Nowe zasady dotyczące cookies

Ta strona używa plików cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Dowiedz się więcej o Polityce Cookies. i odwiedź stronę wszystkoociasteczkach.pl.

Restauracja Czerwona

where are you? voivodeship: śląskie city: Chorzów
4.6
number of reviews: 4 detailed ratings

is the favourite restaurant of 0 gastronauts

people going to this restaurant 2 gastronauts

ul. Sienkiewicza 8 41-500 Chorzów
tel: (32) 241-41-02
type of restaurant: restaurant type of cuisine: Spanish, International, Silesian , Polish, game main course price: 20 - 40 zł
opening hours

reviews (4)

  • atodobre 28 reviews

    15.10.2014, 20:55wrote:
    • food
    • decor
    • staff
    • quality / prices

    Wspaniałe jedzenie w oprawie z czerwonych dodatków

    Restaurację odwiedziliśmy, by uczcić moją nagrodę z okazji DEN. Stolik został przeze mnie zarezerwowany na pierwszym piętrze. Kiedy o 17.30 przybyliśmy, były jeszcze wolne miejsca, ale kiedy opuszczaliśmy salę, wszystkie miejsca były zajęte. Zamówiliśmy zupy: cebulowe, jedną francuską zupę rybną i rosół z makaronem. Czekając na nie, otrzymaliśmy fikuśny starter złożony z pomidorka cocktailowego z wkładką w postaci kuleczki mozzarelli, obsypanego kiełkami fasoli mung i oblanego łyżeczką sosu winegret. Takie niby nic, a jakie dobre:). Zupy były smaczne, rosół przypominał rosół, cebulowa, nieco wodnista była całkiem zjadliwa, a moja rybna miała w sobie sporo owoców morza i kawałki gotowanej ryby. Na drugie danie zamówiłam sałatkę z karczochów z sałatą lodową, cieniutkimi płatkami parmezanu, nutą sera pleśniowego, pysznym sosem. Moi współtowarzysze zamówili: pstrąga tęczowego ze smakowitym sosem, który rozpływał się w ustach, stek z antrykotu, kruchy, dobrze przygotowany, o właściwej konsystencji, z pieczonymi ziemniaczkami i wiązką fasolki szparagowej. Kolejna osoba raczyła się polędwiczką wieprzową z ziemniakami i surówką, piąta z kolei zamówiła filet z kurczaka z kaszą. Każde danie miało wyjątkowy smak, było doprawione i w ilości sprzyjającej nasyceniu się. Do picia mieliśmy 2 imbryczki z herbatą, ja drinka bezalkoholowego restauracyjnego pomysłu, grog, piwo bezalkoholowe. Na deser zamówiliśmy białą kawę, lody własnego wyrobu firmy, cannelloni z ciasta filo z cytrynowym farszem i gałką sorbetu, czekoladowy crème brûlée z wiśniami. Wszystko elegancko podane, smaczne. Obsługa bardzo miła, profesjonalna. Na żywo przygrywał nam keyboardzista (może nieco za głośno), ale z niemęczliwym repertuarem. Za całość wymienionego menu dla 5 dorosłych osób zapłaciłam 307 złotych. Wyszliśmy najedzeni i zadowoleni. Jeszcze wrócimy.

    Date of restaurant visit: 14 october 2014
    Review of the day from 16.10.2014

    1 out of 1 users found this review helpful.

    Is this review helpful? Tak Nie

  • conductor 9 reviews

    03.10.2014, 20:23wrote:
    • food
    • decor
    • staff
    • quality / prices

