JoeDow 1 recenzja
16.07.2007, 13:45 napisał:OK
Obiad rodzinny całkowicie udany - smacznie, obficie, sprawnie. Dodatkowo nietrywialne smaki a o to nie tak prosto - polecam.
lukasz 121 recenzji
04.07.2007, 22:24 napisał:Źle
Druga nasza wizyta w Dzikim Ryżu była drugą szansą. Niestety zmarnowaną. Soba, czyli japoński makaron z grzybami shitake, łososiem, papryką itp. został całkowicie utopiony w sosie sojowym. P. otrzymała zupę z mleka kokosowego z krewetkami i trawą cytrynową, lecz niestety zupy nie dało się jeść z powodu zapachu. Był to ostro bijący zapach (smród?) w rodzaju poczekalni przed gabinetem lekarskim, zapach zupełnie niejadalny. Poprzednia wizyta naznaczona była przeciętnością, teraz już było naprawdę źle.
pablo 26 recenzji
22.06.2007, 15:35 napisał:Nigdy więcej nie posłucham Macieja Nowaka
Witam,
Dziś postanowiłem odwiedzić osławiony przez Macieja Nowaka z Gazety Wyborczej Dziki Ryż, była to moja druga wizyta w tym przybytku. Pierwszy raz byłem kiedyś na Hożej i jadłem jakieś żeberka - pamiętam że były smaczne, ale nie porywające. Dzisiejsza wizyta to niestety porażka... Zamówiłem czerwone curry z owocami morza (miałem ochotę na coś pikantnego i to poleciła mi sympatyczna kelnerka). Nie wiem, może nie jestem znawcą wschodnich dań (nawet na pewno nie jestem), ale to co dziś jadłem po prostu mi nie smakowało, dostałem coś w rodzaju zupy z dużą ilością mleka kokosowego i z mieszanką owoców morza (zwykły zestaw - jak z mrożonki, aczkolwiek nie mam zastrzeżeń co do jakości), niewielką ilością warzyw i dużą ilością trawy cytrynowej. Trawa cytrynowa daje fajny aromat - ale nie daje się zjeść i wydaje mi się ze powinna być usunięta przed podaniem na talerz. Danie było gorące, wszystkiego było sporo, ale nie miało to żadnego smaku - oprócz smaku mleka kokosowego i trawy. Nie wiem może kelnerka pomyliła się i dała mi coś innego, ale to w ogóle nie było pikantne. Wiem za to że nigdy nie wrócę do pani Ou i nigdy nie posłucham Macieja Nowaka. Acha, no i na koniec dostałem herbatę jaśminową - która smakowała jak perfumy, a rachunek - prawie 50 zł....Czy ta recenzja jest przydatna?
nettreter 62 recenzje
30.05.2007, 10:39 napisał:Dzikie zamieszanie
Dziki ryż dostaje skrajne oceny. Myślę że zamieszanie spowodowane jest euforyczną recenzją p. Nowaka i co za tym idzie nominacją do Knajpy Roku. Wszyscy spodziewają się bóg wie czego, a przecież recenzja są jakby na to nie patrzeć subiektywne, często pisane (jak poezja :)) pod wpływem chwili, ja na przykład do dziś pamiętam smak zrazów w schronisku przy pięciu stawach. Cały dzień na szlaku, głód, słota, wysiłek, owe zrazy jawiły mi sie jako szczyt umiejętności kucharskich, tymczasem inni biesiadnicy zostawiali je na talerzu nietknięte... Dziki Ryż cierpi na aurę sukcesu, stąd myślę rozczarowanie wielu smakoszy. A tymczasem Dziki Ryż jest naprawdę fajną knajpką ze świetnym wystrojem, dobrą lokalizacją, sympatyczną choć czasem mylącą potrawy obsługą i menu - może nie idealnym, ale smakowitym. Porcje nie są olbrzymie, ale gdy je się wolno, można sie najeść, i fakt że smaki nieco się zlewają (chyba przez to mleko kokosowe), ale wszystko to razem komponuje się w całość, która ma w sobie coś magnetycznego, po pewnym czasie uzależnia i wtedy trzeba już tu wracać.
kolo82 1 recenzja
28.05.2007, 21:26 napisał:Ogromna pomyłka
Niestety jestem ludzikiem, który nie zapamięta tego miejsca. Po pierwsze tak samo uważam, że dania nie są przygotowane tak, jak być powinny, są mało wyraziste i na jedno kopyto. Obsługa ok, tylko nie wiedzieć czemu dwa razy dostałem co innego (może byłem do kogoś podobny i tamta osoba siedziała w drugim końcu lokalu), nie wiem co o tym sądzić. Tak na koniec podsumowanie, Dziki Ryż to lokal nie wart wydanych pieniędzy jak i nerwów.
