Coffee Bar Zagadka

gdzie jesteś? województwo: mazowieckie » miejscowość: Warszawa
3.6
liczba opinii: 11 oceny szczegółowe

to ulubiony lokal 1 gastronauty

do tego lokalu wybiera się 3 gastronautów

ul. Elektoralna 24 00-892 Warszawa (róg Jana Pawła II)
tel: (22)2549936 / 600382282
typ lokalu: kawiarnia, jadłodajnia typ kuchni: sałatki, naleśniki, przekąski, koktajle (bezalkoholowe) cena dania głównego: poniżej 20 zł
godziny otwarcia
dodatkowe atuty
Button

opinie gastronautów (11)

• majorKorosz 644 recenzje

17.01.2012, 09:58 napisał:

Delikatne śniadanko

Cichy i spokojny lokalik na śniadanie (np. jajecznica lub bułeczki z serkiem) albo kawę. Jest także możliwość zjedzenia lunchu. Klienci przede wszystkim korzystają z atmosfery "Zagadki" i czytają coś lub pracują z laptopem. Obok sali głównej jest także antresola, na która prowadzą schodki z boku. Dla łasuchów kilka ciast do wyboru. Wygodne miejsce na pogawędkę. "Zagadka" jest bardzo blisko Al. Jana Pawła II, a zatem autobusy i tramwaje w zasięgu ręki. Ceny i obsługa bez zarzutu.

• kiah 28 recenzji

10.11.2011, 23:12 napisał:
    • jakość / ceny

Uwielbiam śniadanie nr 6 oraz kawę w najleszym wnętrzu Warszawy!

Już niemal co weekend gościmy z mężem w Zagadce na ichnim śniadaniu nr 6 (wersja najbogatsza) składającym się z jajek sadzonych (lub jajecznicy), pieczywa, kawałków pomidora, croissanta z dżemem lub marmoladą, świeżo wyciskanego soku (pomarańcza lub grejpfrut) oraz kawy - a to wszystko za 15 zł! Uwielbiam zagadkowe wnętrze, loftowe, przemysłowe, bardzo gustowne i jednocześnie z lekkością bawiące się konwencją. Polecam także tarty, quiche oraz ciasta (słaby punkt apple pie) - naprawdę smaczne. Mój śniadaniowo-weekendowy nr 1!!!

1 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• mbutterfly 2 recenzje

04.11.2011, 23:22 napisał:
    • jakość / ceny

Dla osób lubiących zdrowe jedzonko

Trzy rzeczy cechują tę knajpkę:
    1. Naprawdę smaczne jedzenie, nieco oryginalne - nawet zwykła surówka z pekińskiej była pyszna bo dodano do niej...grejpfruta. Naprawdę bardzo dobre zupy kremy. Ja tam jadam głównie zestawy lunchowe. Niby zwykłe: mięsko plus dodatki, ale naprawdę smacznie przyrządzone, czasami z jakąś oryginalną nutą.
    2. Jedzenie jest zdrowe i podawane w nie przesadzonych ilościach. Na początku zszokowało mnie, jak zobaczyłam..dwa ziemniaczki, ale zamawiając zupę i drugie można się najeść (ale nie przejeść). Widać, że kucharz nie przesadza z tłuszczem, solą, ulepszaczami, nawet kompot jest niesłodzony. Zdecydowanie polecam osobom, które chcą zadbać o zdrowe odżywianie, ale chcą zjeść na obiad coś więcej niż listek sałaty.
    3. Obsługa - młode, fajne dziewczyny.

PS. Dla chcącego "porządnie" zjeść faceta porcje mogą być "głodowe", a dla kogoś ceniącego tradycyjne jedzenie - czasami nieco udziwnione. Osobiście też tam nie chodzę kiedy mam dzień, że chcę zjeść przysłowiowego konia z kopytami...

• ikuho 20 recenzji

22.10.2011, 01:01 napisał:

Białość widzę, białość!