    Bardzo interesująca i godna polubienia restauracja w Metropolii Śląskiej

    W Chorzowie jest sporo restauracji, zatem niełatwo już stanąć na wysokości zadania i stawić czoła godnej szacunku konkurencji (w promieniu nawet kilkuset metrów). Restauracja Czerwona przyciąga już z zewnątrz wspaniałym, dużym, piętrowym przeszklonym lokalem z ogromnymi oknami. Nietuzinkowe, czerwone, tulipanowe wielkie abażury, fotele i wystrój widoczne są już z daleka. Koloryt wnętrza stwarza przytulne i ciepłe wrażenie. Lokalizacja bardzo wygodna, wiele możliwości parkowania wokoło łącznie z wydzielonym parkingiem na 5 miejsc specjalnie dla gości restauracji, tuż pod drzwiami. Nie bez znaczenia jest bliskie sąsiedztwo Chorzowskiego Centrum Kultury, skąd po spektaklu czy koncercie można pójść na kolację (lokal jest stosownie długo otwarty - do i poza godz 23, co jest ciągle rzadkością w regionie). Wiele możliwości również grupowych przyjęć, salonik vip, barki, parkiet taneczny, naprawdę sporo 4-osobowych stolików. Restauracja duża i przestronna pomieści wiele gości.
    Na dużą pochwałę zasługuje obsługa kelnerów, dyskretni, kulturalni, troskliwi i profesjonalni służą radą i pomocą w wyborze dań.
    Skonsumowane tego dnia:
    1. Krewetki tygrysie w aromacie czosnku, mix sałat, ciabata - kapitalna zakąska złożona z 4 dużych bardzo smacznie upieczonych krewetek w towarzystwie wysublimowanych sałat i niezłej grzanki, można polać sobie dodatkowo znakomitej jakości oliwą z oliwek i balsamicznym octem.
    2. Małże w genialnym sosie czosnkowym - spora porcja dużych białych małży, doskonałych, miękkich o smaku godnym najlepszych restauracji basenu morza śródziemnego.
    3. Polędwiczki wieprzowe ‘’SOUS VIDE’’ z pastą truflową, ziemniaki w bekonie, borowiki, kalafior romanesco - wszystkim składnikom na talerzu poświęcono wiele uwagi i troski, zaskakuje umiejętność podania potraw i ich wygląd, sama polędwiczka przyrządzona bardzo profesjonalnie ze ślicznym różowym środkiem.
    Miłym gestem jest mała zakąska serwowana gratis. Przebojem restauracji staje się francuska zupa rybna Bouillabaisse, spróbuję następnym razem jak i wielu innych atrakcyjnych pozycji menu. Warto tam wracać i polubić ten lokal, klient jest przyjmowany gościnnie i traktowany poważnie.

    Date of restaurant visit: 03 october 2014

    1 out of 1 users found this review helpful.

    Is this review helpful? Tak Nie

  • sulimira 2 reviews

    19.07.2014, 16:53wrote:
    • food
    • decor
    • staff
    • quality / prices

    Najlepsza

    Nic dodać nic ująć. Po prostu rewelacja! Startery, dania główne - kilka ich próbowaliśmy, desery, obsługa i wystrój po prostu doskonałe. Pełen profesjonalizm i przyjemny klimat. Ceny też nie są wygórowane, a jeśli przyrównać do nich jakość potraw, to można powiedzieć, że są bardzo przystępne. W karcie dań dla dzieci nie ma, ale na życzenie kucharz przygotowuje coś "zwykłego i prostego", w naszym przypadku była to pierś z kurczaka z ziemniaczkami i surówka z marchewki. My uraczyliśmy się polędwiczkami wieprzowymi z pieczonymi ziemniaczkami, pieczonym łososiem na risotto ze szparagami, kaczym udkiem również z ziemniaczkami, a z deserów niezmiennie wybieramy krem brulee - najlepszy jaki kiedykolwiek jadłam, a jadłam już ich chyba kilkanaście... Wszystkie dania są elegancko podane - już patrząc na nie widać, że Kucharz wie co robi i zdecydowanie jest dobry w tym co robi. Kelnerzy są bardzo dobrze przeszkoleni w swoim fachu. Z pełną odpowiedzialnością polecam i na pewno jeszcze nie raz będziemy gośćmi tej restauracji.

    Date of restaurant visit: 07 may 2014

    3 out of 3 users found this review helpful.

    Is this review helpful? Tak Nie

  • alinee 15 reviews

    27.02.2014, 19:12wrote:
    • food
    • decor
    • staff
    • quality / prices

    Niezwykle stylowo

    Bardzo ciekawy, oryginalny i nowatorski wystrój, niesamowita dbałość o szczegóły począwszy od lamp, a skończywszy na wysokiej klasy sztućcach. Dania pięknie podane (polecam polędwiczki i sałatkę z kurczakiem). Miłą marketingową niespodzianką była przystawka od szefa kuchni gratis.
    Bez wątpienia restauracja stara się o status "wyższej klasy" w Chorzowie.
    Szczegół do poprawy - wino nawet zamawiane na kieliszki nalewa się przy gościu...
    Reszta bez zarzutu. Polecam na wykwintną romantyczną kolację!

    Uzupełnienie opinii z dnia 7.06.2014, godzina 20:36:

    Ponowna wizyta w Czerwonej. Tym razem trafiliśmy na propozycje z kuchni francuskiej. Bardzo dobre małże w sosie pomidorowym, ślimaki (kwestia gustu czy ktoś lubi), spaghetti z owocami morza i desery. Wszystko bardzo dobre. Jak zawsze świetna, profesjonalna acz nie nachalna obsługa doskonale znająca dania i udzielająca każdej pomocy. Właściciel powinien być dumny z takiego personelu, bo to niezwykle rzadkie zjawisko aby zebrać ludzi tak znających się na rzeczy. I wino na kieliszki nalewane już przy gościu (czyli poprzedni zarzut nieaktualny). A cena w porównaniu do innych restauracji w regionie znacznie bardziej przystępna. Gorąco polecam!

    Date of restaurant visit: 22 february 2014

    7 out of 8 users found this review helpful.

    Is this review helpful? Tak Nie

People who visited this restaurant page checked out also:

new restaurants: Chorzów

Loading results...