opinie gastronautów (24)
cherry92 7 recenzji
19.11.2009, 21:11 napisał:Na pyszną zupę
Będąc ostatnio w pierogarni zamówiłam.... krem z cebuli i naleśniki z fetą oraz szpinakiem :)
Zupa bez zastrzeżeń, a nawet z pomrukiem zadowolenia. Gęsta, sycąca, ostra i za 5 zł.
Jeżeli chodzi o naleśniki, gdybym nie wiedziała, że jest w nich feta, nie domyśliłabym się. Ale porcja od serca i pełna szpinaku. Bardzo podobało mi się to, że mogę zamówić pół porcji za pół ceny (w tym wypadku 7 zł za jeden duży naleśnik).
Największym plusem lokalu jest jednak moim zdaniem domowy kompot.
Obsługa bardzo miła i przyjazna klientowi.
Wystrój? Według mnie taki sobie: szaro i sękato (mam na myśli toporne i mało wygodne stołki, które przypominają mi siedzonka ludzików Lego).
Muszę jeszcze wypróbować tamtejsze pierogi!Czy ta recenzja jest przydatna?
ewa_tina 196 recenzji
15.11.2009, 23:33 napisał:Najlepszy pierogowy adres stolicy
Pierogi są jak ludzie, z zewnątrz wydają się być takie same, a gdy zajrzymy głębiej, ileż kryją w sobie różnorodności. Dla mnie pieróg jest sprawą narodową, nadrzędną i fundamentalną dla istnienia świata. Mojego świata. Karol Marks napisał kiedyś dzieło, gdzie jeden z fragmentów rozdziału zaczynał się od słów "Fetyszystyczny charakter towaru i jego tajemnica". Dzieła nie czytałam, ale fragment ten skłania mnie do dywagacji czy przypadkiem nie był on o pierogach.
Dla mnie najlepszym aktualnie adresem pierogowym Warszawy jest właśnie Bednarska. Wnętrze ascetyczne, klimat piwnic zachowany, jest stylowo, ale miło.
Obsługa bardzo ciepła i uśmiechnięta.
Ciasto aksamitne, elastyczne, delikatne. Wnętrze odpowiednio wypchane doskonałymi farszami, doprawionymi jak należy. Polecam z mięsem, Babuni, z kaszą, Szwagra, ruskie, wrocławskie. Z opcji dla wielbicieli słodkich smaków: z jagodami, działkowca. Do tego kwas chlebowy, maślanka. Po prostu raj!Opinia dnia z 17.11.2009 r.1 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.
krzysiomal 16 recenzji
06.08.2009, 19:42 napisał:Świetne pierogi
Byłem tam kilkukrotnie - za każdym razem potwierdzając poniższe spostrzeżenia:
po pierwsze - pierogi świetne,
po drugie - obsługa taka sobie (powiedziałbym: bez zaangażowania)
po trzecie - warto od czasu do czasu tam zajrzeć.Czy ta recenzja jest przydatna?
Marsa 55 recenzji
19.04.2009, 15:16 napisał:Prosto, na temat i smacznie
Lubię tamtejsze zupy (szczególnie żurek), mają domowy smak (ok. 3-4 PLN). Z pierogów uwielbiam Babuni z mięsem, kapustą i grzybami, Diabolo z mięsem i papryką, ostre w smaku i czerwone w wyglądzie, no i klasyka, czyli ruskie (każde po 16 PLN). Są świeże, mają cienkie ciasto i dużo pysznego farszu. W porcji jest 6 szt., ale można poprosić o mix 3 szt. jednego rodzaju i 3 szt. innego. Porcja jest bardzo sycąca.
Do pierogów zwykle zamawiam naturalny sok brzozowy, żeby dla równowagi - po takiej dawce pierogowego łasuchowania - spożyć coś bardzo zdrowego ;) Pierogarnia jest lokalem miłym, położonym w urokliwej okolicy. W sam raz na szybki lunch w tygodniu lub obiad podczas weekendowego spaceru na Stare Miasto czy Powiśle (niekoniecznie jednak nadaje się na dłuższe biesiadowanie przy posiłku w liczniejszym gronie).Czy ta recenzja jest przydatna?
EdoErgoSum 4 recenzje
03.02.2009, 10:59 napisał:Mój ulubiony zestaw pierogów: z mięsem i z soczewicą
Bywam tu razem z rodziną kilka razy w roku, bierzemy zwykle pierogi kilku rodzajów, np.: z soczewicą, diavolo, z mięsem i Macieja, dzięki temu każdy może spróbować kilku rodzajów.
Firma ta ma dwa lokale na Bednarskiej, jeśli nie ma miejsc w jednym, to można próbować w drugim. Ja osobiście wolę ten bliżej Skweru Hoovera, jest bardziej przytulny.Czy ta recenzja jest przydatna?