Nazwijcie mnie dziwakiem, ale zauroczyły mnie te wnętrza. Gigantyczna, kolorofobiczna przestrzeń głównej sali oraz równie białe, małe salki na górze doskonale podpasowały moim wyblakłym, postindustrialnym gustom. Rozwieszone gdzieniegdzie czarno-białe zdjęcia oraz bardzo udane rysunki na ścianach świetnie uzupełniają sterylny wystrój, a wściekle czerwona łazienka w tym oceanie bieli zdaje się szokująca jak śnieg w lipcu. Jeżeli zespół The White Stripes kiedyś wznowi działalność, to mogliby w Zagadce nakręcić teledysk lub chociaż zrobić zdjęcie na okładkę nowego albumu.

Obsługa jest bardzo miła i ma świetne poczucie humoru. Nieczęsto mam tyle zabawy z zamawiania kawy, co tam, a rozbrajający dialog o smutku pustej lodówki sprzedam kiedyś jakiemuś reżyserowi komedii romantycznej (z tego też powodu nie zostanie on zacytowany w tej recenzji, przykro mi). Zamówienia są realizowane całkiem szybko, szczególnie jeśli weźmie się pod uwagę, ile czasu zajmuje przemierzenie drogi od baru do salek na piętrze.

Bardzo polecam tutejsze kawy, które są nie tylko wyjątkowo ładnie podawane, lecz także bardzo odpowiadające mi smakowo, a to przecież najważniejsze w kawiarniach. Podczas ostatniej wizyty gorzej wypadła tarta - chociaż smaczna i pełna pyszności (czegóż w niej nie było! otóż: nie było sztucznych barwników ani konserwantów i glutaminianu sodu też jakby zabrakło... ale były oliwki, brokuły, ser feta i wiele innych składników), była przyzimna. Nie wiem tylko, czy została za krótko podgrzana, czy zdążyła wystygnąć po drodze (vide ostatnie zdanie poprzedniego akapitu). Ciasto czekoladowe bardzo w porządku. W menu są również zupy, sałatki, makarony, lasagne czy naleśniki. Warto sprawdzać ofertę lunchy.

Jeśli ktoś znajdzie się w pobliżu, gorąco zalecam wizytę. Dla kawy, dla obsługi i dla świetnego wnętrza. W okolicy nie ma obecnie ciekawszego miejsca.

2 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• Zuraw 2 recenzje

21.08.2011, 14:18 napisał:

Obsługa na fochu

Już dawno ktoś mnie tak nie zirytował. Zamówiliśmy 2 soki. Mija 20m nic, idziemy się zapytać o co chodzi kelnerka siedzi nic nie robi gada ze znajomymi- jedynymi klientami jesteśmy my. "Soki się robią". Mija kolejne 20m poziom zirytowania sięga zenitu. I po chwili z zaplecza zjawiska się soki. Kosztujemy nerw opada bo są pyszne. Smak na 5, obsługa na sali do wymiany. Chyba więcej nie przyjdę a jeżeli już to sprawdzę kto obsługuje.

Data wizyty w lokalu: 21 sierpień 2011, godz. 14:10

• vuczko 58 recenzji

30.11.2010, 23:49 napisał:

Chyba nie mój klimat

Wybrałam się tam z ciekawością, ale nic mnie nie zachwyciło. Wnętrze nie zachęca do dłuższego posiedzenia, taka odmiana surowości nie przypadła mi do gustu. Ani ciepła obsługi, ani domowej atmosfery nie doświadczyłam. Na antresoli mało przytulnie, na dole nie ma możliwości się wygadać. Jedzenia nie próbowałam, więc nie oceniam. Wracać się nie chce.

