Tukan Salad Bar

gdzie jesteś? województwo: mazowieckie » miejscowość: Warszawa
2.8
liczba opinii: 8 oceny szczegółowe

to ulubiony lokal 2 gastronautów

do tego lokalu wybiera się 1 gastronauta

pl. Bankowy 2 Warszawa tel: (22) 531 25 20
typ lokalu: bar sałatkowy typ kuchni: sałatki, międzynarodowa cena dania głównego: poniżej 20 zł
dodatkowe atuty

• ewa_tina 268 recenzji

21.09.2009, 13:09 napisał:

Przypowieść o starej znajomości

Z Tukanem znamy się od uuu lat. Pracując na Tamce wpadałam na przerwę obiadową (słowo "lunch" było zbyt japiszoniaste w owym czasie) do malutkiego lokalu zaraz za kładką. Od początku zakochałam się w ich flagowej sałatce "pieczarkowej" i do dziś mi ona nie zbrzydła, a minęło przeszło 15 lat. Próby jej sklonowania we własnej kuchni nie powiodły się, ale nie było to powodem mojej rozpaczy, gdyż tak dobrej pieczarkowej nie udało się podrobić kolejnym barom sałatkowym, które widząc powodzenie Tukana postanowiły sukces powtórzyć. Sądzę, że nie udało się to nikomu. Tej koncepcji i typu sałatek w takim formacie.
    Potem przyszły kolejne zauroczenia: "Dor Blue" (ziemniaki, ser pleśniowy, orzechy), "Krewetkowa" (krewetki ze świeżym koperkiem i groszkiem), "Sałatka Gajowego" (smażone pieczarki, indyk, jajko, sos grzybowy), "Pistacjowa" (ananas, pistacje, wędzony indyk, sos pistacjowy) czy "Tawerna" (makaron, oliwki, orzechy, wędzony ser i orzeszki ziemne). Swego czasu (lata temu:)) mieli też doskonałą sałatkę letnią, która zaskoczyła mnie kompozycją smaków: szpinak, truskawki, jajko i orzechy ziemne...

Nie przekonują mnie za to ich słodkości, z tego typu miejsc wolę ofertę Batidy. Do dań ciepłych zaś mam jedną obiekcję, są bezpłciowe. Mnie zasmakowały jedynie zrazy z sosem kurkowym i filet z łososia na tarcie szpinakowej. Kanapki robione ma miejscu mogę polecić (zwłaszcza pl. Bankowy). Którą, to kwestia smaku, ja lubię z łososiem, ale wolałabym ją nie w "paluchu" tylko na ciemnym pieczywie. Zresztą sądzę, że jest to temat do dopracowania w Tukanie. Kompozycja składników z rodzajem pieczywa, wg mnie nieszczególna i niedobrana stąd też kanapek u nich już nie biorę.

Lubię Tukana na Kredytowej, lokalizacja, sąsiedztwo i kameralność miejsca pozwalają mi na spokojną lekturę książki, lub kontemplacje wizyty w Zachęcie. Co do reszty to są to miejsca "dobrze" dostępne i cóż... prawa marketingu rządzą.

Z tej starej znajomości jednak ostatnio coś zaczęło się psuć. Może to kwestia "pesela" z mojej strony, a znacznego rozrostu z drugiej? Bo cały problem leży mi tu na wątrobie, dosłownie. Po wizytach w arkadyjskim Tukanie mam każdorazowo spotkanie z "Reni"... A tej niestety nie lubię, więc drogi Tukanie co będzie dalej?

2 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• lukasz 121 recenzji

09.06.2008, 13:04 napisał:

Konserwanty w dużej dawce

Kiedyś, kiedy rzadko jadało się na mieście, bardzo lubiłem Tukana. Sałatki były oryginalne, czasami ze składników kompletnie nieznanych - pamiętam, jak w ogóle nie wiedziałem z czego jest sałatka "Tylko dla dorosłych", a był w niej debiutujący na naszym rynku makaron sojowy :) Teraz Tukana lubię już o wiele mniej. Sałatki nadal są w szerokim wyborze, ale mnie przeszkadza ich konserwantowy smak. Niestety, czuję w nich głównie benzoesan sodu czy inny utrwalacz. Nie jestem też fanem dań na ciepło, mimo że ładnie się prezentują - śródziemnomorski garmaż w masowym wydaniu, nic ponadto. Ostatnio wpadałem tam właściwie tylko na duński tatar z łososia i mintaja. Wczoraj okazało się, że duński tatar zamiast mintaja zawiera pieczarki. Smak inny, ale udajemy, że nic się nie zmieniło. Nieładnie.

