane w sosie własnym z pietruszką)
(cabbage with sauerkraut leaves stuffed with minced meat, rice and vegetables - served in own sauce and parsley)
V 3.SARMI VEGETARIANSKI 24,-
(gołąbki wegetariańskie z liści kapusty kiszonej, faszerowane bakłażanem, cukinią, ryżem i włoszczyzną - podawane w sosie własnym z pietruszką)
(vegetarian cabbage with sauerkraut leaves stuffed with eggplant, courgette, rice and vegetables - served in own sauce and parsley)
4. DROB SARMA 22,-
(podroby jagnięce, ryż, przyprawy bułgarskie - zapiekane serem żółtym, podawane z jogurtem naturalnym i posiekanym szczypiorkiem)
(lamb trimmings, rice, Bulgarian spices - backed with yellow cheese, served with natural yoghurt and chive)
5. STAROBALGARSKA KAVARMA 19,-
(gulasz z kurczaka, bakłażan, cukinia, włoszczyzna, pietruszka, bułgarskie przyprawy - zawijany w omlecie, podawane z ryżem)
(chicken stew, eggplant, courgette, vegetables, parsley, Bulgarian spices - wrapped in omelet, served with rice)
6. MUSAKA 20,-
(mięso mielone, bakłażan, cukinia, włoszczyzna, piure ziemniaczane, przyprawy bułgarskie - zapiekane z serem żółtym, podawane z jogurtem naturalnym i pietruszką)
(minced meat, eggplant, courgette, vegetables, mashed potato, Bulgarian spices - backed with yellow cheese, served with natural yoghurt and parsley)

7. PILE PO SMOLIANSKI 26,-
(pierś kurczaka faszerowana pomidorem i szpinakiem - podawana z sosem z sirene i ryżem po bułgarsku, frytkami lub ziemniakami)
(chicken fillet stuffed with tomatoes and spinach - served with Bulgarian cheese sauce and Bulgarian rice, fries or potatoes)
8. PILE PO BALKANSKI 26,-
(udziec kurczaka bez kości duszony w białym winie i bułgarskimi przyprawami - podawany z sosem z sirene i ryżem po bułgarsku, frytkami lub ziemniakami)
(boneless chicken thigh cooked in white wine and Bulgarian spices - served with Bulgarian cheese sauce and Bulgarian rice, fries or potatoes)
9. VARNENSKI OMLET 17,-
(wątróbka drobiowa, jajka, cebula - zapiekane serem żółtym, pietruszką i szczypiorkiem, podawane z sosem czosnkowym)
(chicken livers, eggs, onion - backed with yellow cheese, parsley and chive, served with garlic sauce)


DANIA Z GRILLA / GRILLED COURSES

1. KEBABCZE 5,-
(kotlet z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, bułgarskie przyprawy)
(chop with minced beef and pork meat, Bulgarian spices)
2. KUIFTE 5,-
(kotlet z mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, cebula, pietruszka, bułgarskie przyprawy)
(chop with minced beef and pork meat, onion, parsley, Bulgarian spices)
3. MESHANA SKARA 42,-
(kebabcze, kuifte, karkówka, pierś kurczaka, sznycelki cielęce)
(kebabche, kiufte, pork neck, chicken fillet, veal cutlet)
4. SVINSKI VRAT PO CIGANSKI 23,-
(marynowana karkówka w przyprawach bułgarskich, przeplatana boczkiem wędzonym - podawane z ryżem po bułgarsku, frytkami lub ziemniakami)
(pork neck marinated in Bulgarian spices, interspersed smocked beckon - served with Bulgarian rice, fries or potatoes)