• Bonnie-and-Clyde 38 recenzji

23.11.2010, 11:46 napisał:

Pyszne miejsce na śniadanie od 8:00

Kiedy weszliśmy z Clyde'em do zagadki, od razu poczuliśmy się jak w Londynie. Jest tak nie warszawsko, że aż trudno uwierzyć, że takie miejsce znalazło się na Elektoralnej. Wystrój prosty, wręcz surowy - drewniane stoliki, ceglana ściana, skórzane krzesła. Oferta prosta i bogata zarazem - wybór zestawów śniadaniowych i lunchowych zaspokoi każdego. Kawa przepyszna, mocna! Wielki zegar na ścianie nie pozwoli się spóźnić do pracy :).

Data wizyty w lokalu: 22 listopad 2010

• ewa_tina 532 recenzje

03.11.2010, 22:44 napisał:
    • jakość / ceny

Dobry adres na śniadanie lub lunch, jeśli jesteś w okolicy

Co tu dodać do tytułu? Od progu widać, że to prawdziwa lunchownia. Jasno, przestronnie, mimo średniej wielkości miejsca. Czerń skórzano-podobnych foteli w klasycznym kształcie z lat 60tych. Stoliki drewniane i klasycznie proste. Do wyboru kilka typów naleśników, dwie sałatki, tarty, tosty, lasagne. Czyli standardowa karta tego typu przybytków. Doskonała lokalizacja tuż obok Atrium, Hali Mirowskiej i arterii Jana Pawła. W porze lunchu zapełnia się w 15 minut. Dobra selekcja herbat i rozbudowany wybór kaw. Prosto i smacznie.

Obsługa miła i uśmiechnięta. Niby nic, a nie jest to warszawski standard. Brawa.

Data wizyty w lokalu: 03 listopad 2010, godz. 13:40

• koka 13 recenzji

21.08.2010, 20:04 napisał:

Zgaduj Zgadula

Gdzie jest przepyszna kawa? Gdzie jest przemiła obsługa? Gdzie jest fajne wnętrze, duże okna, antresola? Dokąd warto przyjść? Dokąd przyprowadzić znajomych? Gdzie muzyka dobra gra (nie za cicha, nie za głośna)? Proponuję rozwiązać tę Zagadkę. Osobiście.

• cadfael 74 recenzje

14.07.2010, 16:43 napisał:
    • jakość / ceny

Od rana w dobrym nastroju!

Coffee Bar Zagadka zostało przez nas wytypowane jako miejsce do sprawdzenia na poranne śniadanie na mieście. Nie jest to na tyle powszechny w Warszawie zwyczaj, żeby w każdym miejscu można było zjeść śniadanie, tym bardziej nas ucieszyło, że nieopodal Atrium, w którym mieliśmy rano spotkanie, można zjeść coś konkretnego.

Miejsce faktycznie urzeka swoją prostotą. Urządzone w bardzo wysokim wnętrzu parteru starego budynku przy ul. Elektoralnej, mimo stosunkowo niewielkiej powierzchni, nie robi wrażenia klitki. Duże okna wychodzące na ulice, wygodne fotele i proste stoliki, a także menu na czarnych tablicach nawiązują do knajpek o podobnym profilu - miejsc, gdzie można zarówno zajrzeć na szybkie śniadanie, wypić kawę, jak i spotkać się ze znajomymi po pracy.

Obsługa bardzo miła i pomocna, a zamówienia składa się przy barze. Na śniadanie wybraliśmy jajecznicę z tostami, a do tego kawę. Jedzenie świeżo przyrządzane i smaczne, na akceptowalnym poziomie cenowym.

Reasumując - jest to z pewnością ciekawe miejsce, które - zwłaszcza w godzinach porannych - może konkurować z pobliskim coffee heaven. Z wystroju oraz umieszczonych przy wejściu informacji można wnioskować, że popołudniami odbywają się tam również ciekawe wydarzenia, tego jednak nie udało nam się jeszcze zweryfikować.

Czy ta recenzja jest przydatna?

zobacz większą mapę lub wyznacz trasę dojazdu

nowe lokale: Warszawa

Ładowanie wyników...