Restauracja InAzia

3.4
liczba opinii: 3 oceny szczegółowe

to ulubiony lokal 1 gastronauty

do tego lokalu wybiera się 1 gastronauta

ul. Powstańców Warszawy 10 81-718 Sopot (w Hotelu Sheraton)
tel: (58) 767 1961 www.inazia.pl/pl/
typ lokalu: restauracja, restauracja hotelowa typ kuchni: chińska, indyjska, japońska, tajska, wietnamska cena dania głównego: powyżej 60 zł
godziny otwarcia
dodatkowe atuty
menu

Restauracja InAzia

kliknij na zdjęcie aby zobaczyć całą galerię

opinie gastronautów (3)

• politowicz.m 3 recenzje

30.04.2011, 18:32 napisał:

Bardzo polska Azja

Wychodząc z założenia, że w dobrych hotelach na świecie je się co najmniej dobrze udajemy się do hotelu Sheraton.
    Restauracja InAzia od wejścia robi właściwie wrażenie - niebanalny, nawiązujący do dalekiego wschodu wystrój, niewielkie, wyszukane menu i obsługa w białych rękawiczkach.
    Zacząłem od Sushi, ryba bardzo świeża, właściwie pokrojona. Ryż, smaczny, ale rozpadający się. Sushi na słabą 4.
    Wjeżdża zupa-rozgotowana kasza z warzywami i przyprawami, które mają sprawić, że zapomnimy o konsystencji papki. Druga zupa- tajska - bardzo ostra, ale smaczna. Do przyjęcia.
    Kolejne danie to imbirowa wołowina (polskiego pochodzenia). Ładnie podana, ale w ustach zachowuje się jak guma do żucia. Ścięgna źle poprzecinane i oczywiście nierozmiękczona.
    Nie polecam również kurczaka garam masala, za dużo przypraw i warzyw, w rezultacie nie czujemy nic.
    Wybór wina duży i interesujący.

Ostatecznie mogę polecić tylko espresso z pięknym widokiem na molo ;).

Odpowiedź Restauratora z dnia 28.05.2011 r.:

Dziękuję Recenzentowi za przekazane poprzez serwis Gastronauci informacje dotyczące Restauracji inAzia. Każda uwaga naszego Gościa jest dla nas cenna i z cierpliwością wysłuchujemy wszystkich opinii. Chciałbym jednak odnieść się do kilku szczegółów, które zawarte są w recenzji i są nieścisłe. Dobrze ugotowany ryż Shinode, którego używamy do sushi, ma tę cechę, że pomimo łatwego formowania i dużej elastyczności kształty formowane przez kucharza muszą być kruche i łatwo rozpadać się pod naciskiem dłoni. W restauracji inAzia nie używamy również kaszy, opisana zupa sambar z soczewicy faktycznie ma gęstą konsystencję, lecz taka jest jej natura. Podobnie jak naturą dań indyjskich jest bogactwo przypraw i aromatów, nieraz przytłaczające dla europejskiego węchu. Dziękujemy jednak, że pomimo pewnych niedoskonałych wrażeń, wiele aspektów restauracji, takich jak np. świeżość składników, ocenił Recenzent pozytywnie. Być może negatywne wrażenia z potrawy wpłynęły na całokształt wrażeń Recenzenta.

Data wizyty w lokalu: 07 kwiecień 2011, godz. 22:00

1 z 2 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• wlodek1308 7 recenzji

01.10.2010, 13:10 napisał:
    • jakość / ceny

Świetnie usytuowana, wykwintna kuchnia, bezpretensjonalny wystrój

Widok na molo i morze, półmrok wnętrza, w tle delikatna muzyka - już same te wrażenia ukoją każdego. Do tego wyśmienita kuchnia. My (z żoną) wybraliśmy specjały tajskie i japońskie. Ale tak tanio, jak pisze Foodfreak nie było - dwie osoby za ponad 300 zł. Może na cenie zaważyły dwa kieliszki wina. Obsługa dyskretna, ale dyspozycyjna. Szkoda tylko, że byliśmy jedynymi gośćmi w dość dużej sali. Jednak to już koniec września i chyba świadomość potencjalnych konsumentów, że Lokal należy do nietaniego Hotelu Sheraton wielu mogła zniechęcić. W sumie jednak ocena ogólna dobra. Restauracja godna polecenia dla koneserów wschodniej kuchni i sopocko-bałtyckiej panoramy.

Data wizyty w lokalu: 21 wrzesień 2010, godz. 20:00

3 z 4 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

• foodfreak 4 recenzje

16.02.2010, 14:10 napisał:

Najlepszy widok w Trójmieście

Do restauracji dość trudno trafić, ale takie miejsca, lekko schowane, często rekompensują drogę pokonaną. Można tam wejść od strony Centrum Haffnera, koło butików lub od Baru Rotunda (też fajnego). Wystrój na bardzo wysokim poziomie, nowoczesny i stonowany, azjatycki, ale bez przesady (tzn. bez papierowych lamp, świecących gadżetów, kadzidełek itd.). Może dlatego, że serwują tam bardziej właśnie kuchnię fusion, kilka rodzajów azjatyckich dań w 1 miejscu, tajska kuchnia, chińska, japońska. To moim zdaniem mała wada, za dużo rzeczy w 1 miejscu. Ale te, które są to naprawdę palce lizać! Stek wołowy z imbirowym makaronem bardzo mi smakował, miękki, lekko krwisty i rewelacyjnie przyprawiony. Szefem kuchni jest chyba Filipińczyk, nie pamiętam nazwiska, ale akurat coś smażył na open grillu i fajnie to wyglądało. Polecam na wypad z rodziną albo ze znajomymi, było nas w sumie 4 osoby, zapłaciliśmy koło 400 zł, ale najedzeni do syta, na pewno wpadnę tam w sezonie, bo widok na molo mają najlepszy w Sopocie.

2 z 3 użytkowników uznało tę opinię za przydatną.

Czy ta recenzja jest przydatna?

zobacz większą mapę lub wyznacz trasę dojazdu

informacje od restauracji

• rok założenia: 2009
  • ilość miejsc w restauracji: 70

InAzia z widokiem na Bałtyk.

Elegancka Restauracja InAzia mieszcząca się z zabytkowej Rotundzie Hotelu Sheraton w Sopocie. W Restauracji serwowane są dania pięciu azjatyckich kuchni narodowych: Chińskiej, Japońskiej, Tajskiej, Indyjskiej oraz Wietnamskiej. Nasycenie kolorów wnętrza jest ukorowaniem wysublimowanej elegancji InAzi, rozbrzmiewające dźwięki relaksują, a spektakularne pokazy mistrzów kuchni na grillu Teppanyaki czy też stacji Sushi będą zaskoczeniem dla miłośników kulinariów.

nowe lokale: Sopot

Ładowanie wyników...