5. PILE PO PLEVENSKI 23,-
(noga kurczaka bez kości marynowana w musztardzie i miodzie - podawane z ryżem po bułgarsku, frytkami lub ziemniakami)
(boneless chicken leg, marinated in mustard and honey - served with Bulgarian rice, fries or potatoes)
6. SVINSKO FILE PO KARLOVSKI 29,-
(polędwiczki wieprzowe faszerowane pieczarkami, cebulą, boczkiem wędzonym i serem żółtym - podawane z ryżem po bułgarsku, frytkami lub ziemniakami)
(pork tenderloins stuffed with mushrooms, onion, beckon and yellow cheese - served with Bulgarian rice, fries or potatoes)
7. KOTLET „ILYA” 29,-
(mielone mięso wołowe-wieprzowe, faszerowane z musztardą, boczkiem wędzonym, papryką ostrą i serem żółtym - podawane z ryżem po bułgarsku, frytkami lub ziemniakami)
(chop with beef and pork minced meat stuffed with mustard, smoked beckon, hot peppers and yellow cheese - served with Bulgarian rice, fries or potatoes)
8. PUESHKO FILE 23,-
(pierś indyka marynowana w bułgarskich przyprawach - podawane z ryżem po bułgarsku, frytkami lub ziemniakami)
(turkey fillet marinated in Bulgarian spices - served with Bulgarian rice, fries or potatoes)
9. TELESHKI KOTLETI 35,-
(marynowane kotleciki cielęce z kością w przyprawach bułgarskich - podawane z rukolą i bułgarskim ryżem, frytkami lub ziemniakami)
(marinated veal chops with bone in Bulgarian spices - served with arugula and Bulgarian rice, fries or potatoes)
10. PILESHKO FILE 23,-
(pierś kurczaka marynowana w przyprawach bułgarskich - podawane z ryżem po bułgarsku, frytkami lub ziemniakami)
(chicken fillet marinated in Bulgarian spices - served with Bulgarian rice, fries or potatoes)
V 11. ZELENCHUCI NA SKARA 27,-
(grillowane warzywa - bakłażan, cukinia, papryka, cebula, pieczarki, pomidory cherry - podawane z dzikim ryżem, sosem czosnkowym, koperkiem i pieczonym sezamem)
(grilled vegetables - eggplant, courgette, peppers, onion, mushrooms, cherry tomatoes - served with wild rice, garlic sauce, dill and roasted sesame)



RYBY / FISH

1. SIOMGA NA SKARA 28,-
(grillowany dzwonek łososia - podawany z ryżem po bułgarsku, frytkami lub ziemniakami)
(grilled salmon - served with Bulgarian rice, fries or potatoes)
2. SIOMGA S PEPRLIV SOS 31,-
(grillowany dzwonek z łososia na duszonym szpinaku w sosie pieprzowym - podawany z ryżem po bułgarsku, frytkami lub ziemniakami)
(grilled salmon with braised spinach in pepper sauce - served with Bulgarian rice, fries or potatoes)
3. PASTARVA NA SKARA 25,-
(grillowany pstrąg - podawany z ryżem po bułgarsku, frytkami lub ziemniakami)
(grilled trout - served with Bulgarian rice, fries or potatoes)
4. PASTARVA VAV FOLIO 29,-
(grillowany pstrąg w folii z pomidorem, cebulą i przyprawami - podawany z ryżem po bułgarsku, frytkami lub ziemniakami)
(grilled trout in tinfoil with tomatoes, onion and spices- served with Bulgarian rice, fries or potatoes)
5. SKUMRIA NA SKARA 28,-
(grillowana makrela - podawana z ryżem po bułgarsku, frytkami lub ziemniakami)
(grilled mackerel - served with Bulgarian rice, fries or potatoes)


SPECJAŁY / SPECIALITIES

1. AGNESHKO PECHENO 55,-
(jagnięcina pieczona po bułgarsku, podawana z ryżem, podrobami jagnięcymi i sałatką szpinakową)
(lamb roasted In Bulgarian stile, served with rice, lamb trimmings and spinach salad )
2. SPECIALITET „VARNA” 56,-
(krewetki tygrysie - podawane z grillowanymi warzywami, sałatą mix i dzikim ryżem)
(tiger shrimp - served with grilled vegetables, mix salad and wild rice)





DLA SAMOKOSZY / FOR GOURMANDS

1. FILE ELENA 25,-
(suszony schab w przyprawach podawany w cienko pokrojonych plastrach)
(dried pork on spices served in thin slice)
2. PASTARMA 26,-
(suszona polędwica wołowa z przyprawami podawana w cienko pokrojonych plastrach)
(dried sirloin beef with spices served in thin slice)
3. LUKANKA 23,-
(tradycyjne bułgarskie salami podawane w cienko pokrojonych plastrach)
(traditional Bulgarian salami served in thin slice)
4. SUDJUK 21,-
(tradycyjne bułgarskie salami podawane w cienko pokrojonych plastrach)
(traditional Bulgarian salami served in thin slice)
5. PLATO KOLBASI 90,-
(deska bułgarskich wędlin)
(plate Bulgarian cold meats)
5. RULO PO LOVESHKI 13,-
(rolada z flaków wołowych, podawane na zimno z pastą czosnkową i papryką pikantną)
(beef tripe roulade, served cold with garlic paste and hot pepper)
6. SHKEMBE W MASLO 9,-
(flaki wołowe smażone na maśle z bułgarskimi przyprawami)
(beef tripe fried in butter with spices)
7. AGNESHKI DREBOLII W MASLO 16,-
(podroby jagnięce smażone na maśle z bułgarskimi przyprawami)
(lamb trimmings fried in butter with spices)
8. EZIK W MASLO 11,-
(ozorek wołowy smażony na maśle z przyprawami)
(beef tongue fried In butter with spices)


