Efes

gdzie jesteś? województwo: mazowieckie » miejscowość: Warszawa
3.0
liczba opinii: 38 oceny szczegółowe

to ulubiony lokal 6 gastronautów

do tego lokalu wybiera się 8 gastronautów

ul. Francuska 1 03-906 Warszawa (Róg Francuskiej i Zwycięzców) tel: (022) 616 25 80
typ lokalu: bistro typ kuchni: turecka, pierogi, kebab cena dania głównego: poniżej 20 zł
dodatkowe atuty

opinie gastronautów (38)

• Straciatella 2 recenzje

25.07.2010, 21:27 napisał:

The one and only

Jedyny kebab, w którym nie boję się jeść. Polecam lawasz: dużo mięsa i pyszny naleśnik zamiast nudziarskiej buły. Mięso dobrze przypieczone. Pyszny! Tyko dlaczego tak mało warzyw? Ostatnio dostałam górę cebuli, ale tylko parę strzępków sałaty i dwa kawalątki pomidora.
    No i tak jak ktoś wcześniej napisał: trzeba być mistrzem, żeby się tym ubrudzić :).

• lubieeat 2 recenzje

28.04.2010, 18:48 napisał:

Mistrzostwo

Lawasz i tylko lawasz. Polecam wszystkim, którzy lubią grube buły, a w nich kilo surówki i może trzy, w porywach cztery kawałki kurczaka i to ze skórą - warto zmienić przyzwyczajenia i uraczyć swoje kubki smakowe najlepszym lawaszem, jaki można zjeść tylko w Efesie. Jak dla mnie - czapki z głów wszystkie inne kebapo-podobne. A do tego, żeby ubrudzić się lawaszem, to trzeba mieć wielkie (nie)szczęście.

• tolein 1 recenzja

03.04.2010, 17:42 napisał:

Najlepszy kebap w mieście

Nie rozumiem części recenzji.
    Jak można na przykład krytykować lokal za to, że podano kebap w picie, nie w lawaszu (podchodząc do kasy biletowej też najpierw kupujecie bilet normalny, a potem kłócicie się, że miał być ulgowy?). Podobnie jest z ogródkiem - z tego co wiem jest on dostępny dla klientów kupujących wewnątrz, gdzie ceny są odpowiednio wyższe, nic więc dziwnego, że tym "z okienka" ogródka nie udostępniają.

Ja sam jestem od kilku lat wielkim fanem kebapu, jadałem różne kebapy, głównie w Śródmieściu, na Ochocie i Włochach.
    Podoba mi się np. patent podpiekania na chrupko lawaszu, z którym to patentem bliżej zapoznałem się w lokalu Arados na placu Narutowicza, czy w kebapie po schodkach przy placu Politechniki. W mięsach rozsmakowywałem się głównie w kuchniach tureckich.
    Dlatego właśnie, jak dla mnie Efes jest numerem jeden pośród tych kebapów, które dane mi było odwiedzić.

Po kolei więc - co znajdziemy w Efesie?
    - podpieczony delikatnie (ale nie do końca na chrupko) lawasz,
    - wyśmienitą baraninę,
    - sałatka, która tak niektórym nie odpowiada, dla mnie trafia w sedno, prosta mieszanka sałaty i pomidora robi swoje, i w mojej subiektywnej ocenie smakuje o wiele lepiej niż kapustne mieszanki, które, nie powiem, czasem są wcale niezłe,
    - cebula - spotykałem się z bardzo różnymi sposobami serwowania cebuli i dla mnie nie ma nic gorszego niż taka uduszona, klejąca się, dominująca w smaku cebula, z kolei ta, którą znajdziemy na Francuskiej, jest jak dla mnie perfekcyjna,
    - sosy - tu rzeczywiście bywa różnie, generalnie, względem samych walorów smakowych sosu, nie mam nic do zarzucenia, czasem jednak jest go nieco za mało (przyzwyczaiłem się, że gdy zamawiam sos mieszany, to dostaję obficie zarówno śmietanowego, jak i tego ostrego, czasem jednak ostrego sosu jest tylko ślad gdzieś na środku, który zaraz zdąży spłynąć na dół).
    Drobna uwaga - nie przepadam za kebapem w picie, kiedyś zresztą srogo się w tym właśnie lokalu zawiodłem na takim właśnie kebapie. Teraz pity nie zamawiam, tak więc ciężko mi stwierdzić, czy coś się w tej materii zmieniło.
    Ogólnie, na kebapie Efes na Francuskiej nigdy się nie zawiodłem.
    Jeśli porównać go z lokalem przy Niepodległości, to również, jak myślę, wypada pozytywnie. Nie są to duże różnice, ale wydaje mi się, że na Niepodległości serwują nieco więcej cebuli, która jednak troszeczkę inaczej smakuje. No i nie podpiekają lawaszu.

