Restauracja Rubikon

gdzie jesteś? województwo: mazowieckie » miejscowość: Warszawa
3.9
liczba opinii: 35 oceny szczegółowe

to ulubiony lokal 16 gastronautów

do tego lokalu wybiera się 53 gastronautów

ul. Wróbla 3/5 02-736 Warszawa tel: (22) 847 66 55 www.rubikon.waw.pl
typ lokalu: restauracja typ kuchni: sałatki, międzynarodowa, włoska cena dania głównego: 40 - 60 zł menu
godziny otwarcia
dodatkowe atuty

Restauracja Rubikon

kliknij na zdjęcie aby zobaczyć całą galerię

• habolek 3 recenzje

15.01.2010, 22:17 napisał:
    • jakość / ceny

Moc atramentu ukryta w tagliolini :)

Szukaliśmy z moją twórczą połową ciekawego miejsca na miła kolację. Padło na Rubikon. Architektura budynku ciekawa, wystrój niebanalny, ale jakoś obco oboje się tam czuliśmy. W środku pusto, chłodno, bynajmniej nie przytulnie. W pierwszej chwili zastanawiałam się nad szybką ucieczką w inne miejsce, ale na szczęście zostaliśmy i dzięki temu skosztowałam najlepszych tagliolini w moim życiu!! Atramentowe tagliolini z krewetkami to po prostu palce lizać, a muszę przyznać, że nie jest mi tak łatwo w tej kwestii dogodzić. Moja twórcza połówka niestety nie miała już tyle szczęścia przy wyborze swojego dania. Jednak dla mojego warto było tu przyjść! I choć chłodne odczucia co do atmosfery miejsca pozostały, to pyszne danie uratowało sytuacje. :)

• cafelatte 5 recenzji

09.10.2009, 22:20 napisał:

Domowo i po włosku

W ukrytej wśród drzew willi wyśmienita kuchnia. We wnętrzach urządzonych jak domowe pokoje można miło spędzić wieczór. Jadłam tu wyśmienitą kaczkę w sosie pomarańczowym (48 zł)... Trochę długo czekałam, ale warto było, zdecydowanie tu wrócę.

• iceberg9 28 recenzji

03.10.2009, 21:01 napisał:
    • jakość / ceny

Moim zdaniem się obsuwają w jakości

Znam restaurację już dłuższy okres. Na początku jakość potraw i obsługa były fantastyczne. Wyjątkowe. Teraz po jakimś czasie nie jest już tak różowo. Makaron z homarzycami (ciemny makaron) nadal godny polecenia. Sałatka z kozim serem w poprzednim wykonaniu była lepsza. Generalnie fajne miejsce, które gastronomicznie trzeba trochę wzmocnić.

Uzupełnienie opinii z dn. 6.11.2009 r.:

Rekomendacje i oceny Michelin Guide to raczej miedzy bajki włożyć...

Po mojej ostatniej wizycie - nie sądziłem, że tak szybko nadarzy się okazja do weryfikacji czy czytają gastronautów w Rubikonie.
    W lokalu witają naklejki, że Michelin Guide rekomenduje ten lokal na mapie Warszawy. Taki napis to jak medal :). Ja po wizycie w Rubikonie skłonny jestem do zgodzenia się z Marco Pierre White, który mówi że ich oceny są do...
    Przyszliśmy sporą grupą. Powitanie chłodne i mało kontaktowe ze strony obsługi. Po zajęciu miejsc odczuliśmy długi okres oczekiwania na to, by ktoś zechciał przyjąć od nas zamówienie. Pan, który nas obsługiwał zagubiony, że ho ho. Wreszcie, uff, mamy startery. W mojej sałatce z gorgonzolą - znalazłem sreberko od serka :). Przed konsumpcją starterów Pan zapomina o tym, że na przystawce nie kończymy. Nie proponuje napojów, więc zaczynamy się domagać sami :).

Powiecie, że się czepiam, ale dawno temu kiedy bywałem w Rubikonie, miałem wrażenie doświadczania czegoś wyjątkowego. Obcowania z dobrą kuchnią. Zespół Rubikonu wyglądał na zgrany/głodny sukcesu. Kiedy wychodziłem po zapłaceniu słonego rachunku nie miałem poczucia winy :).
    Teraz jest inaczej... Ceny są te same. Obsługa gorsza. Jedzenie bez tego błysku co wcześniej. Brakuje tej kropki nad i.