1 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• CZYSTY 6 recenzji

16.02.2008, 00:13 napisał:

Sałatkowy wypas

Sałatki, sałatki i jeszcze raz sałatki ... wybór na maxa, smakowite, warte polecenia ... w sam raz na katering dla firm. WARTO. W lokalu bywam przelotnie, biorę zwłaszcza na wynos.

• flaming 36 recenzji

10.01.2008, 15:34 napisał:

Sałatkowy raj

Niepozorny bar sałatkowy wart odwiedzenia przez jaroszy, ale nie tylko. Duży wybór sałatek. Ja polecam te mieszane z makaronami oraz zapiekanego bakłażana. Ceny nie najniższe jak na zieleninę, jednak sałatki bardzo smakowite. Wystrój bezpłciowy, niewiele do opowiadania. Dobre miejsce na zdrowy lunch.

• Larra 14 recenzji

18.09.2007, 23:10 napisał:

Fantastyczne sałatki

Może wystrój lokalu nie jest szczególnie oryginalny, ale sałatki są fantastyczne, chociaż dosyć drogie, a ich wybór jest imponujący. Nigdy nie trafiłam na niedobrą. Sałatki są zawsze świeże i naprawdę trudno się zdecydować na konkretną, dlatego zawsze biorę przynajmniej 5 (sałatki są na wagę, im więcej bierzemy, tym mniej kosztują). Do sałatek można dobrać pyszne przekąski na ciepło i tutaj znowu może być problem z decyzją, wszystko wygląda zachęcająco i równie dobrze smakuje.

• here 8 recenzji

27.07.2007, 15:19 napisał:

Uwielbiam

Rzeczywiście sałatki, są drogie jednak często wpadam na nie. Wybór jest niesamowity, szkoda, że wielu warzyw nie jadam. Mimo to mam i tak spory wybór. Naprawdę pysznie. Bardzo dobre są też sajgonki (o ile mnie pamięć nie myli, że tak się nazywają) z szynki parmeńskiej faszerowane parmezanem. Mam tylko jedno zastrzeżenie, kiedy biorę zestaw mieszanych sałatek. Panie w kasie podliczają zawsze mniej, a wtedy to ja płacę więcej. Powinno sie to zmienić.

• rouzi 14 recenzji

26.04.2007, 22:08 napisał:
    • jakość / ceny

Szybko i porządnie, choć drogo

Miłe, acz raczej bezpłciowe miejsce. Ogromny wybór bardzo różnych i dobrych sałatek i niezłej jakości dań ciepłych (paszteciki, kurczak w grzybach, różne - też wegetariańskie - lasagne, faszerowane pomidory, zapiekane bakłażany i inne). Wszystko całkiem porządne, natomiast jak na barek samoobsługowy zdecydowanie dużo za drogie.
    Warto wiedzieć że mają promocję: pod wieczór (bodajże od godz.19) wszystkie sałatki są o 50% tańsze. Wybór jest oczywiście mniejszy, ale i tak zawsze znajdzie się sporo dla siebie :)

• redakcja 66 recenzji

19.02.2007, 10:48 napisał:
    • jakość / ceny

Bardzo duży wybór sałatek i kanapek

Popularne wśród pracowników okolicznych biur miejsce na lunch lub catering na spotkania konferencyjne (sałatki, kanapki, ciepłe dania). Bardzo duży wybór sałatek (200 rodzajów!), kanapek, w menu jest sporo dań dla wegetarian ((bakłażany zapiekane z mozzarellą, lasagne z ricottą, szpinakiem i pomidorami). Jakość bez zarzutu, dania ładnie podane, lekka kuchnia.

nowe lokale: Warszawa

Ładowanie wyników...