che85 29 recenzji
21.06.2010, 19:46 napisał:Rozkosz dla podniebienia
Spacerując z naszymi psiakami, często mijamy Kawiarnię Blikle. Wodzeni przyjemnymi zapachami, dobiegającymi ze środka lokalu, często dajemy się skusić i zajmujemy stolik na zewnątrz. Zaraz podchodzi do nas przesympatyczna kelnerka, która poleca różne ciasta, ciasteczka i desery, a także bardziej wyrafinowane dania, jak quiche. W zależności od tego na co mamy danego dnia ochotę - zamawiamy słodkie albo słone. Jednak najczęściej są to słodkości. Czasem też zamawiamy po prostu na wynos. Z ręką na sercu mogę polecić przepyszne pączki z nadzieniem różanym, rozpływającym się w ustach, polane apetycznym lukrem i posypane maleńkimi kawałkami skórki pomarańczy (2,70 zł./szt.), a także rewelacyjną tartę kajmakową z kruchego ciasta, z niebiańsko smacznym kajmakiem, w którym elegancko zatopione zostały migdały albo orzechy laskowe (5,60 zł./szt.). Polecam również wyśmienite ciastko domino - szarlotkę z marcepanem - bardzo intrygujące połączenie (ceny niestety nie pamiętam), eklerki kawowe (4,90 zł./szt.) oraz bajeczny serniczek krakowski z rodzynkami i skórką pomarańczową (3,60 zł./szt.). Rozkoszą dla podniebienia są również lody od Bliklego - o niepowtarzalnym, wyrazistym smaku, w przeciwieństwie do powszechnie serwowanych w różnych cukierniach lodów -zamarzniętej wody z posmakiem czegoś tam. Lody u Bliklego smakują wyraziście, kremowo i na pewno nie jest to tylko zamarznięta woda. Ja preferuję sorbety - malinowe, truskawkowe oraz cytrynowe, moja Żona - woli lody pistacjowe, miętę z czekoladą i karmel z solą morską (bardzo ciekawy smak). Z okazji Walentynek kupiłem mojej Żonie torcik miłości (25 zł./szt.) - była zachwycona, delikatny mus truskawkowy rozpływał się w ustach.
Często też korzystamy z oferty świątecznej i zamawiamy już od lat na każdą Wielkanoc przepyszną babkę drożdżową z rodzynkami i skórkami pomarańczy. W tym roku po raz pierwszy zamówiliśmy babkę królewską z gruszkami - wyśmienita. Również nie może być u nas Wielkanocy bez mazurka od Bliklego. Preferujemy mazurek pistacjowy, żurawinowy i kajmakowy. Na Boże Narodzenie zamówiliśmy z kolei bigos, ale tu z przykrością muszę stwierdzić, że w domu okazało się, że zamiast bigosu wydano nam kapustę z grzybami:(
Lokal jest elegancki, urządzony z klasą i smakiem - piękne, ciemne drewno, zawsze czyste, połyskujące szklane szybki, eksponujące smakowicie wyglądające desery. Obsługa - elegancko ubrana, nienaganna, zawsze uprzejma i chętna do pomocy. Nasze pieski są zawsze mile widziane przy stolikach na zewnątrz lokalu.
Jeśli zaś chodzi o ceny - to tu trzeba mieć świadomość, że Blikle jest marką samą w sobie, na którą pracowały pokolenia rodziny właścicieli. Desery, zresztą nie tylko one, są wyśmienicie przygotowywane, dzięki unikalnej recepturze. Dlatego zawsze odróżnimy ciastka od Bliklego od ciastek z innych osiedlowych cukierni. Dlatego nie powinna nas dziwić wysoka cena. Za nią otrzymujemy wysoką, niepowtarzalną jakość.Opinia dnia z 22.06.2010 r.1 z 1 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.
ostatnio dodane
bądź pierwszy
najpopularniejsze
informacje od restauracji
Kawiarnia A.Blikle od lat była giełdą aktorską, salonem literackim oraz stałym miejscem spotkań wielu naszych klientów i przyjaciół. Tradycja ta została przerwana dopiero przez wybuch Powstania Warszawskiego. Pragniemy przywrócić Warszawie choć cząstkę jej obrazu sprzed lat, również w nowych lokalizacjach. Zapraszamy do naszych kawiarni prowadzonych w stylu francuskiego café, gdzie o każdej porze dnia można uraczyć się zarówno wytrawnym posiłkiem, słodkim deserem, czy też aromatyczną kawą.
nowe lokale: Warszawa
Amadera (otwarcie we wrześniu)
opinii: 0 -
Express Kebab