DODATKI / SIDE DISHES

1. FRYTKI / FRIES / PARJENI KARTOFI 7,-
2. FRYTKI Z SIRENE / FRIES WITH BULGARIAN CHEESE /
PARJENI KARTOFI SAS SIRENE 8,-
3. MŁODE ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM I CZOSNKIEM /
POTATOES WITH DILL AND GARLIC / KARTOFI S KOPAR I CHESAN 7,-
4. MŁODE ZIEMNIAKI Z KOPERKIEM, CZOSNKIEM I SIRENE /
POTATOES WITH DILL, GARLIC AND BULGARIAN CHEESE /
KARTOFI S KOPAR, CHESAN I SIRENE 8,-
5. RYZ PO BUŁGARSKU / BULGARIAN RICE / ORIS PO BALGARSKI 7,-
(ryż, baby marchwi i groszek / rice, baby carrot and peas)
6. MISECZKA OLIWEK / BOWL OF OLIVES / MASLINI 5,-
7. SOSY / SAUCE / SOS :
- czosnkowy / garlic / chesnov 4,-
- ostry pomidorowo-paprykowy / hot tomatoes - peppers /
pikanten sos ot chushki i domati 4,-
- lutenica / sauce with peppers, tomatoes and spices 4,-
- paprykowy z serem / peppers with sesame / sos ot chushki sas susam 4,-
- serowy na ciepło / cheese on warm / sos ot sirene na toplo 6,-
- pieprzowy na ciepło / pepper for heat / peperliv na toplo 6,-
8. CHLEB / BREAD / HLIAB 3,-


DESERY / DESSERTS

1. KREM KARAMEL 12,-
(bułgarska wersja kremu Brulee)
(Bulgarian verse cream Brule)
2. LODY / ICE CREAM / SLADOLED 8,-
3. NALEŚNIKI / PANCAKES / PALACHINKI :
- z czekoladą i bitą śmietaną / with chocolate and whipped cream /
s shokolad i bita Smetana 9,-
- z powidłami i bitą śmietaną / with marmalade and whipped carem /
s marmalad i bita Smetana 9,-
- z miodem i orzechami włoskimi / with noney and walnuts /
s med i orehi 11,-
- z lodami, czekoladą i bitą śmietaną/ with ice cream and chokolate /
sas sladoled i shokolad 12,-
4. BAKLAVA SARALIA 9,-
(ciasto wielowarstwowe faszerowane orzechami włoskimi w sosie sukrowo-waniliowym)
(delicate multilayered dough stuffed with walnuts in sugar vanilla sauce)



NAPOJE / BEVERAGE

GORĄGE / HOT
Espresso 6,-
Espresso Macchiato 7,-
Doppio 8,-
Caffe Crema 8,-
Caffe Cappuccino 9,-
Caffe Latte 10,-
Caffe Ice Cream 12,-
Herbata 6,-

ZIMNE / COLD
Coca Cola, Coca Cola Light, Coca Cola Zero 5,-
Fanta 5,-
Sprite 5,-
Tonic 5,-
Nestea 6,-
Woda gazowana / Sparkling water 5,-
Woda niegazowana / Water 5,-
Napój energetyzujący / Energy beverage 6,-
Soki / Juice 5,-
(pomarańcz, grejpfrut, jabłko, czarna porzeczka, ananas, pomidor)
(orange, grapefruit, apple, blackcurrant, pineapple, tomato)
Świeże soki / Fresh Juice 10,-
(pomarańcz, grejpfrut)
(orange, grapefruit)
Ajran - 0,3ml 4,-
(tradycyjny bułgarski napój z jogurtu naturalnego)
(traditional Bulgarian beverage with natural yoghurt)
Ajran - 1l 12,-
go back to restaurant
Loading results...