Karczma Szymkówka

gdzie jesteś? województwo: małopolskie » miejscowość: Bukowina Tatrzańska
4.0
liczba opinii: 13 oceny szczegółowe

to ulubiony lokal 2 gastronautów

do tego lokalu wybiera się 2 gastronautów

Polana Szymkówka 34-530 Bukowina Tatrzańska (dojazd ul. Tatrzańską jadąc na Morskie Oko za skrzyżowaniem na Karpęciny) tel: 0-501 095 316 www.szymkowka.pl
typ lokalu: karczma typ kuchni: góralska cena dania głównego: 20 - 40 zł menu
dodatkowe atuty

Karczma Szymkówka

kliknij na zdjęcie aby zobaczyć całą galerię

opinie gastronautów (13)

• sindbad 15 recenzji

01.09.2010, 13:54 napisał:

Aż dech zapiera

Czasem banalne z pozoru szczegóły potrafią utkwić głęboko w pamięci i zaważyć na tym, jak wspominać będziemy dane miejsce. Szymkówka kojarzy mi się z kilkoma rzeczami. Po pierwsze widok. Panorama z tarasu jest rzeczywiście fantastyczna. Po drugie herbatka w dużych kubkach, którą się pije, i pije i końca nie widać. Po trzecie obsługa. Podczas mojej bytności w tym lokalu była sprawna i miła. Widząc przy stoliku wiercące się ze znudzenia dziecko, kelnerka natychmiast zaproponowała, że przyniesie mu kredki. Pomysł widać był sprawdzony, bo przez całą kolacje nasz maluch zajęty rysowaniem siedział spokojnie, jak trusia i nawet bez większych problemów udało mu się przemycić parę kęsów.
    Co do kuchni, to próbowałem tam niewielu specjałów. Były wśród nich osławione naleśniki z bryndzą i kurkami. Niezłe, ale nie rewelacyjne, do tego porcja raczej mała, a cena chyba 17 zł. Żona zamówiła rosół - bez zarzutu i jakieś mięsiwo z ziemniakami. Chyba nie było zachwycające, bo w takim wypadku zawsze nalega by spróbować. Przy stoliku obok goście dostali mix mięs grillowych i na oko wyglądało to bardzo smakowicie. Podsumowując - miejsce na pewno godne odwiedzenia.

• chocolate_moon 1 recenzja

01.05.2010, 19:37 napisał:
    • jakość / ceny

Smaczne jedzenie, gorzej z obsługą :(

Zachęceni poniższymi recenzjami postanowiliśmy razem z mężem zjeść obiad w tym lokalu. Zamówienie złożyliśmy szybko, na jedzenie również nie czekaliśmy zbyt długo, ale... doprosić się nie można rachunku!!! Być może trafiliśmy na niezbyt obrotną kelnerkę - blondynka. Kelnerka zabrała z jednego stolika 1 butelkę to mogła przy okazji obsłużyć pozostałe, tym bardziej, że klienci przy stolikach czekali na rachunek już jakieś 10 min. Pod tym względem kiepsko. Jednak co do jakości dań nie mamy zastrzeżeń - naleśniki z bryndzą i kurkami poezja smaku - polecam z czystym sumieniem. Widoki piękne!

• spinaker12 1 recenzja

18.03.2010, 13:46 napisał:

Łyżka dziegciu

Nie jestem w stanie ocenić smakołyków opisanych przez innych klientów, bo nie dostąpiłem szansy ich spróbowania. Drodzy właściciele karczmy, niski sezon nie zwalnia Was od podania informacji przy wejściu o krótszych godzinach pracy. Irytujące było też 10 minutowe wyczekiwanie, aby w końcu się o tym dowiedzieć.

• madziunia2006 1 recenzja

08.02.2010, 15:43 napisał:
    • jakość / ceny

Niesamowity widok i świetne jedzenie

Nie można uznać wyjazdu na Podhale za udany, jeśli nie było się w Szymkówce. Dlaczego? Po pierwsze widok. Jest niesamowity. Taras karczmy wychodzący na góry jest doskonałym miejscem do robienia pamiątkowych zdjęć z widokiem na Tatry. Latem można na tarasie jeść, zimą jest otwarty dla podziwiania widoków.
    Po drugie jedzenie. Baaardzo dobre. Godne polecenia są naleśniki z bryndzą i kurkami, pierogi ruskie, mix grill, pstrąg z opiekanymi ziemniakami, kawa z szarlotką. Duże, ale niedrogie porcje. Jeżeli coś wygląda w karcie drogo, to znaczy że jest spore ;) Nie polecam natomiast gorącej czekolady - smakuje jak perfumowana... Ale poza tym wszystko super!!!
    Warto też uprzedzić, że kiedy świeci słońce w karczmie jest bardzo gorąco, głównie przez ogromne okna (można przez nie, również ze środka, oglądać widok). Obsługa jest też bardzo miła i sprawna, ale kiedy karczma jest pełna ludzi trochę sobie nie radzi, ale to im można wybaczyć :)
    Jeśli chodzi o dzieci: dla dzieciaków niechodzących są krzesełka, można również poprosić o kartki i kredki do rysowania.
    I bardzo ważne: w zimie nie polecam zjazdu na parking przy samej karczmie. Jest ona umieszczona niżej od drogi, ale przy niej też jest parking. Jak się zjedzie na dół to już się nie wyjedzie... Najlepiej siedzi się w Szymkówce wieczorem - jest bardzo przyjemnie i mało ludzi.
    Jeśli jesteście na Podhalu, to musicie tam pojechać! :)