Tak sobie pomyślałem: jeśli to jest TOP w Warszawie, to Polacy do dzieła.
    W Warszawie można zrobić wyjątkową restaurację - ja mam dwie lewe ręce, ale może Wam się uda (ja służę kubeczkami smakowymi :)).

2 z 3 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• gmog 1 recenzja

21.03.2009, 23:41 napisał:

Zaskakująca zawartość przedwojennej willi

Zupełnie niezłe jedzenie, aczkolwiek nieco ciężkawe - dla fanów lekkie kuchni karta może wydać się zbyt monotonna. Niemniej urok wnętrza (jak w domu) zachęca przede wszystkim do zakosztowania zawartości winnej piwniczki. Mimo że oficjalnie lokal otwarty do 22:00 (sobota), okazało się, że obostrzenie dotyczy tylko kuchni. Zatem delektować się winem można co najmniej do 24:00. Na pewno z żoną wrócimy do tego lokalu.

1 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• quazaar 13 recenzji

12.03.2009, 19:17 napisał:

Poezja...

Na początek zamówiliśmy anitipasti frutti di mare - marynowany łosoś był super delikatny i rozpływał się w ustach! Jako danie główne zamówiliśmy doradę z warzywkami i dzikim ryżem - bakłażan i ryż to mistrzostwo! Na deser wybraliśmy semi-freddo i tiramisu - pychotka. Wrażenia nie zrobiła na mnie jedynie kawa, ale winka do obiadu pierwsza klasa! W restauracji spędziliśmy ze 2 godziny i naprawdę dłuuugo będę je wspominać. :)

• gorzka 36 recenzji

19.01.2009, 13:13 napisał:

Miło było :)

Fajne pieczywo i grissini na zabicie czasu w oczekiwaniu na zamówione dania. Bardzo, bardzo dobre atramentowe tagliolini z krewetkami (sam makaron i oblepiający go sos były tak dobre, że krewetki, kawałki pomidora i brokuły wcale nie były potrzebne ;)). A na deser panna cotta - dobra, ale trochę zbyt śmietankowa. Podobno stek z tuńczyka na sałacie również był dobry. Wnętrze przyjemne, akurat nie było tłoku (sobota ok. godziny 18). Obsługa w porządku.

• baart 5 recenzji

16.01.2009, 14:07 napisał:
    • jakość / ceny

Pyszne jedzenie i miły wystrój

Bardzo dobre jedzenie (szczególnie polecam ravioli borowikowe i jagnięce, comber z jelenia, doradę), przyjemny wystrój, piękny ogród, opieka nad dziećmi i specjalne porcje dla dzieci. Dobry wybór win, których nie spotka się gdzie indziej. Byłem kilkadziesiąt razy (również w starej siedzibie, gdzie teraz jest Poezja) i tylko raz nieco się zawiodłem.

• smakoszKRK 37 recenzji

25.12.2008, 15:52 napisał:

Miła domowa atmosfera

Rubikon to miejsce gdzie można bardzo dobrze zjeść, ale i napić się doskonałego wina w bardzo przyzwoitej cenie. Zapewne to zasługa własnego importu od małych producentów z Włoch.
    W lecie można degustować smaczne dania również w ogrodzie :) Moje typy to vitello tonnato i jagniątko...
    Lubię tutaj wracać, bo to miejsce ma swój charakter.

2 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• Susel 2 recenzje

30.09.2008, 21:51 napisał:

Jest pysznie i miło

Zawsze wychodzę ukontentowana. Nigdy nie jadłam tak dobrego sznycla, a ten sos truflowy do niego - bajka! Przekąski najwyższych lotów - carpaccio z miecznika ... mmm! Polecam osobom z dziećmi - tu możesz spokojnie zjeść, bo przemiła niania zajmie Twoją pociechę jakimś ciekawym zajęciem - jest profesjonalna - nie wiem tylko czy nianie są codziennie czy tylko w niedzielę, bo ja tam bywam tylko w niedzielę. Bardzo gustowny retro salonik - półki na wina, które w nim są, wysokie pod sufit skopiowałam w domu... :)

• kornelia 102 recenzje

21.09.2008, 17:45 napisał:
    • jakość / ceny

Smacznie i w miłym otoczeniu

Wybór przekąsek, comber jagnięcy, pana cotta - wszystko tak jak powinno być. Do tego dobre wino, doskonała obsługa, letni sierpniowy ogród. O atmosferze niewiele mogę powiedzieć, bo było dość luźno i interesując się głównie własnym towarzystwem nie zauważyłam nic zaskakującego.

informacje od restauracji

nowe lokale: Warszawa