Le5zek 34 recenzje
03.12.2008, 12:44 napisał:Przyzwoite, dobre pierogi
Byłem tam na razie tylko raz (generalnie - nie przepadam za 'starą' warszawską starówką w której czuje się jak w dekoracjach filmowych, a nie jak na prawdziwym starym mieście). Potwierdzam opinie przedmówców. Bardzo dobre pierogi, wystrój bez zastrzeżeń, ceramika z Bolesławca idealnie pasuje do dań i wystroju. Ciasno w wolne dni. Możliwość kompozycji własnej michy pierogów bardzo dla nuworysza przydatna. Jakość barszczu czerwonego bardzo dobra.
LesFeuillesMortes 85 recenzji
02.12.2008, 22:03 napisał:Pierogowa deska ratunku
Jestem kobietą pierogolubną. I jako taka poszukuję Pieroga Doskonałego Produkcji Obcej (jako, że Pierogi Produkcji Własnej mają ten tytuł ex definitione ;)) - na Bednarskiej go nie znalazłam. Choć blisko było. W skrócie : przyzwoite pierogi.
Próbuję sobie przypomnieć kiedy pierwszy raz nabrałam ochoty by tam wstąpić - wychodzi, że jeszcze podczas studiów, ale jeszcze w czasie gdy niemal biegnąc Bednarską pobijałam rekordy prędkości by dotrzeć na kolejne zajęcia i jakoś na pierogi zajrzeć szans najmniejszych nie było. Na szczęście niedopatrzenie to zostało naprawione.
Pierogi zazwyczaj są smaczne, polecam zwłaszcza Szwagra, Macieja i z soczewicą. Można zamawiać połówki porcji (3 szt.) i komponować własny zestaw pół-na-pół. Głodny człowiek samymi pierogami się nie naje, mimo że są spore i porządnie wypełnione, dlatego można pokusić się o zestaw z zupą i surówką. Jedzenie jest smaczne, nie są to wyżyny sztuki kulinarnej, ani super finezyjne mieszanki w ramach nadzienia, ale dobre. I co najważniejsze - mięso w pierogach to nie przemielona breja.
Lokal jest czysty, stylizowany na dawną gospodę. O obsłudze wiele powiedzieć nie można, gdy postawiono na samoobsługę. Zdarza się czekać przy kasie, bo panie są zajęte rozmową, zdarza się, że nie ma gdzie odstawić naczyń, bo zmywak jest pełen - ale częściej jest wszystko ok. Ceny przystępne.Czy ta recenzja jest przydatna?
mikusiaczek 14 recenzji
15.11.2008, 21:52 napisał:Ślimak, ślimak..wystaw rogi, dam ci sera na ...?
Bardzo smaczne pierogi, do tego dodatki dość oryginalne jak na knajpę, a często w domach podawane. Wystrój przyjemny, oryginalny z piwnic staromiejskich.
gorzka 33 recenzje
30.10.2008, 12:47 napisał:Mniam :)
Pyszne pierogi (polecam w szczególności Macieja i Szwagra) i bardzo dobry barszcz czerwony z kubka (prawdziwy! absolutnie nie smakuje jak z torebki lub z butelki). Wystrój chłodny, prosty. Ceny przystępne. W zasadzie samoobsługa. Polecam na lunch w tygodniu i obiad po niedzielnym spacerze po Starówce.
kass 37 recenzji
29.09.2008, 20:52 napisał:Yes, yes, yes...
Surowy wystrój jest pierwszym atutem tego miejsca (nie odwraca też uwagi od potraw!), niezwykle przyjemna obsługa (jakaż to rzadkość w stołecznych lokalach) miłym dodatkiem, ale punkt kulminacyjny to menu! Na stronie www pierogarni jest informacja, że lepsze pierogi robią tylko nasze babcie... i trudno się z tym nie zgodzić.
Porcje są całkiem, całkiem, można się wymieniać smakami, ale zdecydowanie polecam (jako miłośniczka mięsa we wszelkich postaciach!) pierogi Macieja i Babuni (tradycyjne, mięsne, dobrze przyprawione, z grzybkami, cebulką, kapustą) oraz Diavolo na ostro. Okrasa, zwana też omastą, raczej mięsna niż ze słoniny (kolejny plus), to wszystko popite kwasem chlebowym... Najgorsze, że potem trzeba było wracać do pracy, koniec przerwy na lunch! Ale jeszcze tyle smaków do wypróbowania i myślę, że kolejna wizyta nie rozczaruje.Czy ta recenzja jest przydatna?
ostatnio dodane
bądź pierwszy