Restauracja Blow Up Hall 50/50

gdzie jesteś? województwo: wielkopolskie » miejscowość: Poznań
4.1
liczba opinii: 4 oceny szczegółowe

to ulubiony lokal 4 gastronautów

do tego lokalu wybiera się 2 gastronautów

ul. Półwiejska 32 61-888 Poznań tel: (61) 657 99 90
typ lokalu: restauracja typ kuchni: polska, fusion cena dania głównego: powyżej 60 zł
dodatkowe atuty

opinie gastronautów (4)

• Sfursat 12 recenzji

30.08.2010, 14:25 napisał:
    • jakość / ceny

Wybitnie droga, ale się broni

W luksusowej restauracji, a do takiej kategorii należy Blow Up, ważne są 3 elementy: obsługa, wino i jedzenie.

1. Obsługa - krystalicznie dobra, wyszkolona, naturalnie elegancka i świadoma swojej pracy; jak na polskie warunki szczyt możliwości.

2. Wino - karta ułożona logicznie, niestety w oparciu o jednego importera; za to duży "+" za ceny win - bardziej niż uczciwe.

3. Jedzenie - w sumie najważniejsze. Przegrzebki serwowane prosto i smacznie, zgodnie z kanonami dobrej kuchni. Smardze faszerowane zaskoczyły mnie zupełnie. Po pierwsze tym, że były (ciekawe, gdzie kupuje się te grzyby). Po drugie podaniem - całe, idealnie nafaszerowane. Jednym słowem 120% normy. Udziec jagnięcy i polędwica wołowa w gruncie rzeczy bez wad. Może odrobinę za chłodne, a sos kminkowo-kawowy raczej niewyczuwalny. Sorbet ananasowy z ananasem, pieprzem i kardamonem doskonale odświeżający i lekki. Nie mniej takie połączenia to standard na pewnym poziomie gastronomii, więc nic odkrywczego.

Podsumowując - restauracja ta ma wszystko to, czego potrzeba do odniesienia sukcesu. Serwowane jedzenie jest wysokiej klasy, składniki dobrej jakości łączone są pomysłowo, a kompozycja przypada do gustu. Miarą sukcesu będzie utrzymanie stałego poziomu bez względu na lepsze czy gorsze dni załogi.

Na koniec fakt bezsporny - ceny. Ceny są wysokie, wysokie jak na Poznań i wysokie jak na Warszawę. Jak się o nich pomyśli, to pozostaje mały niedosyt.

• Genesis 2 recenzje

25.07.2009, 20:21 napisał:

Para w gwizdek

Nasza stała drużyna gastronomiczna (5 osób) udała się dziś do rzeczonej restauracji na "małe co-nieco". Oczekiwania były spore, ale skończyło się jak zawsze. Jedliśmy gicz w auszpiku, tatar z łososia, grasicę, polędwicę z dzika, carpaccio z sarny oraz deser śliwkowy. Giczy była aktywnie niedobra. Z zamkniętymi oczyma trudno byłoby zgadnąć co to za danie. Dobre były jedynie podane osobno grzybki. Sos musztardowy na poziomie stołówki. Grasica (nota bene trudna do zepsucia) była poprawna, ale bez szaleństw. Za to karygodne jest dodawanie borowików, które uprzednio były obgotowane. Grzyby potraktowane w ten sposób nasiąkają wodą, która potem tryska między zębami. Jako dodatek podano 4 trójkąciki z czerstwego chleba. Bez komentarza. Tatar z łososia poprawny. Dzik raczej suchy, dobra kasza gryczana (mniej więcej jedna pełna łyżka). Dobre carpaccio z sarny. Najlepszy był mus śliwkowy z nutą cynamonu. Do tego kulka lodów waniliowych, obawiam się, że kupnych. Z dwiema butelkami wody mineralnej i napiwkiem 520 zł.
    Podczas oczekiwania dobiegały do stołu zapachy kuchenne. Nie były nieprzyjemne, ale w lokalu z takimi ambicjami nie powinno to mieć miejsca. Obsługa kompetentna i nienachalna. Ogólnie powodów do zachwytu nie ma żadnych.

2 z 3 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• Czaja1Adrian 21 recenzji

02.04.2009, 20:31 napisał:

Coś wspaniałego

Pisząc inne recenzje nie wiedziałem o istnieniu tej restauracji. Na pewno jest to najlepsza restauracja w Polsce! Nie ma za dużo do opisywania. Po prostu trzeba tam być! Idealna restauracja na wszystkie okazje. Jedzenie wyśmienite, a obsługa coś rewelacyjnego. Polecam.

0 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• nawrocki0michal 126 recenzji

02.04.2009, 16:06 napisał:
      nie oceniam

Dla konesera

Zacznę od tego iż cieszę się, że do Restauracji Blow Up Hall trafiłem tak późno i jest to moja 114 opinia, ze względu na to, że po tym co tam przeżyłem to wszystkie pięciogwiazdkowe restauracje w Polsce oceniałbym zbyt krytycznie.

Wybrałem to miejsce ponieważ zaproszeni przeze mnie znajomi nie próbowali jeszcze wołowiny z Kobe, a nie wyobrażałem sobie innego miejsca w Poznaniu, w którym zostałaby mi ona podana w sposób taki w jaki bym oczekiwał. Po spotkaniu z Szefem Kuchni Panem Grzegorzem Labudą otrzymałem od Niego autorskie menu, na którym miałem się oprzeć przy wyborze dań na ten wieczór. Oczywiście królową wieczoru była japońska wołowina, jednak przystawki i desery wcale nie były mniej wyszukane. Po przybyciu do restauracji w sobotni wieczór przywitała nas Właścicielka uroczego miejsca jakim jest cały Stary Browar, a także zaprezentowała nam uroki swojego najmłodszego "dzieła sztuki", jakim na pewno jest Boutique Hotel Blow Up Hall 50/50. Zasiadając do stołu mieliśmy wrażenie, że cała restauracja funkcjonuje tylko dla nas, niesamowita, profesjonalna i przemiła obsługa kelnerska, wystrój i dbałość o najmniejsze detale kreuje to miejsce na niepowtarzalne i oryginalne do poziomu takiego jakiego byśmy najśmielej nie oczekiwali. Przechodząc do meritum, na przystawkę został nam podany filet z wędzonego pstrąga w sosie z ogórka świeżego po czym na stole pojawiła się wołowina z Kobe z tajską salsą i sosem z pieczonej cielęciny, tutaj byłem zaskoczony po tym jak w większości miejsc jest ona podawana z białymi truflami, szef kuchni udowodnił, że tajska salsa pozwala wydobyć jeszcze głębszy aromat tego niesamowitego i ekskluzywnego mięsa. Deser był popisem Szefa Kuchni chciało by się napisać "kulinarnym majstersztykiem" powalającym na kolana smakiem i aromatem - chłodnik śliwkowy z lodami waniliowymi, zrozumiałem dzięki niemu ile straciłem nie jedząc deserów, bo był najlepszą słodyczą jaką kiedykolwiek jadłem.
    Oceniając to miejsce muszę zwrócić uwagę na to, że jest to restauracja dla koneserów, ludzi którzy wiedzą czego chcą i co lubią, mających świadomość tego, że jedzenie może być rytuałem dla myśli, który kosztuje adekwatnie do jakości. (kolacja dla 5 osób 1800 zł).
    W mojej opinii jest to najlepsza restauracja w Polsce.

7 z 10 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

nowe lokale: Poznań

Ładowanie wyników...