W środku jest według mnie równie miło jak na zewnątrz, nigdy nie czekałem długo na realizację zamówienia, sam wystrój przypadł mi również do gustu. Inną kwestią są ceny w środku, bo ani nie wydaje mi się, żebyśmy dostawali więcej, ani specjalnie lepiej (po prostu inaczej - na talerzu). Niemniej jednak wystarczy spojrzeć na klientelę, żeby zauważyć, że klientów im nie brakuje i nie mają problemów z popytem.

Na obsługę nigdy nie narzekałem, zresztą lubię sobie z obsługą zamienić kilka słów po turecku, nadaje to odpowiedniego nastroju przed konsumpcją, czego próżno szukać w knajpach arabskich. ;) Do tego widziałem na oczy kilka sytuacji konfliktowych (w których zaszła pomyłka w realizacji zamówienia, etc) i obsługa zawsze szła w takim wypadku na rękę klientowi. Niemniej, pomyłki się zdarzają.

Ceny - jeśli wziąć pod uwagę ogólne walory smakowe całości, a także znaczny rozmiar kebapu Efes, cena 11 zł nie wydaje się wygórowana. Ja sam najadam się jednym takim kebsem, wolę też zjeść jednego tu, niż kilka gdzie indziej.

Generalnie, jak dla mnie, rewelacja.

• japer 4 recenzje

26.02.2010, 00:20 napisał:

Wszystko schodzi na...

Dawno, dawno temu, gdy w gablocie na rogu Francuskiej i Zwycięzców wisiało jeszcze zdjęcie bardzo znanej dziennikarki radiowej pokazującej się w telewizji i wtedy, gdy nie było jeszcze budynku na rogu Odyńca i Al. Niepodległości z filią kebabu Efes, miejsce na Francuskiej było kultowe.

Było kultowe, bo kebab był przepyszny. Od czasu otwarcia Efesu na Niepodległości jakość zaczęła się obniżać.
    Albo było za dużo sosu, albo mięso złe, albo pomylone zamówienie. Oczywiście nadal można trafić na Francuskiej przepyszny kebab. Tylko, że kiedyś zawsze, za każdym razem taki był.

Stare czasy! Wrócicie?

• Bonkers 4 recenzje

25.02.2010, 16:23 napisał:

Zdecydowanie najlepszy kebab w Warszawie

Bez dwóch zdań. Nie jadłam lepszego. Ponadto kebab prawdziwy z baraniny, a nie jakiś kurczak czy coś. Natomiast zachęcam do spróbowania z grilla kiełbasek cielęcych i z baraniny - do tego chlebek i sosy. Niedrogi obiad (ok. 20 zł), a niebo w gębie!

• mroux 40 recenzji

20.01.2010, 23:08 napisał:

E tam

Było zimno. Byłam głodna.
    Chińczyka mieliśmy dość, a nowe Arti na Francuskiej jeszcze zamknięte.
    Ale, zaraz - na rogu jest przecież Efes, jedna z warszawskich gastro-legend. Czemu właściwie nigdy tam nie jedliśmy, przecież dom tuż obok, za rogiem?

A - przypominam sobie: zamykają wcześnie.
    A - coś mi błyska ostrzegawczo: wkurzyli mnie, że z kebabem trzeba stać przed wyjściem, nawet w ogródku usiąść nie wolno.

Co tam. Kocham falafel, chcę falafel, podchodzę do okienka. Paniutka:
    NIE MA!
    No dobrze, to poproszę jakąś małą wersję kebabu.
    DZIEWIĘĆ! (drogo, wydedukowałam, kurde! Poza tym, czy nie można jakoś, nie wiem - milej? ciszej?).

No i jest - prawda, błyskawicznie - buła. Oczywiście zazwyczaj buły nie biorę, tylko pitę - ale nikt mnie nie pytał. Dobra, pal sześć, jestem cholernie głodna.
    Lecimy do domu, razem z nieszczęsnym kebabem.
    Siadam w kuchni, zatapiam ząb - wróć - nie zatapiam, bo przeklęta buła jest tak twarda, że aż mi aparat skrzypi.
    Mięso - tłuste, w długich pasmach, które wydają mi się totalnie niewygodne do gryzienia. Poza tym mam wrażenie, że wcale ich tam wiele nie ma.
    Warzywa, w tym 1/3 pomidora. Połykam jakoś.
    Sosy, nic specjalnego, sinieję.