• paulina22 4 recenzje

22.01.2010, 13:02 napisał:
    • jakość / ceny

Widok zapiera dech, a jedzenie genialne

Szymkówka to miejsce, które warto odwiedzić z dwóch powodów. Po pierwsze dla przepięknej panoramy Tatr, którą podziwiać można z dużego tarasu, a po drugie dla pysznego jedzenia. Godzinami można siedzieć na tarasie, podziwiając góry (szczególnie, gdy słońce chowa się za ich szczytami) i rozkoszując się kolejnymi daniami. Mnie zachwyciły naleśniki z bryndzą i kurkami zapieczone pod oscypkiem oraz borowiki w śmietanie. Świetne są również placki ziemniaczane z gulaszem i mięsa grillowane, no i oczywiście pstrągi. O każdej porze roku warto tu zajrzeć, bo nawet, gdy na zewnątrz ulewa i wichura, tutaj jest przyjemnie i smacznie.

• lester50 306 recenzji

20.01.2010, 11:13 napisał:

Naprawdę warto

Weekend na nartach może być rzeczywiście fascynujący. A po nartach - najlepsza karczma w Bukowinie - Szymkówka. Widok jest niezwykły, na całe Tatry, polecam miejsce na tarasie (oczywiście latem). Kuchnia bardzo dobra. Oscypek na gorąco z żurawiną to poezja smaku. Doskonały placek po zbójnicku. A kelnerecki z Jurgowa co chwilę mówią - hey! "Te dwie herbaty z prądem to po obiedzie, hey?" No, hey! Oczywiście, że hey! Czyli hey! Jako znak zapytania. Warto zajrzeć dla samego tego Hey! Nigdzie w Zakopanem tak nie mówią Hey!

• renata44 9 recenzji

18.01.2010, 13:46 napisał:

Warto dla widoków

Karczma schowana nieco w dole, samochód można zostawić wyżej i zejść schodkami. Widok z karczmy REWELACJA - panorama Tatr na wyciągnięcie ręki. Jedliśmy pierogi z jagodami - bardzo dobre, oscypek z grilla z żurawiną oraz szarlotkę (przepyszna).
    W ciepłe dni można jeść na tarasie. Obsługa miła, sprawna. Polecam.

• pliszka 1 recenzja

14.01.2010, 09:41 napisał:

Najpiękniejsze miejsce w Polsce

Pyszne jedzenie z widokiem zapierającym dech w piersiach :). Szczególnie polecam mix-a, naleśniki z bryndzą, pyszne zupy: borowikową, kwaśnicę i prawdziwy rosół. Warto wybrać się do karczmy za dnia żeby podziwiać panoramę Tatr, a po południu podziwiać zachód słońca nad Babią Górą. Jak raz się tu trafi, to nie sposób nie wrócić :)

• RobertM 4 recenzje

16.09.2009, 00:22 napisał:

Rewelacja!

To chyba jedna z najlepszych karczm w Polsce.
    Ceny jak na Podhale wręcz niskie. W Zakopanem za to samo należy dać co najmniej 2 razy więcej, a jedzenie nie aż takie smaczne jak na Szymkówce.
    Mix Grill, bez tego nie ma Szymkówki. :) Cudowna porcja dla co najmniej 3 osób. Wyśmienity zestaw mięs, ziemniaków opiekanych z serem, frytki. Do tego surówki, w cenie! :)
    Polecam każdemu, kto odwiedzi Podhale, najpiękniejszy region Polski (moja subiektywna opinia) :) i ten widok... zachód Słońca, nie do opisania, mogę porównać jedynie do Chorwackiego. :)
    Mmm... rozmarzyłem się. :) Smacznego!!!

1 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• halicz 210 recenzji

14.09.2009, 12:09 napisał:
    • jakość / ceny

Żeberka z widokiem na Tatry...

Mieliśmy pecha! Kiedy tylko usadowiliśmy się na tarasie widokowym Szymkówki, zaczął się deszcz. Uratowała nas szybka rejterada to wnętrza karczmy – zresztą też interesującego, bo zachowano w nim ściany starej, oryginalnej chaty (góralskiego „szałasu”). Widoki utracone za oknami karczmy próbowaliśmy sobie zrekompensować przeglądaniem całkiem ciekawego menu. Zamówiliśmy oscypki z żurawinami, kiełbaski z jagnięciny, pstrąga w czerwonym winie (35zł – dość niezwykła, ale całkiem trafiona kompozycja smakowa) i oczywiście żeberka (27zł). Miękkie, chude, odchodzące od kości mięso, nietypowy dressing – naprawdę warte spróbowania! Do tego rozsądny cenowo wybór południowoafrykańskich win (zdecydowaliśmy się na pinotage za 40zł) – gdyby nie ten deszcz, to pewnie zostalibyśmy w karczmie dłużej czekając na ponoć niezwykle tu malowniczy zachód słońca. :-)

Czy ta recenzja jest przydatna?

zobacz większą mapę lub wyznacz trasę dojazdu

informacje od restauracji

W kierunku Łysej Polany i Morskiego Oka, na polanie Szymkówka znajduje się Karczma Widokowa Szymkówka, gdzie widok z przeszklonej izby i  tarasu sięga od Tatr po Rysy.  Karczma serwuje dania regionalne: kwaśnicę, legendarną borowikową,  barszcz czerwony, kotlet Szymkówka, jagnięcinę, tutejsze pstrągi, golonkę, kaczkę, naleśniki z bryndzą w sosie kurkowym, pierogi własnego wyrobu, wino grzane o niepowtarzalnym smaku, pyszną szarlotkę, piernik na piwie.

nowe lokale: Bukowina Tatrzańska

Ładowanie wyników...