puma 4 recenzje
30.03.2007, 12:10 napisał:Rozczarowanie
Ja w przeciwieństwie do Chenoa bardzo się Dzikim Ryżem rozczarowałam!! Podobnie zresztą jak wielu moich znajomych, którzy jak ja trafili tam po jakże pochlebnej recenzji Macieja Nowaka z Wyborczej! Zresztą wtedy lokal mieścił się na Wilczej i liczył tylko parę stolików. Wnętrze owszem, ciekawe i interesujące, inne od tendencji ogólnie panujących: minimalizm lub buduar (np: Bazaar na Jasnej). Niestety jedzenie kompletnie bez wyrazu, zupełnie nie jak azjatyckie. Zupa tom ka ghai to kompletna porażka, woda z dużą ilością świeżej cebuli (sic!!) Dania główne podobnie, osławione żeberka rozczarowały, ale szczytem było smażone tofu z sosem orzechowym: tofu owszem smażone, ale sos orzechowy to łyżka masła orzechowego:( Nie polecam... no chyba że na kawę w ciekawym wnętrzu.
cobyl 60 recenzji
17.03.2007, 21:37 napisał:Smacznie
Knajpa chińska z dobrą kuchnia tajską ;) Jak na mój gust to wszystko to jest za delikatne, za mało pikantne, za mało "przyprawione". Ale nie da się zaprzeczyć - doobre. Mi najbardziej smakują różne zupy.
PS. Szkoda ze desery są tylko nasze, polskie, żadnych wschodnich ;(Czy ta recenzja jest przydatna?
chenoa 110 recenzji
15.03.2007, 09:50 napisał:Najlepsze zielone curry w Warszawie
Ostatnio wybrałam się do Dzikiego Ryżu w zimowe piątkowe popołudnie. Było minus 15, a ja wyciągnęłam przyjaciółkę na plener fotograficzny do łazienek, więc nieźle tam zmarzłyśmy. Dziki Ryż był dla nas więc nie tylko okazją do zjedzenia czegoś, ale do ogrzania się. Rozpoczęłyśmy więc od gorącej herbaty, która podawana jest w dzbanku, potem zamówiłyśmy danie główne - ja kurczak zielone curry z ryżem (koszt 26zl), moja kumpela tofu zielone curry (24 zł). Trochę poczekałyśmy na nasze danie główne, ale w tym czasie rozgrzewałyśmy się herbatką. Gdy na stół wkroczyło danie, zapachniało egzotyką. Zapach curry, pomieszany z innymi przyprawami unosił się nad stołem i zachęcał do konsumpcji. Zielone curry jest godne polecenia, nie brakuje w nim wszystkich niezbędnych składników i przypraw, jak trawy cytrynowej, kolendry, mleczka kokosowego, a mam wrażenie, że jest tam jeszcze coś (nie wiem co), co wyróżnia to curry spośród innych. Moim zdaniem to najlepsze zielone curry w Warszawie, a spróbowałam już niejednego, bo to moje ulubione danie kuchni tajskiej. I rachunek nieporównywalnie mniejszy niż w innych miejscach oferujących kuchnię tajską w których byłam. Wystrój miejsca prosty, poprawny ale nie zapada w pamięć, jedyne co pamiętam to ciekawe lampy, mogłoby być trochę bardziej egzotycznie. Obsługa poprawna, sympatyczna ale nie rzuca na kolana, czasem trzeba było troszkę za długo poczekać zanim ktoś podszedł do stolika.
Podsumowując: godne polecenia azjatyckie przysmaki w przystępnych cenach:)0 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.
ostatnio dodane
bądź pierwszy
najpopularniejsze
informacje od restauracji
Dziki Ryż łączy w sobie wszystkie najważniejsze azjatyckie smaki i kuchnie. Od wielu lat kultywuje tradycje kulinarne, które przywędrowały z Chin do Warszawy wraz z założycielem restauracji - legendarnym Panem Ou. Pan Ou rozpoczął w latach 50. kulinarną tradycję, która w tej chwili króluje na ulicy Puławskiej. W przyjemnym, jasnym, gustownie zaprojektowanym wnętrzu, łączącym ze sobą elementy azjatyckie i europejskie, każdy miłośnik kuchni Dalekiego Wschodu odnajdzie swoje ulubione smaki, a ten, który jeszcze nie miał okazji spróbowania paneer makhani czy wołowiny sezamowej, po pierwszym kęsie przekona się, że na Puławską 24b warto zaglądać i warto wracać. Do dyspozycji jest kuchnia chińska, indyjska, tajska, są też dania kuchni koreańskiej i japońskiej. Jest oczywiście wino, dopasowane do każdej kuchni i jej wymagań, dobra kawa, mango lassi i atmosfera - podtrzymywana przez dobre, chińskie tradycje rodzinne. Dziki Ryż organizuje catering, który można zamówić na wszelkiego rodzaju przyjęcia, bankiety, szkolenia, konferencje czy prywatne imprezy. Obsługujemy też pikniki, imprezy plenerowe, zapewniamy kelnerów, sprzęt i transport. Do każdego zamówienia przygotowujemy menu, możemy też przedstawić gotowe zestawy - złożone z kuchni indyjskiej, chińskiej, tajskiej, japońskiej. Każdego klienta traktujemy indywidualnie i specjalnie - dostosujemy nasze możliwości do Państwa potrzeb. Dziki Ryż zapewni pyszne jedzenie, doskonałą atmosferę i profesjonalną obsługę. Zapraszamy do naszej restauracji na degustacje dań!
nowe lokale: Warszawa
Jaskinia