Odkładam cholerstwo na talerz. Chłopię patrzy na mnie zielonkawym, zaniepokojonym okiem: oj, chyba napiszesz o nich na gastronautach.
    A napiszę, napiszę.
    Że można by lepiej. I niektórzy robią lepiej, taniej, smaczniej. Nie wracam.

2 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• Jolski 7 recenzji

08.01.2010, 19:22 napisał:

Inny, ale jest "ale"

Właśnie tutaj zjadłem pierwszy raz w życiu inny kebab niż te wszystkie w całej Warszawie. Bardzo mi smakował, ale nie powalił, spodziewałem się za tę cenę, bo jest mocno przesadzona, czegoś lepszego.
    Niemniej lawasz wygląda inaczej niż wszystkie standardowe kebaby i smakuje też inaczej, choć właśnie powinien być bardziej doprawiony, wyrazistszy.
    Pozostało mi w pamięci to, że przed faszerowaniem pita jest smarowana baraniną, to znaczy kucharz przeciera pitę o kebab na ruszcie.

Sułtan, czyli główne danie nie robi większego wrażenia, a poza tym jest drogi i... mimo iż wygląda solidnie, to po mniej więcej pół godziny uświadomiłem sobie, że przekąsiłbym coś.

Wystrój to klasyka kebabowni, nic specjalnego, ale nie szukamy przecież luksusów.

Duży plus dla dziewczyn za to jak sobie radzą i mam nadzieję, że skoro szef takie ceny wywindował, to ich wkład w funkcjonowanie lokalu jest odpowiednio wynagradzany :)

Miałem jednak okazję polecić to miejsce parę razy, bo jedzenie odbiega od standardu kebabu z blaszaka.
    Mam jednak nadzieję, że nie jadłem już najlepszego kebabu, jaki jeszcze czeka na mnie w stolicy.

Dla tych co nie jedli - spróbujcie!

• kalarepka 143 recenzje

20.10.2009, 14:08 napisał:

Mój ulubiony lawasz!

Warto postać w kolejce, która czasem ciągnie się aż do pobliskiego przystanku autobusowego. Jako jedni z pierwszych serwowali kebab z baraniną, a nie z kurczakiem. Poza tym do środka buły czy lawasza nie wrzucają mało apetycznych ścinek, tylko porządne płaty skrojone z pionowego rożna.
    Sos pikantny, dość ostry, ale nie wykręca, a łagodny z dużą ilością czosnku – tak lubię.
    Plus warzywa w środku, a nie surówka – all in one, zawsze gorący, świeżo przygotowany – warto odstać swoje w "ogonku".
    Opcja w środku tez nie jest zła – ale najczęściej decyduję się na "wynos"!

2 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• joolicia 8 recenzji

19.10.2009, 22:49 napisał:

Całkiem, całkiem

Jadłam (ale nie zajadałam się) kilka razy i wciąż nie rozumiem czym zachwycają się niemal wszyscy moi znajomi. Kebab jest smaczny, ale dodawane sosy raczej bez rewelacji. Wydają się być dziwnie chemiczne i bardzo chce się po nich pić. Cóż, jak kto i co lubi...

• rodzinka 4 recenzje

12.10.2009, 22:36 napisał:

Najlepszy kebab w mieście

Zdaniem moim i mojej żony to najlepszy kebab w mieście :) Maja super kebab (zawsze biorę na cienkim cieście jak na konesera kebaba przystało :), dobry ajran i fajne sałatki w ilości minimum 4 różnych do wyboru. Próbowałem różnych innych dań na gorąco, ale nic nie pobije kebaba (zdecydowanie wolę ten w cienkim cieście niż na talerzu).

Wady - szkoda że nie ma soków... ale jakoś nadrabiam to ajranem (a dzieci cierpią...). Może jeszcze przydałby się jakiś falafel + hummus... aby można było zaprosić znajomych bezmięsnych...

Największa jednak wada to ceny - zdecydowanie w części siedzącej przestał to być już "kebab" a wnioskując z cen zrobiła się restauracja turecka... szkoda, wydaje mi się że kiedyś było taniej. Ale może tylko dzięki temu są tam jeszcze miejsca siedzące.

PS. Jeżeli zamawiasz kebab + gotowe surówki to obsługa jest mega szybka a kelnerki w każdej chwili mają w głowie całkowitą wartość rachunku nawet jak zamawiasz 6 różnych rzeczy - nie wiem jak one to robią :)

nowe lokale: Warszawa

Ładowanie wyników...